Dyscyplina: Piłka Ręczna - Polska, PGNiG Superliga
Godzina: 18:30
Spotkanie: MKS Kalisz - Stal Mielec 30-27!!!
Typ: 1 (wygra MKS)
Kurs: 3.00
Bukmacher: Fortuna
Analiza:
Dzisiaj spróbuję postawić na piłkę ręczną. Zainteresowało mnie spotkanie beniaminka MKS-u Kalisz ze Stalą Mielec. Mimo, że Stal to doświadczony zespół, a dla zespołu z Kalisza jest to pierwszy w historii awans do najwyższej klasy rozgrywkowej to obstawiam zwycięstwo gospodarzy. Jest na to duża szansa.
Po 1 – własna hala – na pierwszym meczu z Vive Kielce w nieco ponad 3-tysięcznej hali pojawiło się prawie 2,5 tyś kibiców. Myślę, że na niedzielne spotkanie również przybędzie spora grupa kaliskich fanów. A jak wiadomo głośny doping potrafi dodawać skrzydeł. Właśnie ten doping i ambicja pozwalała miejscowym walczyć jak równy z równym z naszpikowanym gwiazdami Vive do stanu 16-19. Potem niestety zabrakło sił, pojawiły się błędy, goście zaczęli grać swoją piłkę ręczną i wysoko wygrali. Teraz beniaminek może przy tej publice powalczyć o pierwsze w historii punkty w superlidze.
Po 2 – spadek poziomu Stali Mielec. Od sezonu 2012 kiedy goście zdobyli trzecie miejsce w lidze nastąpił spadek w dół. Poprzednie rozgrywki Stal ukończyła dopiero na jedenastej lokacie. W tym sezonie może być podobnie. Mielczanie zagrali dwa mecze notując porażkę w pierwszej kolejce z Azotami Puławy i ogrywając KPR Legionowo tylko czterema bramkami. Dlaczego „tylko”? Bo KPR długo nie miał przyznanej licencji, zawodnicy tak naprawdę przez dłuższy czas nie wiedzieli gdzie będą grać, odszedł najlepszy strzelec Titow, a obecnie w zespole podobno jest szpital.
Po 3 – do trzech razy sztuka. Najpierw MKS mimo walki poległ z Vive. Ale nawet trener zespołu z Kielc chwalił grę gospodarzy. Potem przyszła wyjazdowa porażka (28-32) z zawsze silnym Zagłębiem Lubin, które prowadzi były reprezentant Polski i ubiegłoroczny trener MKS-u Kalisz - Bartłomiej Jaszka. Warto dodać, że team z Lubina jako jedyny w tym sezonie przegrał z Vive różnicą mniejszą niż 10 bramek, więc to pokazuje, że zespół ten do słabeuszy nie należy. Teraz jest trzecie podejście ekipy z Kalisza do zdobycia pierwszych punktów. Jest własna hala, są kibice, będzie głośny doping i przyjeżdża ligowy średniak, którego kaliszanie są w stanie ograć.
Po 4 – mecz o cztery punkty. Ponieważ grają ze sobą dwa zespoły z tej samej grupy to ewentualne zwycięstwo którejś z drużyn da jej 4 punkty! (takie są teraz przepisy w superlidze). Motywacja wśród obu ekip będzie więc duża, ale myślę, że to waleczni gospodarze odniosą zwycięstwo.
Po 5 – opina fachowca. Znany polski trener Ryszard Skutnik został poproszony o wytypowanie wyników 3. kolejki superligi. 67-letni Skutnik to legenda polskiej piłki ręcznej. Pracował w Tunezji i Francji, wprowadził do
Ekstraklasy Unię Tarnów. Największe sukcesy święcił w Stali Mielec i Azotach Puławy. Ostatnio pracował w Górniku Zabrze. I właśnie on wytypował zwycięstwo Kalisza (wszystkie dzisiejsze mecze trafił idealnie) i dodał: „MKS wygra! Oglądałem ich z Vive Kielce, widać, że są dobrze przygotowani.”
Nie będę ukrywał, że od wielu lat jestem kibicem MKS-u więc serce podpowiada, że gospodarze będą górą, szczególnie, że w ostatnich latach Stal to typowy średniak, który zeszły sezon skończył gdzieś w ogonie tabeli. Ale skoro taka ikona polskiej piłki ręcznej też daje większe szanse mojej drużynie to ja mu wierzę i stawiam podobnie. No bo z kim taki beniaminek ma zacząć punktować w lidze, jeśli nie z będącą od kilku lat w kryzysie Stalą. No i gdzie jeśli nie we własnej hali przed liczną i głośno dopingującą własną publicznością.
Poza konkursem polecam też inny mecz (godz.16:00). Jak wspomniałem mający problemy licencyjne i kadrowe KPR Legionowo zagra u siebie z Piotrkowianinem Piotrków Tryb. , który w poprzedniej kolejce dopiero w rzutach karnych (w meczu był remis po 28) przegrał z faworyzowanymi Azotami Puławy. Kurs na gości na
fortunie jest 2.15 więc myślę, że warto spróbować…