Skoki narciarskie -
konkurs drużynowy
Slovenia vs.
Germany
Typ: 2
Kurs: 2,20
Bukmacher: Betsafe
Stawka: 4/10
Wszystkie oczy miłośników skoków narciarskich będą zwrócone dziś na skocznię w Oberstdorfie. Podczas dzisiejszych zawodów zostanie wprowadzony przelicznik zależny od siły i kierunku wiatru. Temperatura przewidywana podczas konkursu to -4C. Możliwe są też małe opady śniegu, a wiatr ma wiać z prędkością 13km/h. Przeglądając ofertę napotkałem się na bardzo ciekawy zakład według mnie. Nikt tutaj nie mówi o Niemcach jako faworytach. Nie ma się co dziwić, ale moim zdaniem powalczą już nie jednokrotnie udowodnili, że w drużynie są groźni.Tym bardziej, że skaczą u siebie i z taką drużyną jak Słowenia powinni sobie poradzić, a kursy według mnie są nieco zawyżone na tą parę. Dlatego spróbuję zagrać na Niemców. Dlaczego?
O tuż w ekipie Niemieckiej jest dwóch zawodników, którzy skaczą równo i są w stanie oddać po dwa równe skoki. Mowa tutaj o Neumayerze (206m, 190m, 198m) i Uhrmannie (203m, 206,5m, 195,5m). Także jak widać czują się na tej skoczni dość dobrze i skaczą porównywalnie w każdej próbie. W drużynie są jeszcze Mechler (179m, 189,5m, 189m) i Freund (185,5m, 168,5m, 165,5m). Widać, że nie spisują się tutaj zbyt dobrze i mogą zepsuć start drużyny. Jednak ja liczę, że chociaż jeden z nich poleci na odległość 190m, a to wystarczy na Słoweńców. Skaczą u siebie, kibice na pewno pomogą swoim dopingiem i w takich okolicznościach wypadałoby zając przyzwoite miejsce. Liczę, że gospodarze zakręcą się w okolicach 4 miejsca.
Słoweńcy to urodzeni lotnicy, ale nie przekonują mnie swoim skakaniem. Bardzo często nie potrafią utrzymać równej formy przez cały
konkurs. Dzięki temu potrafią pierwszy skoki oddać fenomenalny, aby potem drugi kompletnie zawalić. Jedynym mocnym i pewnym punktem tej reprezentacji jest Kranjec (-, 213,5m, 209,5m), ale w drużynie są potrzebne też dobre skoki kolegów, a tutaj tak jak mówię nie ma zawodnika, który by oddał dwa równe skoki. Pikl (186,5m, 193,5m, 179,5m), Tepes (189,5m, 201m, 189m), Damjan (190,5m, 197,5m, 191,5m). Widać, że drugim mocnym zawodnikiem może być Damjan, ale jest on znany z tego, że podczas konkursu zżera go trema i oddaje słabsze skoki niż na treningach. Pozostali dwaj reprezentanci Słowenii mogą też nie wytrzymać presji i nie będą w stanie oddać dwóch równych skoków.
Bardzo wiele będzie zależeć w tej parze od dwóch Niemieckich skoczków Neumayera i Uhrmana. Jeżeli oddadzą dwa równe skoki to jestem spokojny o wynik w tej parze, bo sam Robert nie pociągnie reprezentacji. Dochodzi do tego fakt, iż
Niemcy skaczą u siebie i doping na pewno doda im skrzydeł.