>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

PLK 2010/2011

Status
Zamknięty.
stevenash13 140

stevenash13

Użytkownik
vs

Typ: Anwil Włocławek -11
Kurs: 2.02
Buk: Pinnacle
Anwil po pięciu porażkach z rzędu wygrał w Koszalinie. W tym meczu również upatruję przewagi pod koszem po stronie gospodarzy. W Kotwicy najwięcej zależy od nieobliczalnego Scotta, który jest najlepszym strzelcem ligi.
Jak dla mnie mimo słabszej postawy w ostatnich meczach DJ Thompsona i Thomasa, to właśnie liczę na nich. Kotwica na wyjazdach mnie nie przekonuje. Anwil w swojej hali, przed kibicami będzie chciał kontynuować passę zwycięstw. Ma do tego okazję, bo Scott nie jest wybitny obrońcą, a to niskim zawodnikom powinno otworzyć drogę do rzutów z dystansu, a Anwil ma kim zdobywać punkty.
GL

stevenash13 140

stevenash13

Użytkownik
vs.

Typ: PBG Basket -10
Kurs: 1.92
Buk: Pinnacle

Poznań odsunął od zespołu swojego podstawowego centra - Patricka Okafora. Jak dla mnie jest, to dobra wiadomość, bo ten facet ma problemy z głową. A jeżeli wziąć pod uwagę, że Poznań słabo ostatnio grał i jego brak pomocy i walki, bo często kończył z 4 lub 5 faulami na koncie w I połowie spotkania, to tylko działało jako szkoda dla zespołu.
Siarka walczy u siebie, jednak na wyjazdach jest to kompletnie inny zespół. Szczególnie nie broni. Dlatego liczę tutaj na Millera i w końcu na pobudkę Hawkinsa.
Siarka w środę grała w Sopocie w ramach Pucharu Polski i została rozgromiona przez gospodarzy 110:56. Wycieczka Tarnobrzeg - Sopot - Poznań zapewne znajdzie odzwierciedlenie w grze i przygotowaniu do meczu.
GL

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
Tomasz Celej zakończył karierę.
Tomasz Celej trafił do Anwilu Włocławek na początku listopada, gdy kontuzji doznał Bartłomiej Wołoszyn. W barwach Anwilu rozegrał w sumie dwanaście spotkań, zarówno w TBL oraz Pucharze Europy. I jak się okazuje, było to dwanaście ostatnich spotkań w karierze tego 33-letniego skrzydłowego, który ze względów zdrowotnych postanowił zakończyć karierę.
- Od pewnego czasu mam w lewej nodze specjalną wkładkę, która sprawia, że stopa układa się poprawnie. Teraz jednak wyniknęły pewne problemy, a dalsze treningi powodowałyby kolejne obciążenia i kłopoty, więc nie ma sensu bym narażał swoje zdrowie. Na chwilę obecną nie wiem nawet czy wrócę do gry w rozgrywkach pierwszoligowych - mówił jeszcze przed niedzielnym meczem z Kotwicą Kołobrzeg Tomasz Celej. Teraz już wiadomo - 33-latek zakończył sportową karierę.
Od kilku dni jasne było, że kłopoty ze stopą nie pozwolą koszykarzowi kontynuować dalszej kariery na poziomie ekstraklasy. Nikt nie przypuszczał jednak, że doświadczony gracz pożegna się ze sportem, choć z drugiej strony - włodarzy Anwilu poprosił o rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, dając im jednocześnie czas na znalezienie zastępcy jeszcze przed otwarciem okienka transferowego. - Dalsze występy na parkiecie mogłyby tylko spowodować komplikacje zdrowotne w przyszłości i nic więcej. Dlatego na chwilę obecną swój związek z koszykówką widzę już tylko poprzez emocjonowanie się meczami w telewizji - zadeklarował już w poniedziałek koszykarz.
Swoją karierę Celej rozpoczął w rodzinnym Lublinie, gdzie na początku grał w II lidze, lecz po kilku latach awansował do najwyższej klasy rozgrywkowej. Najlepszym sezonem 33-letniego skrzydłowego w ekstraklasie były rozgrywki 2002/03, w których notował średnio 16,3 punktów i 4,4 zbiórek na mecz. Po tak dobrym roku Celej postanowił zdobywać doświadczenie w ligach zagranicznych: zaliczył krótki epizod w niemieckim TBB Trewir, a także sporo czasu spędził w węgierskich Szolnoki Olajbanyasz i Kecskemeti Univer.
W sezonie 2007/08 powrócił do polskiej ligi, do zespołu Znicza Jarosław, z którym wywalczył awans do ekstraklasy, będąc najlepszym zawodnikiem ekipy (20,6 punktów, 4,4 zbiórki, 1,6 asyst). W najwyższej klasie rozgrywkowej również był wyróżniającą się postacią swojego zespołu, a w 2009 roku, po przenosinach do Startu Lublin został królem strzelców zaplecza TBL (20,7), zaś stamtąd, na trzy ostatnie miesiące kariery, trafił do Anwilu.
- Cieszy mnie to, że zostałem miło pożegnany przez władze klubu, kolegów z drużyny i kibiców, bo choć nie byłem czołowym koszykarzem Anwilu, podczas niedzielnego meczu odczułem sympatię fanów i za to wszystkim serdecznie dziękuję. Odchodzę po zwycięskim meczu, z nadzieją, że moi koledzy osiągną wynik, na którym wszystkim nam zależy - wyznał koszykarz.

I tak najbardziej, jeśli chodzi o Tomka, zapamiętam, jak na ok. minutę przed końcem wygranego już meczu, chciał zrobić wsad i przy okazji... urwał obręcz :grin: no i trzeba bylo czekać ładnych parę minut, ażeby dograli te kilkadziesiąt sekund;)

D 3,2K

dawczan

Użytkownik
Dobry rzemieślnik był z Celeja i w I lidze do tej pory byłby wyróżniającą się postacią, no ale zdrowie najważniejsze. Ubył Celej przybył Diduszko, więc skład pod względem Polaków wyrównany.

D 14

dominik_wtk

Użytkownik
Wczoraj go nasze Stowarzyszenie Kibiców ,,H1 Skład&quot; pożegnało skandowaniem ,,Tomasz Celej&quot; . ????
Anwil Włocławek pomimo wszystko dziękuje ;)

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/2011/02/03/statystycznie-po-15-kolejce-tauron-basket-ligi/ (całość artykułu)
Podsumowanie 15.Kolejki TBL :
Za nami 15. kolejka Tauron Basket Ligi, podczas której kibice obejrzeli kilka bardzo ciekawych spotkań. Przede wszystkim rewelacja ostatnich tygodni, Polpharma Starogard Gdański zmiażdżyła na wyjeździe Energę Czarnych Słupsk, dla których była to już czwarta porażka z rzędu. PGE Turów Zgorzelec z kolei wygrał u siebie z mistrzem kraju, Zastal Zielona Góra pokonał na wyjeździe Trefl Sopot, a Anwil Włocławek potrzebował dogrywki by okazać się lepszym od Kotwicy Kołobrzeg. To jednak nie wszystkie emocje - zapraszamy do przeczytania podsumowania statystycznego tej serii.

MVP 15. kolejki:

Harding Nana (Polonia Warszawa) - 31 punktów (6/10 za dwa, 4/6 za trzy, 7/10 za jeden), 14 zbiórek, 7 fauli wymuszonych, 2 przechwyty, asysta, blok. Evaluation - 40. Kameruńczyk od dawna aspiruje do miana jednej z największych gwiazd ligi i po tym meczu chyba można zaliczyć go do najwyższej półki TBL. Fantastyczne double-double złożone z aż 31 oczek i 14 zbiórek, podparte ponadto siedmioma faulami wymuszonymi i zakończone wyrównaniem rekordu klasyfikacji evaluation to prawdopodobnie najlepszy indywidualny wynik pojedynczego gracza w tym sezonie.
Zespół 15. kolejki:
Polpharma Starogard Gdański - To już dziewiąte zwycięstwo w ostatnich jedenastu meczach podopiecznych Zorana Sretenovicia. Teraz tym bardziej okazałe, że odniesione na terenie hali Gryfia należącej do lidera Tauron Basket Ligi, Energi Czarnych Słupsk. &quot;Kociewskie Diabły&quot; nie dały żadnych szans rywalom, momentami prowadząc różnicą ponad dwudziestu punktów. Dzięki tej wygranej starogardzianie zrównali się bilansem ze słupszczanami, którzy nie mogą już cieszyć się ze sporej przewagi nad resztą stawki jaką mieli jeszcze w poprzedniej rundzie.
Liderzy 15. kolejki: (w nawiasie rekordy sezonu)
Punkty: (Ted Scott - 41)
32 - Ted Scott (Kotwica Kołobrzeg)
31 - Harding Nana (Polonia Warszawa)
25 - Winsome Frazier (AZS Koszalin)
22 - Grzegorz Arabas (AZS Koszalin), Louis Truscott (Siarka Tarnobrzeg)
20 - Paul Miller (Anwil Włocławek)
Zbiórki: (Louis Truscott - 21)
15 - Louis Truscott (Siarka Tarnobrzeg)
14 - Harding Nana (Polonia Warszawa), Chris Burgess (Zastal Zielona Góra)
13 - Paul Miller (Anwil Włocławek)
11 - Nikola Jovanović (Anwil Włocławek), David Palmer (Polonia Warszawa)
10 - Darrell Harris (Kotwica Kołobrzeg)
Asysty: (Igor Milicić - 13)
8 - Cliff Hawkins (PBG Basket Poznań)
6 - George Reese (AZS Koszalin)
5 - Jerel Blassingame (Energa Czarni Słupsk), Daniel Ewing (Asseco Prokom Gdynia), Walter Hodge (Zastal Zielona Góra), Marcin Nowakowski (Polonia Warszawa), Robert Skibniewski (Polpharma Starogard Gdański), Marcin Stefański (Trefl Sopot), Vladimir Tica (PBG Basket Poznań)
Przechwyty: (Jerel Blassingame, Daniel Ewing, Winsome Frazier, Darnell Hinson, Igor Milicić, Torey Thomas - 5)
4 - Darnell Hinson (Polonia Warszawa), Walter Hodge (Zastal Zielona Góra), Slobodan Ljubotina (Trefl Sopot), Konrad Wysocki (PGE Turów Zgorzelec)
3 - Łukasz Wichniarz (Polonia Warszawa)
Evaluation: (Darrell Harris i Harding Nana - 40)
40 - Harding Nana (Polonia Warszawa)
36 - Louis Truscott (Siarka Tarnobrzeg)
29 - Paul Miller (Anwil Włocławek)
22 - Darrell Harris (Kotwica Kołobrzeg), Vladimir Tica (PBG Basket Poznań)
20 - Chris Burgess (Zastal Zielona Góra), Winsome Frazier (AZS Koszalin), Marcin Nowakowski (Polonia Warszawa), David Palmer (Polonia Warszawa)
Gdyby grali tylko Polacy... (Sprawdzamy ile punktów w swoich drużynach rzucają Polacy lub koszykarze z polskim paszportem)
PGE Turów Zgorzelec - Asseco Prokom Gdynia 26:22 (72:63)
Polonia Warszawa - AZS Koszalin 30:38 (89:82)
Energa Czarni Słupsk - Polpharma Starogard Gdański 35:38 (66:82)
Anwil Włocławek - Kotwica Kołobrzeg 24:14 (88:87)
PBG Basket Poznań - Siarka Tarnobrzeg 50:24 (88:67)
Trefl Sopot - Zastal Zielona Góra 39:21 (67:73)

samin1 524

samin1

Użytkownik
Dziś w PLK jest tyle ciekawych meczy że jednak kawa nie starczyła aby się im przyjrzeć.
Polpharma Starogard Gdański - Anwil Włocławek - w tym meczu nie widzę faworyta do zwycięstwa jednakże znalazłem coś co biorę z zamkniętymi oczami, a mianowicie under 157,5. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie na tą kolejkę i ten mecz. Czemu ? oglądałem kilka meczów Starogargu i Anwilu po tym jak ich przejął Mutapcić i w końcu liczę na to że spotykają się trenerzy którzy preferują dobrą obronę.
Kotwica Kołobrzeg - Polonia AZBUD Warszawa - Jessie Sapp i dla mnie wszystko jasne. Mam zasadę że nie gra się meczy drużyn które będę miały nowego rozgrywającego. To tak jakby wróżenie w fusów. Po drugiej stronie Nana i spółka. W ostateczności przykładam bym się do 1
AZS Koszalin - PGE Turów Zgorzelec - tutaj jak nie lubię grać Turowa to chyba bym ich zagrał tylko dlatego że maja większość możliwość rotacji składem. Tylko jedno pytanie mi się nasuwa co pokarze Grady&#39;ego Reynoldsa (nowy nabytek AZS) ?
na Niedzielę :
Zastal Zielona Góra - Energa Czarni Słupsk - tutaj niesamowite przeszacowanie kursu w stronę Zastalu. Moim zdaniem to nie będzie takie oczywiste zwycięstwo. Argumentów mi tak naprawdę brak ale czuję coś że Czarni mogą znowu ukłuć. Składy są porównywalne i zadecyduję lepsza dyspozycja dnia.
Siarka Tarnobrzeg - Trefl Sopot - Jeżeli Marek &quot;nie umiem skakać&quot; Miszczuk jest jednym z najelpszych zawodników Siarki to ja w ciemno gram podrażnionego Trefla. Przegrali z Zastalem i teraz już nie pozwolą sobie na porażkę. Może to być zacięty underowy mecz jednak wszystko zależy od postawy zawodników z Sopotu. Jeżeli zagrają na lepszym procencie i popełnią mniej strat niż w 2 ostatnich meczach to jestem o wynik spokojny.

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
Siarka Tarnobrzeg - Trefl Sopot 2 1.50✅, h4.5 2 1.85⛔
Popieram typ na Sopocian w 100%, Trefl po prostu musi wygrać ten mecz, m.in. dlatego : http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/2011/02/05/nie-mozemy-akceptowac-takiej-postawy-na-boisku-rozmowa-z-tom/ ...
Drużyna będzie wyjątkowo zmotywowana, a potencjał ma niewątpliwy, co potwierdziły chociażby zwycięstwa we Włocławku i Zgorzelcu...
Jeżeli Marek &quot;nie umiem skakać&quot; Miszczuk jest jednym z najlepszych zawodników Siarki
a to 2.z powodów, dla którego warto zagrać 2... Kontrakt Miszczuka wygasł wraz z końcem stycznia i nie został przedłużony, więc &quot;Misiek&quot; już nie pogra w Tarnobrzegu...

panczas 117

panczas

Użytkownik
A w Słupsku prawdopodobnie dwóch nowych, choć jeszcze jutro nie zagrają. To rozgrywający William Avery oraz środkowy Ermin Jazvin.

stevenash13 140

stevenash13

Użytkownik
vs.
⛔⛔⛔
Typ: Trefl -4.5
Kurs: 1.87
Buk: boyle
Siarka pożegnała się z Markiem Miszczukiem. Brak wartościowych Polaków. Mimo, że Siarka lepiej prezentuje się przed swoją widownią, to Trefl jest z nożem na gardle w tym meczu można powiedzieć. Fatalny styl gry na własnym parkiecie przeciwko drużynie z Zielonej Góry zaowocował porażka gospodarzy. Idealny przeciwnik na odbudowę morali. Przewaga Trefla dosłownie na każdej pozycji.
vs.

Typ: Czarni +6
Kurs: 1.92
Buk: Pinnacle✅✅✅

Zastal w ostatnim meczu przeciwko Treflowi na ich terenie zagrali dobre zawody. Po stronie gospodarzy brak było pomysłu na grę w ataku i co za tym idzie brak skuteczności.
W tym meczu zdecydowaną przewagę gospodarze powinni mieć pod koszem. Davis zostanie osamotniony, bo Chris Oakes po kontuzji nie zdołał dojść do pełni sił i klub chce zrezygnować z jego usług.
W jego miejsce zakontraktowano reprezentanta Bośni i Hercegowiny Ermin Jazvin. W tym meczu nie wystąpi, bo klub ze Słupska czeka na list czystości z poprzedniego zespołu Jazvina - Iraklisu. Iraklis z powodów finansowych Ermin nie dostawał wypłat na czas.
Czarni testują również nowego zawodnika na pozycję rozgrywającego William Avery, który związny był m.in. z Minnesota Timberwolves.
Najważniejsze co mnie kieruje do tego typu, jest fakt, że podstawowy zawodnik i jednocześnie mózg zespołu Walter Hodge ostatnio odniósł kontuzję. Na tyle bolesną, że nie był w stanie chodzić. Wczoraj tylko miał trening rzutowy, ale nie brał czynnego udziału ze swoją ekipą.
Trener gości przed meczem powiedział:
&quot;Czy przełamanie nadejdzie właśnie w niedzielę w Zielonej Górze?
- Liczę na to. Jedziemy na mecz z Zastalem dobrze przygotowani i w naszych głowach jest tylko jedno - zwycięstwo. Musimy oddać za nie wszystko. Można powiedzieć, że w ostatnich spotkaniach nie walczyliśmy do końca. Były takie momenty, w których mogliśmy przełamać mecz, ale to się nie udawało, a później już nam czegoś brakowało. W pierwszej połowie sezonu tego nie było. Zawsze walczyliśmy przez pełne 40. minut, ani na chwilę nie wątpiąc w naszą wygraną. Nawet gdy wysoko przegrywaliśmy, potrafiliśmy wrócić do gry i zwyciężyć w końcówce spotkania. Czeka nas naprawdę trudny mecz i mam nadzieję, że okaże się on dla nas przełomowy.&quot;
Widząc ten kurs od razu pomyślałem, że to value. Jednak Czarni ostatnio mają dołek, ale mają za to przewagę w rotacji z Polakami, więc handi spore,warto skorzystać.
GL
Dodatkowo zagrałem coś jeszcze z kosza. Jednak posiadam informację z pierwszej ręki i typ widnieje tylko w jednym miejscu, więc nie mogę tego wrzucać gdzie popadnie. Po meczu oczywiście poinformuję o nim - bez względu, czy wejdzie, czy nie, to jest sport, a ta liga ma do siebie, że jest bardzo wyrównana, więc wszystko możliwe.
Jednak jeżeli ktoś byłby chętny, to pisać PW i podam typ ZA DARMO przed samym meczem, ale nie wiem jak będzie z dostępnością na GG, bo mam urwanie gwizdka dziś.
Proszę tylko nie myśleć, że jak informacja z 1 reki, że to fix. Nie miałem i nie mam żadnych fixów!
Jeżeli ktoś będzie chętny, to pisać GG w PW i wtedy postaram się odpowiedzieć wraz z analizą.
Edit:
+5.5 Start Lublin @ 1.85 tobet / I liga kosza
⛔⛔⛔

roxanne 5,7K

roxanne

Forum VIP
Kolejna ciekawa kolejka PLK za nami.

Nadal słabo gra Anwil Włocławek. Koszykarze z Kujaw ulegli Polpharmie 70:74. Swoją drogą wszyscy chyba pamiętamy początek ligi w wykonaniu Polpharmy. Jakim słabym trenerem musi byc były szkoleniowiec skoro nagle po zmianie tak zaczeli grac. Jasne, ze nie da tego tak łatwo ocenic bo nie dotykam tu szczegołów ale cos w tym jest i już wtedy pisał Dawczan, że ten koleś nadaje się do wywalenia. Tak się słabo a Sretenowicz poukładał zespół. W Anwilu dzieje się zle i jest wiele teorii na ten temat. Przede wszystkim fatalnie transfery. Po co sciągac Hicksa skoro wiadomo jaki on ma charakter i co będzie robic po za parkietem. Niepotrzebny też transfer Thomsona. Kompletny brak umiejętności wykorzystania Berishy w ataku (bo bronic to on zabardzo nie umie). I takich błedów można wyliczac wszystko. To już norma w przypadku Anwilu. Minęły czasy Gregova i Marcelica.

Przełamał się zespół Czarnych. Po ostatnich bajkach o różnych kontuzjach i absencjach chyba wszystko wraca do normy. Testuja dobrych graczy i zobaczycie, że w PO będą jeszcze grozni. Jak już jesteśmy w tych rejonach to dwa słowa o Treflu bo to co wyczyniają gracze z Sopotu to naprawde ciężko skomentowac. W tygodniu fatalny mecz z Zastalem. Gołym okiem widac, że ci panowie nie mają żadnego szacunku do kibiców i tego klubu. Kompletnie olany mecz i nagle w wywiadach po spotkaniu wielka mobilizacja bo nie można tyle przegrywac. O tym chyba trzeba było myślec przed kompromitacją z Zastalem. Oglądałam z czystej ciekawości mecz Trefla w ten weekend aby zobaczyc o co w tym wszystkim chodzi. Oni chyba jednak nie olali meczu z Zastalem (częsciowo na pewno o czym trąbia sami fani Trefla), oni są po prostu beznadziejni. Nie mają żadnych dobrych ataków rozpisanych. Mecz z Siarką mogli spokojnie przegrac mimo bardzo słabej gry gospdoarzy. Jedno jest pewne, warto inwestowac kase w porażki Sopotu.

Ciekawie zapowiadał się jeszcze mecz AZS-u Koszalin z Turowem Zgorzelec. Koszykarze obu zespołów są jednak na tyle nieobliczlani, że to taki typowy no bet. AZS wygrał 85:78 bo tradycyjnie Winnicki &amp; spółka nie mieli żadnej koncepcji na końcówke. Odpalanie trójek bez pozycji to chyba nauka od Kijka. Bochno 1/5, Jackson 1/6, Brkic 2/7, Thomas 1/4, Gabiński 1/3 itd. Trzeba przyznac, że w jednym niektórzy trenerzy i zawodnicy mogą imponowac. Mianowicie chodzi o konsekwencje. Nie wpadają trójki no to rzucamy trójki. Pomimo przewagi na desce i dobrej skutecznosci bliżej kosza Turów i tak przegrał. Troche na własne życzenie. Bogavac i Frazier wykorzystali marną jakosc rywali. Szczególnie ten pierwszy zaimponował formą.

Następna kolejka:

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
Wg mnie Trefl nie jest &quot;beznadziejny&quot;, a już na pewno nie warto &quot;inwestować w ich porażki&quot;... No chyba, że wg autorki powyższych stwierdzeń &quot;beznadziejni&quot; Sopocianie są po prostu mniej beznadziejni, niż drużyny znajdujące się za nimi w tabeli... Owszem widać u nich obniżkę formy, ale nie przesadzajmy. 1 porażka o niczym nie świadczy, bo jeśli chodzi o wczorajszy mecz, to swój cel osiągnęli, a warto pamiętać, że z drużyn z pierwszej 6, gorsi w bezpośrednich starciach są tylko od Prokomu, z którym przegrali po dogrywce i od Czarnych, z którymi przegrali u siebie...

No i może jeszcze o rzutach za 3pkt Turowa... Otóż drużyna ta zajmuje 2.msce w lidze, jeśli chodzi o ten element koszykarskiego rzemiosła, trafiając 125/340 rzutów i ustępując Polpharmie o setne %.

&quot;Tradycyjnie Winnicki &amp; spółka nie mieli żadnej koncepcji na końcówkę&quot;... Roxanne, tak mnie zainspirowałaś:wink:, że aż sprawdziłem, jak to wygląda statystycznie. Na 7 spotkań z udziałem Turowa, w których o wyniku decydowała 4.kwarta, przegrali oni 3, w tym 2 po dogrywce ( z &quot;beznadziejnym&quot; Treflem:razz: i Kotwicą ) i omawiane z AZS, wygrywając z Anwilem 83:79 (4.kw.26:19), Zastalem 73:69 (cały mecz na styku), PBG 72:71 po dogrywce (4.kw.25:17) i ponownie z Anwilem 69:65 (4.kw.21:19). Reasumując, nie powiedziałbym, że brakuje im koncepcji na końcówkę...

Co do meczu w Koszalinie, na 4 min. do końca było 66-75 ! i może właśnie wtedy zabrakło rzutów, chociażby za 3pkt, gdyż raz po raz Turów notował straty, które były wodą na młyn dla Koszalinian... W końcówce (ostatnie 4minuty) za 3pkt rzucali raptem 2 razy ! 3.raz 23 sekundy przed końcem, gdy przegrywali 79-76 i to było niemal konieczne... Inna sprawa, że przegrać 4 ostatnie minuty 19:3 (66-75 =&gt;85:78) też trzeba umieć:grin:

roxanne 5,7K

roxanne

Forum VIP
Poruszasz zupelnie rozne tematy i wkladasz w jeden. Koszykówka statystyczna a realny obraz to rozne sprawy. Tym bardziej ma sie to do taktyki i zalozeń a konkretnego wykonania. To, że jakis zespół wygra mecz/kwarte to nie znaczy, że była świetna taktyka i jeszcze lepsze wykonanie. Pamiętam mecze Śląska za czasów Chudeusza gdzie nie było żadnej takyki a wygrywali. Sami zawodnicy często robią coś za trenera lub robią po swojemu. Tego sie nie da w 100% przeniesc na trenera/taktyke.

To samo jest z każdą inne rzecza o któej piszesz. Jesli sa odpowiednie pozycje to można i 50 trójek oddac w meczu. Sama ilosc nie powoduje, że mamy gotową ocene. Ogladam mecze Turowa kiedy się tylko da, widziałam ich w spraingach przed sezonem i odpalali trójki przez ręce lub przy mocnym kryciu. Trojka wypracowana też nie oznacza, że na pewno wpadnie. Gdyby to wszystko było takie czarno-białe to każdy mogłby byc trenerme koszykówki.

Turów mial przewage pod koszem i więcej zbiorek. Szczególnie ofensywnych dlatego powinien właśnie końcówke rozegrac pod kosz a nie z dystansu. Sam piszesz 19:3 to jaki był pomysl na gre? Meczu z Anwilem nie ma liczyc, Zastal i Poznań to o wiele słabsze drużyny. Turów ma kilku dobrych graczy i oni sami bez przeszkadzania Winnickiego mogą wygrac końcówke. To nie oznacza, że trener na pomysł na gre.

Co do Trefla to mamy po prostu odmienne zdanie, przecież to nic złego. Po to dyskutujemy na forum. Według mnie grają fatalnie ik będa przegrywac dlatego warto grac przeciw. Ty uwazasz, że nie więc zobaczymy jak to będzie wyglądac dalej. Ciekawe też na ile będziesz konsekwtny w typach bo po tym wpisie to licze, że co druga kolejke na sopocian postawisz.

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
Czy będę stawiać na Trefl, to się okaże. Wczoraj stawiałem i się nie zawiodłem ????
Zrozumiałem Twoją wypowiedź odnośnie trójek, że rzucają oni &quot;hurtowo&quot;, jak idzie i skąd popadnie, stąd też przytoczenie statystyk... Inna sprawa, że w każdym meczu rzucają dużo z obwodu. Turów miał przewagę pod koszem i tak grał w końcówce, o czym świadczą tylko 2 rzuty za 3pkt... A że MVP kolejki rzucił 13pkt w ostatnie 4 minuty, to już inna sprawa.

stevenash13 140

stevenash13

Użytkownik
vs.
⛔⛔⛔
Typ: Kotwica +9.5@ 1.85
Anwil Włocławek jako wicemistrz i uczestnik EuroCup zwolniony był z rozgrywania fazy grupowej Pucharu Polski.
Kotwica Kołobrzeg rywalizację w grupie zakończyła z bilansem 2-2. Koszykarze z Kołobrzegu wygrali z Siarką Tarnobrzeg i Polonią Warszawa oraz ulegli Treflowi Sopot i PBG Basketowi Poznań.
W ramach Tauron Basket Ligi oba zespoły spotkały się 30 stycznia. Był, to zacięty pojedynek, choć Anwil wyszedł na 9-punktowe prowadzenie z syreną kończącą 3 kwartę i ktoś, kto myślał, że Anwil przypieczętuje swoją wygraną, to był w wielkim błędzie. Kotwica doprowadziła do remisu i na wyłonienie zwycięzcy z tego pojedynku była potrzebna dogrywka. Ostatecznie Anwil wygrał 87:85.
Oba zespoły legitymują się takim samym bilansem w ostatnich pięciu meczach 2-3.
Jednak Anwil od początku sezonu nie może złapać swojego rytmu gry. Nie pomogła zmiana trenera.
Ostatnio pożegnano się z Hicksem, a zakontraktowano Bartosza Diduszko i Seid Hajrica. Czy, to będą wzmocnienia, aby pomóc Anwilowi odbić się od dna? Wątpię.
Nadal brakuje zawodnika,który wziąłby grę na swoje barki.
Jak już wspomniałem wcześniej na wylocie jest prawdopodobnie Chris Thomas, a w jego miejsce jest szukany już inny zawodnik.
Głównym problemem Anwilu jest brak dobrych obrońców. Pierwsza linia obrony Pluta, Berisha, Thompson, Thomas, czy Jovanovic kompletnie nie potrafią bronić.
W zespole z Włocławka brakuje rozgrywającego z prawdziwego zdarzenia. Pluta nigdy nie był dobry w obronie, ale w tym sezonie jego forma, to regres.
Kotwica w porównaniu z poprzednim meczem dokonała bardo wartościowego zakupu na pozycji rozgrywającego w o osobie Jassie Sapp. W swoim debiucie przed kołobrzeską publicznością zanotował 12 punktów i 4 asysty.
Wspomniałem, że Anwil nie ma zawodnika, który wziąłby sprawy w swoje ręce, gdy nie idzie zespołowi.
Kotwica ma takiego asa. Jest nim Ted Scott. Najlepiej punktujący zawodnik ligi ze średnią 27 punktów na mecz.
W ostatnim meczu Kotwica i Anwil wykonali łącznie 72 rzuty osobiste!! Anwil 33/43, a Kotwica 19/29.
Tym razem podobny współczynnik osobistych po stronie Anwilu zapewne będzie podobny. Prezes Polatowski gotuje się na widok formy reprezentowanej przez swój zespół, a teraz miałby odpaść z awansu do Final Four PP?
To jest opcja, która się nie mieści jemu w głowie, więc zapewne przy zaciętym meczu może liczyć na kilka gwizdków.
Liczę jednak, że dwójka Sapp - Scott zrobi wiele przykrości włocławskiej obronie, bo właśnie na tych pozycjach Anwil ma największy problem.
GL

mjaurvcein 25,1K

mjaurvcein

Użytkownik
Głównym problemem Anwilu jest brak dobrych obrońców. Pierwsza linia obrony Pluta, Berisha, Thompson, Thomas, czy Jovanovic kompletnie nie potrafią bronić.
W zespole z Włocławka brakuje rozgrywającego z prawdziwego zdarzenia. Pluta nigdy nie był dobry w obronie, ale w tym sezonie jego forma, to regres.
To tak. Nie rozumiem o co chodzi w pogrubionym zdaniu. Piszesz o braku obrońców... wymieniasz 4 guardów z rotacji, a na koniec sypiesz z kapelusza silnym skrzydłowym... Nie kumam ;)
Thomson jest całkiem niezłym rozgrywającym. Na pewno nie gorszym niż wychwalany pod niebiosa przez Ciebie Sapp. Też to zdanie o Plucie wyrwane z kontekstu... napisałeś je w tym samym toku myślenia, co o rozgrywających, tak jakby Pluta do nich należał ????

roxanne 5,7K

roxanne

Forum VIP
Nie chodzi o obroncow tylko o OBRONE. Nie o pozycje tylko jakosc gry z tylu. I tu ma steve 100% racji. Berisha, Pluta szczegolnie slabo bronia, mimo, ze ten element Andrzej poprawil ale latka leca. Nie znam profesjonalnego klubu ktory ma 4 niskich graczy i zadnego &quot;obroncy&quot; wlasnie. No i Jovanovic tez nie bardzo broni takze polowa skladu tam jest nastawiona nie wiadomo na co bo punktow to za duzo nie rzucaja.

Otrzymane punkty reputacji: +1
stevenash13 140

stevenash13

Użytkownik
Zastal - PBG
Typ: Zastal -5.5
Kurs: 1.91
Buk: SJ
Bardzo ważny mecz dla obu zespołów. Zwycięzca tego meczu może być bliżej rundy PO.
Uważam, że Zastal ma przewagę pod koszem - dwóch braci Burgess oraz Tomasz Kęsicki.
Po drugiej stronie Damian Kulig i Vladimir Tica.
Myślę, że kluczowa będzie postawa zawodnika James Maye, który nie tak dawno był zawodnikiem Poznania i rozgrywał bardzo dobre mecze. Myślę, że jemu jako nowemu zawodnikowi nie zabraknie mobilizacji przeciwko swojemu byłemu pracodawcy.
Jeżeli Eddie Miller nie będzie dziurawić obręczy, to mecz powinien rozstrzygnąć się dopiero w czwartej kwarcie.
Największa zagadką dla mnie jest forma Mujo Tuljkovica. Nowego zawodnika PBG. Dziś pokaże ile jest w stanie wnieść do tego zespołu.
Uważam, ze Zastal ma również przewagę na pozycji rozgrywającego, gdzie Hodge powinien królować, co Hawkins nie gra na rewelacyjnie.
GL

roxanne 5,7K

roxanne

Forum VIP
Zastal powinien sobie poradzic z Poznaniem. Druzyna z Wielkopolski nie ma w tej chwili zadnego centra i mozna sie spodziewac, ze Burgess zrobi jakis rekord punktowy. Walter tez nie ma swojej pozycji godnego rywala. Doszedl Maye + kilku krajowych i teraz juz Zastal wylgada duzo lepiej niz jakis czas temu. Na drugiego Burgessa to nie licze nawet. Kescicki tez ma szanse zagrac dobre zawody. Mysle, ze wygra Zastal miedzy 4 a 6-8 dlatego handi nie ruszam ale ZG wygra dzis, kurs ponad 1,4

Otrzymane punkty reputacji: +5
D 3,2K

dawczan

Użytkownik
???? Anwil Włocławek - Zastal Zielona Góra (HC 0/+10) --&gt; 2 - 1,83 ⛔⛔⛔ (bet365)
Tak na szybko, bo zaraz się zaczyna mecz - myślałem, że jest później. Anwil jest dość mocny pod koszami, ale w Zastalu są bracia Bourges i myślę, że Miller nie porządzi aż tak bardzo pod koszami. Do tego rozgrywający Anwilu jak do tej pory średnio sobie radzą i Hodge powinien to wykorzystać. Jak dla mnie dość wysokie HC. Anwil powinien wygrać to spotkanie, ale czy aż 10 pkt ? Nawet biorąc pod uwagę, że Zastal jest drużyną swojej hali spodziewam się zaciętego spotkania tym bardziej, że Zastal ostatnie 2 spotkania przegrał, a Anwil cały czas mimo zmiany trenera nie gra swojej koszykówki.
// Jeżeli trafia się 14 na 24 osobiste no to nie ma się co dziwić tak wysokiej porażce...

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom