Skra Bełchatów - PZU AZS Olsztyn ( +1.5 )
Typ: 2 ( + 1.5 )
Bukmacher : Expekt
Pierwsze co odrazu rzuciło mi sie w oczy to kurs na Skre ( 1.35 Expekt ) Jest on bardzo zaniżony . Dla mnie jest to raczej "przynęta buków" niż prawdopodobny kurs na lepszego w tej rywalizacji . Przejdźmy jednak do samego meczu.
Finał Pucharu Polski a w nim dwie najlepiej prezentujace sie obecnie drużyny w PLS-ie . Mecz rozegrany zostanie w hali w Kielcach gdzie lepszej promocji dyscypliny jaką jest siatkowka organizatorzy nie mogli sobie wymarzyć Półfinały ( a głównie ten z udziałem akademików z Olsztyna i Częstochowy, ktory smiało zaliczam do jednego z najlepszych spotkań w tym sezonie ) dostarczyły kibicom duzej dawki emocji , wiec choć jedno wolne miejsce na dzisiejszym meczu bedzie graniczyć z cudem . Oba zespoły spotkały sie ze sobą dwa razy ( pierwszy mecz we własnej hali wygrali podopieczni Irka Mazura [ 3:1 ] a potem rewanż za tamto spotkanie wzieli sobie Bełchatowianie [ 3:0 ] ) Jednak
liga a Puchar to inne rozgrywki i inne nastawienie do spotań . Zaznacze iz dla mnie spotanie takie jak dzisiaj bedzie o wiele ważniejsze niż te w lidze bo stawką oprócz samego pucharu jest jedno miejsce premiowane gra w Lidze Mistrzów wiec jest o co grać Wszystkie drużyne który realnie myślą/ały o Pucharze wystawiły najmocniejsze składy i nikt nawet przez chwile nie odpuszczał gry . Przykładu daleko szukac nie musimy , wczorajszy mecz , Tie-break przy stanie 7:11 na korzyść Czestochowian i ... wygrana 15:13 druzyny z Mazowsza . To spotkanie jak i to dzień wcześniej ( 3:2 z Politechnika ) przysporzyły Azs-owi koszmarnego wysiłku i do tego meczu podejda napewno troche podmęczeni . Jednak to nie powód aby wystawiać drugi skład . Skra jest w korzystniejszej sytuacji : ma troche szersza ławke rezerwowych ale i zmeczenie nie bedzie im tak przeszkadzać . To szlagierowe spotkanie typuje lekko na korzyść obrońców Pucharu Polski jednak jeżeli wygraja to w stosunku 3:2 a kurs jaki oferuje na to spotkanie z handicapem Expekt ( 2.25 ) jest napewno warty ryzyka
Przewidywane składy :
Skra Bełchatów : Maciej Dobrowolski , Mariusz Wlazły , Janne Heikkinen , Evgeni Ivanov , Dan Lewis , Piotr Gruszka , Krzysztof Ignaczak (L)
PZU AZS Olsztyn : Paweł Zagumny , Paweł Papke , Sinan Cem Tanik , Michał Bąkiewicz , Wojciech Grzyb , Marcin Możdżonek , Richard Lambourne (L)