Adamo80 czy twojego konta uzywa kilka osob ?
pare stron temu splodziles to
Gram od paru lat, a z podatkiem to może zagrałem z kilka... A jak już gram to mam świadomość, że te 12% mi zabierają,
ale jak coś gram po kursie nominalnym 2,00 to i tak mam jakieś 80% zysku... lepiej niż lokaty i giełda... Jak pisałem, jak ma się skuteczność rzędu 70-100% podatek nie przeszkadza....
bo jesli jedna i ta sama osoba pisze takie rzeczy to nie chce mi sie dalej komentowac.
w skrocie uswiadomie cie tak - dla jak najlatwiejszego wyjasnienia calej zabawy o nazwie gambling - przyjme dla uproszczenia zdarzenie dwudrogowe o prawdopodobienstwu 50/50 czyli kursy 2 dla obydwu.
Teoretycznie w takim przypadku przecietny gracz grajac plasko takie zdarzenie przy ilus tam n probach bedzie wychodzic na zero. Marża buka dokonuje przesiewu ogromnej ilosci graczy podowujac iz gracze ktorzy wychodziliby na 0 badz wygrywali staja sie graczami przegrywajacymi. Wynika to z faktu iz przy wyzej wymienionym zdarzeniu wystarczy miec 50% skutecznosci aby wychodzic na zero. Marza buka (przyjmijmy standardową 7,5%) daje nam kursy 1.85-1.85 co skutkuje tym iz aby wychodzic na zero wymagana skuteczność to około 54%. Dorzucenie do tego podatku 12% daje nam kursy 1.63-1.63 i w tym przypadku skutecznosc konieczna do wyjscia na zero 61,4%.
Na bardzo prostym przykladzie 100 takich zakladow (dwudrogowe o prawdopodobienstwie 50/50) zagranych plasko za 1j i zalozeniu ze skutecznosc wynosi 61,4% czyli tyle ile potrzeba aby wyjsc na zero z podatekim i marza wynika ze:
1. W hipotetycznej grze bez marzy jestesmy do przodu 22,8j ( czyli yield 22,8%)
2. W grze u buka z marza 7,5% jestesmy do przodu 13,6 j ( yield 13,6%)
3. W grze z marza i podatkiem jestesmy na
ZERO.
Sama marża buka jest dla zdecydowanej wiekszosci graczy nie do przejscia, a co dopiero uwzglednic do tego podatek, ktory powoduje ze yield jaki trzeba wypracowac aby wyjsc na zero wzrasta nam niemal 3 krotnie ?
Yield potrzebny aby wychodzic na 0 przy marzy buka (marza 7,5%-8%) to
~~8,5%
Yield potrzebny aby wychodzic na 0 przy marzy buka (marza 7,5%-8%) oraz podatku 12%
~~23% (zaokraglone 22,8% ktore jest powyzej bo to ta sama wartosc).
ale problemem wcale nie jest matematyka jak napisałeś, problemem są nasze własne emocje.
widze ze jednak to ta sama osoba pisze. pierwszym i kluczowym problemem jest wlasnie matematyka oraz niewiedza na jej temat. wszelka wiedza sportowa, psychika itd stoja na dalszym miejscu.