ZAKSA Kędzierzyn Koźle - Jastrzębski Węgiel S.A 1 1.50 Expekt
Zdecydowanie hit 9 kolejki, niezwykle ciekawej kolejki, która zadecyduje kto zostanie mistrzem I rundy play-off. Polski "Hoffenheim", czyli Zaksa spisuje się znakomicie w tym sezonie, kontynuują passe 8 zwycięstw odsyłając z kwitkiem wszystkich rywali, nawet tych najsilniejszych - Skrę, Resovię a w ostatniej kolejce zmiażdżyli Olsztyn 0:3 i to na wyjeździe !
Jastrzębski Węgiel sezon rozpoczął bardzo dobrze, wygrywając 4 mecze w tym miedzy innymi ze Skrą Bełchatów, jednak właśnie po tym meczu się złamało wszystko, ostatnie 4 pojedynki to 3 porażki i tylko jedno zwycięstwo ze słabym jak na razie Treflem. W ostatniej kolejce zdecydowanie odstawali od swojego rywala i Resovia przejechała się po nich bez większych kłopotów. W środę Jastrzębie grało mecz w europejskich pucharach i o mały włos nie przegrali ze portugalskim rywalem, który zdecydowanie od nich odstaje.
Jastrzębie ma kryzys, atmosfera w klubie nie najlepsza natomiast Zaksa z każdym meczem się nakręca jeszcze bardziej i nie wierzę, że Jastrzębski w takiej formie będzie w stanie się przeciwstawić rywalowi.
Mój typ: 3:1
AZS Politechnika Warszawska - PGE Skra Bełchatów (handicap-1.5) 2 1.50 Unibet
Miałem mały dylemat odnośnie dobrania najlepszego typu w tym spotkaniu. Gospodarze w ostatnich meczach prezentowali się bardzo dobrze, pokonując choćby Trefl na wyjeździe 0:3 w poprzedniej kolejce. Natomiast Skra w środę zagrała jeden wyśmienicie, był to jeden z najlepszych meczy tego zespołu, zmiażdżyli Iskrę 3:0, który jest jednym z najlepszych klubów na świecie. W dzisiejszym meczu ciężko im będzie to powtórzyć, na pewno nie będzie już takiej motywacji i trener może dać dodatkowo odpocząć kilku zawodnikom, myślę że dzisiaj w pierwszym składzie wybiegnie Kurek i Jarosza za Murka i Wlazłego. Politechnika ze Skrą nie może się równać, aby zdobyć tutaj punkt to gospodarze muszą zagrać zdecydowanie powyżej normy. Mimo wszystko jednak Skra nie powinna odpuścić, gdyż jak na nich to było za dużo strat punktów w poprzednich meczach i dzisiaj będą chcieli wygrać za wszelką cenę za 3 punkty i rozpocząć akcję "Najazd na Odincowo" ????
Mój typ: 1:3
Jadar Radom - Domex Tytan AZS Częstochowa over 160,5 pkt 1.50 Unibet
Częstochowianie po bardzo kiepskim początku sezonu zaczynają "łapać wiatr w żagle", w ostatnich 4 meczach wygrali 3 z nich ulegając tylko niepokonanej Zaksie, a udało im się wygrać z Resovią, Jastrzębskim oraz w ostatniej kolejce 3:0 z Delectą i jeszcze do tego dochodzi zwycięstwo we wtorek z CSKA Sofią 1:3 na wyjeździe w Lidze Mistrzów, to pokazuje, że jednak wicemistrz Polski potrafi grać w siatkówkę.
Jadar Radom to natomiast najgorzej spisująca się drużyna w lidze, zdołali wygrać tylko jeden mecz i z dorobkiem 3 punktów okupują ostatnie miejsce. Od zwycięstwa jedynego minął już prawie miesiąc i radomianie nie potrafili utrzymać formy z tamtego meczu i ulegli w ostatnich 3 kolejkach po 3:0 z Treflem, Politechniką i Skrą. Gospodarze muszą się obudzić, bo z taką grą to będzie im ciężko utrzymać się w lidze, szanse na zwycięstwo dzisiaj minimalne, bo tak jak wspomniałem rywali z każdym meczem gra lepiej, ale trzeba zaznaczyć, że Radomianom z AZS się gra dosyć dobrze, mimo że nie zdołali wygrać to na 5 ostatnich pojedynków Częstochowianie wygrali 3 dopiero po tie-breaku. Goście mogą być przemęczeni ciężkim wyjazdem do Bułgarii więc w tym można upatrywać szansy na powalczenie w tym meczu, ale liczę też, że wreszcie się obudzą i zaczną walczyć o każdy punkt.
Mój typ: 1:3
Asseco Resovia Rzeszów - Trefl Gdańsk (handicap -2.5) 1 1.80 Expekt
W tym spotkaniu nie mam żadnej wątpliwości, jeśli tylko gospodarze nie zlekceważą rywala będzie szybkie 3:0. Trochę mi szkoda zespołu z Gdańska, do zespołu ściągnięto kilku bardzo dobrych graczy i zapowiadano ich na "czarnego konia" rozgrywkę, ale rzeczywistość szybko sprowadziła zespół z Pomorza na ziemię. Goście nie potrafią się odnaleźć w Plus Lidze i w ogóle ciężko powiedzieć co jest przyczyną tak słabej gry. Wydawało się, że po zwycięstwie nad Jadarem 3:0 zespół zacznie prezentować się lepiej jednak później szybko wróciło wszystko do "normy" - porażka z Jastrzębskim Węglem 3:0 a następnie 0:3 u siebie z Politechniką w ostatniej kolejce.
Resovia natomiast z każdym meczem prezentuję się coraz lepiej, po dość słabym początku sezonu. Widać, że zespół się powoli dociera, zawodnicy się lepiej rozumieją i już nie długo ten zespół może być nie do zatrzymania. Dwie porażki - ze Skrą i Częstochową wstrząsnęły zespołem skutecznie i zespół bez większych problemów ograł AZS Olsztyn i Jastrzębski Węgiel po 3:1 a jak wiemy oba zespoły do słabych nie należą. Dzisiaj gospodarze jeśli tak jak wspomniałem wcześniej nie zlekceważą rywala to wygrają bez straty seta, bo nic nie wskazuje na to, że Trefl nagle odmieni swoją grę, jednak ja wierzę w ten zespół, ale w takiej formie nie mają czego szukać w Rzeszowie.
Mój typ: 3:0
Już dawno nie pamiętam tak słabej kolejki ;/