>>>BETFAN - BONUS 3X 100% DO 200 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Oberstdorf [HS-213m] & Klingenthal [HS-140m]

Status
Zamknięty.
robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik

Kolejne zawody na mamucie zapowiadają się równei ciekawie jak te w Kulm. Faworyci tutaj są zupełnie inni niż na normalnych skoczniach. Tzn nie cała czołówka się zmienia, lecz kilku zawodników zdecydowanie lepiej czuje się na mamucie. Są tzw &quot;lotnikami&quot;. Przede wszystkim mam na myśli Roberta Kranjca czy Martina Kocha. Ciekaw jestem czy Antonin Hajek udowodni że dalekie loty w Kulm nie były przypadkiem i tym razem znowu będzie plasował się w TOP6. Niedlugo IO więc licze że Norwegowie zaprezentują dobrą dyspozycje. No ale faworytem wszystkich jest oczywiscie Schlierenzauer. On na kazdej skoczni czuje się dobrze. No i najważniejsze pytanie jak spisze się Adam Małysz ? W Zakopanem pokazał że odzyskuje dobrą dyspozycje.
Program zawodów
29.01.2010, piątek
12:00 oficjalny trening
14:00 kwalifikacje

30.01.2010, sobota
12:00 seria próbna
14:00 pierwsza seria konkursowa

31.01.2010, niedziela
12:00 seria próbna
14:00 pierwsza seria konkursowa​

Zapraszam do pisania analiz i prowadzenia dyskusji na temat zawodów ;)

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Widzę że zainteresowanie lotami zerowe. Więc może ja coś napisze pierwszy. Jutro konkurs druzynowy. W dodatku w ten week jest ta nowa zasada oceniania skoków i odejmowania/dodawania pkt za wspólczynnik wiatru. Jest to dośc skomplikowane ale nie będe się bawił w opisywanie tego tylko przejde od razu do typów. Co prawda o oferte na skoki było ciężko. Nie obyło się bez interwencji na czacie betsafe :p Ale wkońcu dodali co mieli dodac i moje propozycje na jutro są następujące.

▶NORWEGIA - FINLANDIA Typ : Norwegia @ 1,45 Betsafe ✅2-3
Akurat ten typ wydaje się najciekawszym na jutro. Norwegowie od paru sezonow w lotach są mocni. Dzisiaj Evensen zmiażdzył skokiem w kwalach na 224,5m. Nawet Jacobsen jakby zaczał skakac lepiej na mamutach. Wkońcu jego 218m w kwalach też robi wrazenie. Do 4 powinni dołączyc &quot;lotnik&quot; Romoeren i Hilde ktoremu jak podwieje skoczy daleko, a zdaje się że odzyskuje forme. Dzisaij skakał regularnie daleko. Jest jeszcze przecież Bardal który tak samo im dorównuje. U Finów dobrze Hautameki. Ahonen także swoje skoczy. Zdecydowana zagadka to obsada nr 3 i 4 w drużynie. Olli może wszystko, ponad 200 ale i poniżej 130m (????) Tak jak dzisiaj w kwalach ledwo 127m! Czwartym pewnie będzie Keituri. Dla mnie możliwości lotnicze Norwegów są lepsze. Potencjał mają o wiele większy na mamutach.

▶SŁOWENIA - NIEMCY Typ: Słowenia @ 1,60 Betsafe ⛔5-4

Robertem Kranjcem Słoweńskie loty stoją! Mamuty są stworzone dla niego. Damjan również regularny poskacze pod 200m tak myślę. Do tego w drużynie będą pewnie Jurij Tepes który dzisiaj prezentowal się dobrze. Notował miejsca między 10-25. Czawartym Primoz Pikl.
Niemcom wyraźnie brakuje lidera. Mimo iż skaczą u siebie to Uhrmann sam nic nie zdziała. Neumayer nawet jak dalej poleci to notami przegrywa z kazdym za to jego lądowanie... Speath i mamut? Zupełnie się wyklucza, dzisiejsze odległości 171m w kwlaach czy 156,5 i 146,5 w treningach mówią swoje. To może byc mocny punkt ale Słoweńców:p DO tego Schuster musi wybierac pomiędzy Ulmerem a Hocke, a żaden z nich nie daje gwarancji dalekich lotów niestety...

To takie dwa moje najciekawsze typy na drużynówke na jutro. AKO @ 2,32 Betsafe. Ja probuje nie wiem jak Wy ;)

ice29 251

ice29

Użytkownik
Popieram typ na Norwegię ✅ , a sam zaryzykuję nawet bardziej. Co do typu na Słowenię to nie do końca się zgodzę. ✅

▶NORWEGIA wygra @ 3,70
⛔
Myślę, że Norwegowie mogą pokusić się jutro o niespodziankę i pokonać Austriaków. Jak wyżej pisał Robson są oni mocni w lotach a wyniki podczas tego weekendu to potwiedzają. Świetne skoki w kwalifikacjach Evensena oraz Jacobsena, to samo na treningach: Jacobsen zaliczył dwa skoki ponad 200 (wygrał jeden z treningów skokiem 207m) Evensen skoczył 192 i 203m Do tego dochodzi równo skaczący Romoereni Hilde, który prezentuje się równie dobrze w ciągu ostatnich dni. Dla mnie kurs to prezent i trzeba grać. Zagrożeniem napewno będzie Austria, z lotnikiem Kochem i niesamowitym Schleirim. Loitzl i Kofler skaczą już nie tak równo, granicach 180-200metrów, wydaje mi się, że to od ich dyspozycji będzie dużo zależało. Jestem przekonany, że między tymi dwoma ekipami rozstrzygnie się walka o zwycięstwo. ▶Czechy - Polska Typ: 1@ 1,60 Expekt ✅
Polska, czyli Adam Małysz. Polak wyraźnie odżył po Zakopanem, dzisiaj bardzo dobry skok ze znacznie niższego rozbiegu niż ci co musieli się kwalifikować, z czołowej 10 nikt się do niego nie zbliżył. Jednak poza Małyszem cała reszta skacze słabo i przede wszystkim nierówno. Nr2 wydaje się być Rutkowski, którego stać na skok nawet 190m. Jednak Kot i Bachleda skaczą dużo gorzej o czym świadczą najlepsze odległości na okolo 175m, a &#39;potrafia&#39; nawet osiagnac 130m. Czesi wydają się prezentować lepiej. Ich lider Hajek pokazal ze na mamutach skakac potrafi i to nawet ponad 210m (np dzisiaj), Sedlak tez mu tylko nieznacznie ustepuje, skacze pod 200m a Matura napewno prezentuje się lepiej od Rutkowskiego, Bachledy i Kota. Niewiadomą jest dla mnie Vaculik, jednak wydaje mi się, że nie skoczy gorzej, a przynajmniej nie straci wiele punktów w porównaniu do naszej &#39;gorszej dwójki&#39;

ted 12,8K

ted

Forum VIP
Na dzisiejszy konkurs 1 typ mi się podoba
Finland - Germany
typ: 2 kurs: 3,6 betsafe ⛔
ale ze słowenia wygrali ;)
Wiadomo że Niemcy skaczą u siebie. Na treningach dobrze sie pokazywali Uhrmann i Neumayer, oraz przyzwoicie Hocke i Mechler, na Bodmera nei moga liczyc który walczy na MŚ juniorów. Finowie Hautamaeki oraz Olli skacza przewaznie dobrze tylko na treningach, Ahonen nie te lata i uważam że w kadrze finów niema kto odlecieć Niemcom.

A 8

adekwa5

Użytkownik
Skoki narciarskie - konkurs drużynowy

Slovenia vs. Germany
Typ: 2
Kurs: 2,20
Bukmacher: Betsafe
Stawka: 4/10

Wszystkie oczy miłośników skoków narciarskich będą zwrócone dziś na skocznię w Oberstdorfie. Podczas dzisiejszych zawodów zostanie wprowadzony przelicznik zależny od siły i kierunku wiatru. Temperatura przewidywana podczas konkursu to -4C. Możliwe są też małe opady śniegu, a wiatr ma wiać z prędkością 13km/h. Przeglądając ofertę napotkałem się na bardzo ciekawy zakład według mnie. Nikt tutaj nie mówi o Niemcach jako faworytach. Nie ma się co dziwić, ale moim zdaniem powalczą już nie jednokrotnie udowodnili, że w drużynie są groźni.Tym bardziej, że skaczą u siebie i z taką drużyną jak Słowenia powinni sobie poradzić, a kursy według mnie są nieco zawyżone na tą parę. Dlatego spróbuję zagrać na Niemców. Dlaczego?
O tuż w ekipie Niemieckiej jest dwóch zawodników, którzy skaczą równo i są w stanie oddać po dwa równe skoki. Mowa tutaj o Neumayerze (206m, 190m, 198m) i Uhrmannie (203m, 206,5m, 195,5m). Także jak widać czują się na tej skoczni dość dobrze i skaczą porównywalnie w każdej próbie. W drużynie są jeszcze Mechler (179m, 189,5m, 189m) i Freund (185,5m, 168,5m, 165,5m). Widać, że nie spisują się tutaj zbyt dobrze i mogą zepsuć start drużyny. Jednak ja liczę, że chociaż jeden z nich poleci na odległość 190m, a to wystarczy na Słoweńców. Skaczą u siebie, kibice na pewno pomogą swoim dopingiem i w takich okolicznościach wypadałoby zając przyzwoite miejsce. Liczę, że gospodarze zakręcą się w okolicach 4 miejsca.
Słoweńcy to urodzeni lotnicy, ale nie przekonują mnie swoim skakaniem. Bardzo często nie potrafią utrzymać równej formy przez cały konkurs. Dzięki temu potrafią pierwszy skoki oddać fenomenalny, aby potem drugi kompletnie zawalić. Jedynym mocnym i pewnym punktem tej reprezentacji jest Kranjec (-, 213,5m, 209,5m), ale w drużynie są potrzebne też dobre skoki kolegów, a tutaj tak jak mówię nie ma zawodnika, który by oddał dwa równe skoki. Pikl (186,5m, 193,5m, 179,5m), Tepes (189,5m, 201m, 189m), Damjan (190,5m, 197,5m, 191,5m). Widać, że drugim mocnym zawodnikiem może być Damjan, ale jest on znany z tego, że podczas konkursu zżera go trema i oddaje słabsze skoki niż na treningach. Pozostali dwaj reprezentanci Słowenii mogą też nie wytrzymać presji i nie będą w stanie oddać dwóch równych skoków.
Bardzo wiele będzie zależeć w tej parze od dwóch Niemieckich skoczków Neumayera i Uhrmana. Jeżeli oddadzą dwa równe skoki to jestem spokojny o wynik w tej parze, bo sam Robert nie pociągnie reprezentacji. Dochodzi do tego fakt, iż Niemcy skaczą u siebie i doping na pewno doda im skrzydeł.

M 27,2K

madangelo

Forum VIP
Norwegia - Finlandia 1 @1,55 expekt ✅
The Team To Score Most Points Without Austria : Norwegia @1,60 sportingbet ✅

Forma Norwegów wraz z zbliżającą sie Olimpiadą rośnie, nie ma sie czemu dziwić w końcu Kojonkowski to wybitny trener i wie co robi. Dodatkowo skakanie na mamutach zawsze im lezało. W kwalifikacjach najdalej skakali Jacobsen i Evensen, daleko również Romoren, a i Hilde czy Bardal dobrze dawali sobie rade. W treningach było podobnie. Myślę że spokojnie mogą oni powalczyć nawet z Austrią, która bez Morgiego, Schlierenzauer narazie nie skakał, a Kofler, Loitz czy Koch to podobny poziom jak wcześniej wymienieni Norewgowie. Finowie z równo i dobrze skaczącym Ahonenem, poza tym Olli raz na treningu ponad 200m a w kwalifikacjach 127m ???? ???? daleko skacze Hautameki, przyzwoicie Keituri. Reszta reprezentacji nie ma raczej większych szans, Niemcy bez Schmitta i Bodmera, Szwajcaria nie ma drużyny.

snajper 322

snajper

Forum VIP
Niby znowu wszystko ladnie wyglada na papierze. Sam gram Norwegow z Finami ale...
Organiatorzy po raz kolejny byli zmuszenie opóźnić rozpoczęcie serii próbnrj, tym razem jej początek zaplanowao na godzinę 13:15.
Powodem tych zmian są złe warunki na skoczni w Oberstdorfie, a przede wszystkim silne podmuchy wiatru.
Takze lepiej nie szalec ze stawka ;)

D 0

domelinho1701

Użytkownik
Spotkanie: Zwycięstwo w konkursie lotów w Oberstdorfie
Typ: Norwegia
Kurs: 4,00
Bukmacher: expekt
Analiza:
Już dziś po południu odbędą się zawody drużynowe Pucharu Świata. Do zawodów w Oberstdorfie zgłosiło się tylko 9 reprezentacji, a więc do drugiej serii nie zakwalifikuje się tylko jedna ekipa. Gdyby skoki odbywały się na jakiejkolwiek normalnej lub dużej skoczni oczywistym byłoby, że zwyciężą Austriacy. Jednak dzisiejsze zawody odbywają się na skoczni mamuciej, więc do walki o zwycięstwo na pewno włączą się fenomenalni lotnicy - Norwegowie. Kwalifikacje do jutrzejszego konkursu wygrało dwóch Norwegów Johan Remen Evensen i Anders Jacobsen, którzy oddali naprawdę świetne skoki. Obok nich w ekipie Norwegio wystąpi dziś kolejny wspaniały lotnik, a więc Bjoern Einar Romoeren. Troszkę słabszym ogniwem jest Tom Hilde, choć i on potrafi oddać naprawdę dobre skoki na mamucie. Austracy nie wystąpią w najmocniejszym składzie. Zabraknie w ich szeregach będącego ostatnio w naprawdę dobrej formie Morgensterna. Wiadomo, że nie zawiedzie ich na pewno ich lider - Gregor Schlierenzauer. Jest też niezły lotnik - Martin Koch. Poza nimi mają dwa słabsze punkty. Są nimi Wolfgang Loitzl i Andreas Kofler. Ci zawodnicy na mamucich skoczniach radzą sobie dość przeciętnie i sądzę, że słabsze skoki właśnie tych dwóch zawodników przechylą szalę zwycięstwa na korzyść Norwegów.

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Ehh Kranjec leciał i leciał i ... za daleko poleciał chciałoby się rzecz po dzisiejszym konkursie :p Ale i tak szacun za taki lot. Niemców już widzialem za Słoweńcami. Odrabiali mozolnie straty już nawet byli na prowadzeniu. Kiedy przed ostatnią serią wiedizalem że Kranjec skacze to już byłem przekonany że nic się złego nie stanie, a tu jednak za daleko chciał:/
A Uhrmanowi oczywiście obniżyli belke i dodali pkt nie wiem za co...
W ogóle ten system to jedna wielka ściema i nic więcej.
Przykład Gregora pokazuje to w zupełności. Nie pamiętam o ile mu obniżyli już belke ale jak tak można w ogóle. Ppopieram jego gesty w strone jury!
W ogóle wszyscy powinni krytykowac ten system bo on tylko wprowdza dezorientacje. To tylko sport przecież, jak się bawimy to skaczmy z tej samej belki i nie dodajmy śmiesznych pkt za obniżenie jej. Żałuje że dzisiaj przez ten skok Gregora Aistria jednak nie przegała może wtedy było by większe boom w strone tego &quot;projektu&quot;.

Jutrzejsze zawody typersko odpuszczam, ogladac też nawet nie zamierzam bo nie da się w tym połapac. Co z tego że skacze pod 220m skoro przegrywa potem ????
Pozdro panie Hoffer !!! :zoltakartka:

macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
A Uhrmanowi oczywiście obniżyli belke i dodali pkt nie wiem za co...
za obniżoną belkę tj. za krótszy rozbieg...

Przykład Gregora pokazuje to w zupełności. Nie pamiętam o ile mu obniżyli już belke ale jak tak można w ogóle. Ppopieram jego gesty w strone jury!
Schlierenzauer poleciałby dalej gdyby nie jakiś podmuch wiatru to by dalej lądował, tak to już z nim jest, że jak w Vancouver dali za wysoką belkę to źle, teraz mu obniżyli to też focha strzelił, taki już jest

W ogóle wszyscy powinni krytykowac ten system bo on tylko wprowdza dezorientacje.
A ja powiem: Wszyscy powinni popierać ten system bo rozjaśnia on pojęcie o tym, kto jest w jakiej dyspozycji i pozwala na sprawiedliwe rozegranie zawodów.

Jutrzejsze zawody typersko odpuszczam, ogladac też nawet nie zamierzam bo nie da się w tym połapac.
bojkot ????
śmieszne wytłumaczenie że nie możesz sie w tym połapać, bo przed skokiem wiadomo ile punktów (czyli po szybkim przeliczeniu metrów) jest dodanych/odjętych za belkę, wiatr też jest pokazywany, więc wiadomo jaki skok gwarantuje jaką pozycję

Adaś Małysz też nie był zwolennikiem tego systemu, po pierwszym konkursie w Letniej GP bodajże się przekonał ????

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
za obniżoną belkę tj. za krótszy rozbieg...
Wiem ze za krotszy rozbieg przecież nie zrozumiałeś kontekstu eh..

A ja powiem: Wszyscy powinni popierać ten system bo rozjaśnia on pojęcie o tym, kto jest w jakiej dyspozycji i pozwala na sprawiedliwe rozegranie zawodów.
A w jaki sposób? Ktoś skacze 220m i jest niżej przed tym co skacze 195m i to jest sprawiedliwe ? ;O

bojkot ????
śmieszne wytłumaczenie że nie możesz sie w tym połapać, bo przed skokiem wiadomo ile punktów (czyli po szybkim przeliczeniu metrów) jest dodanych/odjętych za belkę, wiatr też jest pokazywany, więc wiadomo jaki skok gwarantuje jaką pozycji
Ale to nie oto w tym chodiz przeciez.
Gdzie tutaj rywalizacja, emocje? Robią ze skokow jakieś obliczenia niepotrzebne, przecież te podmuchy dodają tylko kolorytu zawodom.
Mówisz ze dodają pkt za belke bo wiatr w plecy to też dodają, to może niech w piłce noznej niech dodają zespołom za to że grają na kartoflisku jedną bramke ?!

snajper 322

snajper

Forum VIP
Taaaa Adam sie przekonal ???? Ma zastrzezenia do niego bo powinno byc wiecej pomiarów.... duzo wiecej niz np 5.
Taaa pkt za belke to smiech, +15pkt za samo wejscie na belke to ????
Dzis pisalem i jeszcze raz to powtorze.
&quot;Skaczesz 2m blizej i masz przewage 16pkt :]
Co do Gregora, dzieciak i tyle. Za wysoko zle, za nisko tez zle. Czyzby forma spadala i zaczynaja sie nerwy przed IO? ????
Dla mnie to sa skoki, wiatr jest w to wpisany i trzeba sie z tym pogodzic ????

blizu89 8

blizu89

Użytkownik
Szczerze to poszedłem spać w czasie tej relacji bo nie mogłem słuchać o tych wszystkich &quot;nowinkach&quot; i całkowicie zgadzam się z robsonem. Ten system psuje całe piękno sportu, wiatr jest jego nieodzowną częścią i nie powinno się tego zmieniać.
System nie rozjaśnia pojęcia o skokach i tym co może się wydarzyć w moim odczuciu. Powiedzmy, ze teraz kojarzę zawodników i wiem na jakie skoki ich stać, podejmuje pewne ryzyko, a tymczasem tu dochodzi kilkanaście nowych zmiennych które maja wpływ na końcowy wynik i spróbuj coś tu czlowieku obstawić. życzę powodzenia.

ted 12,8K

ted

Forum VIP
niech zrobią skocznie ze sztucznymi barierami od wiatru i wtedy bedzie OK
albo niech skaczą w próżni ????

blizu89 8

blizu89

Użytkownik
Skakanie w próżni byłoby ciekawe.... butla z tlenem na plecy i dzida.
Tylko czy nasz Adam M. by poradził taki kawał żelastwa :p

vde 119

vde

Użytkownik
A ja mam zupełnie inne zdanie na ten temat... Według mnie jest to niedopracowany system ale nie ma lepszego systemu punktacji w tej dyscyplinie... Sami widzieliście jak zmieniały się warunki... w ciągu dwóch minut wiatr potrafił się wzmocnić o 0.8 m/s co może wypaczyć wyniki konkursów... W/g mnie powinni zostać przy tym systemie. No chyba że chcecie aby mistrzami zostawali zawodnicy którym się uda jeden skok... Tak jak Kuettel ???? Ciekawe co powiecie jak na przykład na ZIO 2010 przez intensywne zmiany kierunków wiatru bedzie taka klasyfikacja:
1. krancjec
2. hajek
3. evensen
czy to będzie prawdziwe odzwierciedlenie formy i czy tacy zawodnicy którzy dzięki podmuchowi wiatru będą zasługiwać na miano mistrzów olimpijskich ???

Dzięki tym zmianom będę już obstawiał skoki bo nie będzie to loteria

snajper 322

snajper

Forum VIP
A ja mam zupełnie inne zdanie na ten temat... Według mnie jest to niedopracowany system ale nie ma lepszego systemu punktacji w tej dyscyplinie... Sami widzieliście jak zmieniały się warunki... w ciągu dwóch minut wiatr potrafił się wzmocnić o 0.8 m/s co może wypaczyć wyniki konkursów... W/g mnie powinni zostać przy tym systemie. No chyba że chcecie aby mistrzami zostawali zawodnicy którym się uda jeden skok... Tak jak Kuettel ???? Ciekawe co powiecie jak na przykład na ZIO 2010 przez intensywne zmiany kierunków wiatru bedzie taka klasyfikacja:
1. krancjec
2. hajek
3. evensen
czy to będzie prawdziwe odzwierciedlenie formy i czy tacy zawodnicy którzy dzięki podmuchowi wiatru będą zasługiwać na miano mistrzów olimpijskich ???

A dzis co bylo? Juz nie pamietam kto to byl, ale chyba Norweg skoczyl 2m krocej od Niemca. Okazalo sie ze potem wyprzedzil go az o 16pkt. Przeciez to jest chore :|

jedrula 75,3K

jedrula

Użytkownik

1. krancjec
2. hajek
3. evensen

chcesz powiedziec,ze ani Kraniec,ani Hajek czy Evensen nie zasługują na tytuł Mistrza olimpijskiego?

macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
Ktoś skacze 220m i jest niżej przed tym co skacze 195m i to jest sprawiedliwe ? ;O

Ale to nie oto w tym chodiz przeciez.
Gdzie tutaj rywalizacja, emocje? Robią ze skokow jakieś obliczenia niepotrzebne, przecież te podmuchy dodają tylko kolorytu zawodom.
Mówisz ze dodają pkt za belke bo wiatr w plecy to też dodają, to może niech w piłce noznej niech dodają zespołom za to że grają na kartoflisku jedną bramke ?!
skoro specjaliści z FIS-u wyliczyli że skok na 195 metrów w warunkach A jest lepszy od skoku na 220 metrów w warunkach B to dlaczego pierwszy skok ma być oceniony jako gorszy?
Sami trenerzy zgłaszali że warunki nie są dla wszystkich równe, więc FIS próbuje coś z tym walczyć. Jedyny minus jaki odnajduję w tym systemie jest taki, że ludzie zgromadzeni wokół skoczni nie wiedzą czy skok daje prowadzenie czy też jest słaby, bo nie znają wskaźników wiatru. UWażam że dość niefortunnie pierwszy test tego systemu wybrano na skocznię mamucią.

A dzis co bylo? Juz nie pamietam kto to byl, ale chyba Norweg skoczyl 2m krocej od Niemca. Okazalo sie ze potem wyprzedzil go az o 16pkt. Przeciez to jest chore :|
skoro skakał z rozbiegu niższego o cztery belki i skoczył tylko dwa metry bliżej i miał gorszy wiatr to chyba zasługuje na lepszy wynik? jeśli Twoim zdaniem nie, to nie mamy o czym gadać...

zuberek89 85

zuberek89

Użytkownik
Po wczorajszych eksperymentach w bukach wzrosły kursy :cool:

Dam jednak na WIN Gregora kurs 3.2 to całkiem niezły, będzie rewanż za wczorajszy nieudany skok.

A co do tego systemu to jest &quot;badziew&quot; w skokach liczy się też szczęście tyle lat skakali bez żadnych dodawanych pkt. a teraz nagle im się zachciało zmieniać. Moim zdaniem nie jest to obiektywne co z tego, że obniżą belke o 3 i dodadzą pare pkt jak wiatr pod narty będzie na 160m do którego nawet zawodnik nie doleci. ;)

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom