Jastrzębski Węgiel - ZAKSA Kędzierzyn-Koźle
Niedzielny mecz zapowiada się bardzo, bardzo ciekawie. ZAKSA jak na razie zajmuje 1 miejsce w tabeli (31 punktów, 10 zwycięstw, 4 porażki), a Jastrzębski Węgiel jest obecnie wiceliderem (30 punktów, 11 zwycięstw, 3 porażki). Pierwsze spotkanie pomiędzy tymi zespołami zakończyło się zwycięstwem ZAKSY 3:0 (25:19, 25:18, 25:15). Warto wspomnieć, że zespoły spotkają się ponownie w półfinale PP.
ZAKSA ostatnio przegrała z Olsztynem, ale nie przywiązywałbym do tego spotkania zbyt dużej wagi. Do zespołu wrócił już Zagumny i powinien rozpocząć w niedzielę od początku. Nie wiem jak wygląda sytuacja z Możdżonkiem, który ostatnio nie grał z powodu kontuzji, ale i tak para Wiśniewski - Gładyr wygląda bardzo dobrze. Para Fonteles - Ruciak na pewno mocna. Brazylijczyk świetnie radzi sobie w ofensywie, z przyjęciem jest gorzej i w niego powinni celować zawodnicy JW. Ruciak ostatnio trochę spuścił z tonu. Rouzier strasznie chimeryczny. Miewa oczywiście dobre spotkania, ale zdania co do tego zawodnika nie zmienię.
JW wygrał ostatnie 11 spotkań (
PlusLiga i
Puchar Polski) i na pewno zawodnicy czują się bardzo pewnie. Skra ma swoje problemy, ale te ostatnie 3 zwycięstwa podopiecznych trenera Bernardiego i tak robią wrażenie. W rewanżu w PP zabrakło Martino z powodu grypy, ale być może na niedzielę będzie gotowy. Ładnie zastapił go Gierczyński. W ataku Włoch jak na razie nie odgrywa znaczącej roli, ale bardzo pewnie radzi sobie w przyjęciu. Świetny sezon rozgrywa Michał Kubiak. Sporo daje zespołowi w zagrywce, w bloku i w ataku. Troszkę słabiej z przyjęciem. Łasko ? Najlepszy atakujący w PlusLidze. Równa forma, nieoceniony w sytuacyjnych piłkach. Środek Holmes - Czarnowski fajnie funkcjonuje. Czarnowski świetny w ataku, Holmes ma doskonałego flota, którym wyrządza sporo szkód rywalom. Nie byłem do Tischera przekonany (dalej nie jestem), ale ostatnio gra dobrze. Zespół wygrywa, więc też nie zwraca się uwagi na błędy, które Niemiec popełnia (a popełnia trochę tych błędów). Widać, że czuje się jednak pewnie na parkiecie, sporo uderzeń z drugiej piłki, fajnie wykorzystuje środkowych. Wojtaszek w dobrej formie. Mówiło się coś o problemach Łaski, ale w niedzielę ma normalnie zagrać.
Może to być wyrównane spotkanie, ale według mnie ze wskazaniem na gospodarzy. Jastrzębski w bardzo dobrej dyspozycji, widać, że zawodnicy są coraz pewniejsi na parkiecie, wierzą w swoją siłę. Na własnym parkiecie w PlusLidze jeszcze nie przegrali, więc to jest na pewno spory atut JW.
Podopieczni trenera Bernardiego mają szansę zrewanżować się za bardzo bolesną porażkę z pierwszej rundy. Argument o tym, że seria zwycięstw w końcu się skończy do mnie nie przemawia.
Typ:
Jastrzębski Węgiel @ 1.72
Unibet