>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

Oberstdorf [HS-213m] & Klingenthal [HS-140m]

Status
Zamknięty.
robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
A co do tego systemu to jest &quot;badziew&quot; w skokach liczy się też szczęście tyle lat skakali bez żadnych dodawanych pkt. a teraz nagle im się zachciało zmieniać. Moim zdaniem nie jest to obiektywne co z tego, że obniżą belke o 3 i dodadzą pare pkt jak wiatr pod narty będzie na 160m do którego nawet zawodnik nie doleci. ;)
Oni to chyba nie wzieli pod uwage też że po obniżeniu belki prędkośc skoczka spada i przecież nawet przy dobrym wietrze nie będize w stanie odleciec.
Masz racje skakali dziesiątki lat takim stylem to po co zmieniac to ? Hoffer chce jeszcze bardziej na siebie uwage zwrócic...

A co do dzisiejszego konkursu to mam nadzieje że dalekie loty Kranjca lub Evensena dadzą im wygraną ;)

zuberek89 85

zuberek89

Użytkownik
Oni to chyba nie wzieli pod uwage też że po obniżeniu belki prędkośc skoczka spada i przecież nawet przy dobrym wietrze nie będize w stanie odleciec.
Masz racje skakali dziesiątki lat takim stylem to po co zmieniac to ? Hoffer chce jeszcze bardziej na siebie uwage zwrócic...

A co do dzisiejszego konkursu to mam nadzieje że dalekie loty Kranjca lub Evensena dadzą im wygraną ;)
Przydał by się dziś jakiś skandal :grin: Typu obniżyć belke dla Top10, aby zepsuli swoje skoki no może z wyjątkiem Adasia :grin:

karoluhu 10

karoluhu

Użytkownik
Przydał by się dziś jakiś skandal :grin: Typu obniżyć belke dla Top10, aby zepsuli swoje skoki no może z wyjątkiem Adasia :grin:
Powiedz mi czemu wczoraj w drużynówce jak na belce siedział Kraniec to nie obniżyli belki, skok 226 metrów, 2/3 metry dalej i mógł się zabić, a gdy Gregor siedział to 15 godzin tą belkę obniżali skok 169,5 metra to przecież masakra, Kraniec,Hajek to są lotnicy , dla nich niech obniżają te belki, Loty Narciarskie są po to by sobie polatać a nie poskakać, nie dziwie się Gregorowi , wszystko jest robione pod niego, chyba chodzi o to by każdy sobie polatał a nie skoczył 150 metrów miał dodane 40 pkt, i zajął 3 miejsce wśród tych co skoczyli po 200 metrów, oczywiście Skoki nie będą bardziej przewidywalne, gdy Niemiec skoczył 216 każdy mówi o Niemcy na podium a tu proszę... nici z medalu.. nadal nie wiem o co chodzi sędziom, oni są głupi cy nie normalni ? Kraniec 226 metrów, nie ustal skoku, kilka metrów dalej i by było po nim .. a Gregor to niby lotnik ale przy Krańcu to pikuś.. i o tyle belek obniżony rozbieg.. jednym słowem szkoda czasu na oglądanie skoków..

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
jeszcze ja może się wypowiem o tym nowym systemie, nigdy nie skakałem na nartach;) ale regularnie oglądam skoki w tv i zauważyłem że nie którzy skoczkowie maja bardzo dobre noty np: Loitzl zresztą w top 10 noty około 18,5 to norma, no więc dając najlepszej 10 skakać mniej automatycznie daje im się możliwość uzyskania lepszych not niż jak jakiemuś skoczkowi z poza 10 da się możliwość skoczyć dalej, do tego czy oni uważają że jak jakiemuś słabiakowi dadzą skoczyć 210, a Schlierenzauerowi 200 to to jest bezpieczniejsze niż jakby Gregor skoczył 210 a ktoś z poza 10 mniej, a co do wiatru to w jaki sposób mogą oni dodawać i odejmować punkty jak np. ktoś woli skakać przy 1m/s a ktoś inny 1,5m/s i co temu co lubi 1m/s jeszcze dodadzą punktu, zobaczymy jakie będą wyniki pierwszego konkursu, jak wyjdzie nie ciekawie to na bank FIS z tego zrezygnuje

vde 119

vde

Użytkownik
No i po konkursie... Niespodzianek nie było, system się sprawdził bardzo dobrze, według mnie, początek skoków był ciekawy bo słabsi zawodnicy nie skakali po 150 m tylko od razu od 175m w górę więc jak dla mnie rewelacja ???? Szkoda że na ZIO będzie stary system.

ramzesa 13,8K

ramzesa

Forum VIP
No i po konkursie... Niespodzianek nie było, system się sprawdził bardzo dobrze, według mnie, początek skoków był ciekawy bo słabsi zawodnicy nie skakali po 150 m tylko od razu od 175m w górę więc jak dla mnie rewelacja ???? Szkoda że na ZIO będzie stary system.
No to gratuluje smaku ;)
Ten system jest do bani. Nie rozumiem jak ktoś może przeliczać wysokość belki i wiatr na punkty i z tego oceniać zawodników. Zawodnicy teoretycznie słabsi praktycznie nie mają szans bycia w top10 konkursu - bo pomimo że skaczą z wyższej belki to i tak nie dadzą rady odrobić tej przewagi 20+ punktów, które dostają na starcie inni zawodnicy z czołówki. Według mnie zabija to ducha gry, nawet jeśli ktoś skoczy dalej o 5,10,15 m od powiedzmy swojego przeciwnika to i tak może być za nim.Takiego systemu nie było od początku skoków i było dobrze to po co to zmieniać ? Tak wszyscy skakaliby z jednakowej belki, a wiatr - ten element wiele razy zależał od szczęscia, ale czy teraz jest inaczej ? Przecież nie da się wyliczyć dokładnej straty jeśli ktoś będzie miał słabszy wiatr. Kiedyś miło się oglądało się skoki, a teraz to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
zobaczymy jak będzie w IO ja jakiemuś faworytowi nie wyjdzie to się dana reprezentacja zbuntuje - a propo na IO będzie stosowany ten system

a ps. nie pomyśleliście co będzie jak pojawi się nowy Austriak :razz: w kwalifikacjach skoczy przeciętnie będzie skakał w ostatniej dziesiątce pierwszej serii ,której dadzą skakać z jakiejś wyższej belki a ten przykładowy Austriak ;) przeskoczy skocznie , nie wylatuje i nabawi się jakiejś poważnej kontuzji, jak belka była ta sama to Hofer tak ją ustawiła żeby Simi czy Gregor za daleko nie skoczyli (i nawet żaden debiutant nie miał możliwości) teraz może nie spodziewać się możliwości debiutantów

vde 119

vde

Użytkownik
1)na ZIO nie będzie nowego systemu.
2)System wydaje sie bys niesprawiedliwy bo na mamutach to tragicznie wyglądało, jeśli na K125 nie będą tak tym rozbiegiem drastycznie manipulować to bedzie dobrze i sprawiedliwie

ramzesa 13,8K

ramzesa

Forum VIP
1)na ZIO nie będzie nowego systemu.
2)System wydaje sie bys niesprawiedliwy bo na mamutach to tragicznie wyglądało, jeśli na K125 nie będą tak tym rozbiegiem drastycznie manipulować to bedzie dobrze i sprawiedliwie
Weź się zdecyduj wkońcu :?

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Widze dyskusja na temat kontrowersyjnych zasad punktowania skokow trwa w najlepsze. Sądze że miałoby to jakikolwiek sens gdyby nie bawiono się z rozbiegiem i zmniejszaniem belki poszczególnym zawodnikom. Rozumiem odejmowac za wiatr ale dodawac za belke itp to chore. Same pkt dodawane za wiatr jeszcze bym przyjął, ale tak to jest kabaret a nie skakanie! Mam tylko nadzieje że te zasady nie będą obowiązywały do końca sezonu?! I że w Willingen się to skończy bo nie wyobrażam sobie takiego scenariusza w Planicy gdzie to tylko zepsuje zawody...

A przed Nami kolejne zawody tym razem na normalnej skoczni w Klingentahl.

Program zawodów
02.02.2010, wtorek
16:00 oficjalny trening
18:00 kwalifikacje

03.02.2010, środa
16:00 seria próbna
17:15 pierwsza seria konkursowa

Zapraszam do dyskusji na temat typów jeżeli zdecydujecie sie cokolwiek typowac w takiej sytuacji ;)

ramzesa 13,8K

ramzesa

Forum VIP
W takiej sytuacji trzeba zadać sobie pytania jak stawiać i na co stawiać mając na uwadze te posrane przepisy :? H2H wydaje się jednym dobrym rozwiązaniem, ale trzeba poczekać jak skoczkowie wypadną w treningach i kwalifikacjach.
Na Betsson znalazłem parę Matti Hautamäki - Antonin Hajek.
Matti mnie nie przekonuje a Hajek ładnie pokazał się w Obersdorfie zajmując zasłużone 8 miejsce. Od typowania się wstrzymam i poczekam jak wypadną kwalifikacje ;)
E:
Typowanie zwycięzcy bym sobie odpuścił, ale kurs na Gregora zachęcający.

snajper 322

snajper

Forum VIP
W takiej sytuacji trzeba zadać sobie pytania jak stawiać i na co stawiać mając na uwadze te posrane przepisy :? H2H wydaje się jednym dobrym rozwiązaniem, ale trzeba poczekać jak skoczkowie wypadną w treningach i kwalifikacjach.
Na Betsson znalazłem parę Matti Hautamäki - Antonin Hajek.
Matti mnie nie przekonuje a Hajek ładnie pokazał się w Obersdorfie zajmując zasłużone 8 miejsce. Od typowania się wstrzymam i poczekam jak wypadną kwalifikacje ;)
Tylko ze Hajek to bardziej taki lotnik ???? Im mniejsza skocznia tym gorzej ????
Nowe zasady beda takze obowiazywac na MŚ w Lotach
Na skoczni w Klingenthal niepokonany jak do tej pory jest Gregor Schlirenzauer. Startował 5 razy (2x PŚ i 3x LGP) i wygrał wszystkie starty.

asus2008 0

asus2008

Użytkownik
W takiej sytuacji trzeba zadać sobie pytania jak stawiać i na co stawiać mając na uwadze te posrane przepisy :?
Nie rozumiem waszego podejścia do nowych przepisów. Biorąc pod uwage same zakłady bukmacherskie to są one dla nas pomocne, teraz można bez przeszkód stawiać na wielu zawodników, bez obawy, że wiatr im przeszkodzi w konkursie. Oczywiście ten system nie jest idealny, ale na pewno będzie pomocny w skokach.

W dzisiejszych kwalifikacjach bardzo dobry skok oddał Małysz, osiągnął 132,5 m przy obniżonej belce i niezbyt dobrych warunkach, jeśli jutro będzie tak skakać to ma nawet szanse na zwycięstwo i ten typ przy kursie 20 troche mnie kusi. Nie stawiałbym na Gregora, bo on jest ostatnio w troche słabszej formie, a kursy w przedziale 2-2,5 też nie są dobrymi okazjami.

flamaster 875

flamaster

Forum VIP
Jeśli chodzi o nowy system to uważam, że na pewno jest w nim sporo do poprawienia. Poza tym trochę dziwnie wygląda gdy zawodnik skacze 210 i jest 17 a wyprzedza go inny skoczek, który skoczył 186m.
Patrząc na czołówkę widać było, że prezentowała się inaczej niż zdążyliśmy się przyzwyczaić. Dla nas to dobrze bo Adam był wysoko, ale np. Gregor nie zmiażdżył rywali jakby można się spodziewać. Moim zdaniem na pewno nie można tak szachować belką startową. Zmienianie jej pozycji w tak dużej rozciągłości to według mnie ośmieszenie sędziów, którzy nie potrafią dobrać w miarę optymalnego ustawienia belki i ewentualnie zmienić o tylko o +/- 2 pozycje.
Przed zawodami w Klingentahl optymizmem napawa bardzo dobra forma Adama Małysza. Wierzę, że w tym konkursie na Orzeł w końcu stanie na podium. Chociaż przy takim systemie oceniania ciężko coś przewidywać. W kwalifikacjach błysnął Miętus, zajmując bardzo dobre 7 miejsce. Niestety patrząc na ogólną formę jego oraz pozostałych naszych skoczków śmiem twierdzić, że był to jedynie &quot;wypadek przy pracy&quot;. Chociaż z drugiej strony mam nadzieję, że się bardzo mylę.
Jeśli chodzi o typowanie to z racji testowanego systemu ciężko mi się pokusić o jakieś propozycje. Ale myślę, że można rozważyć typ, że Małysz będzie w top3. Przy jego aktualnej formie sądzę, że jest to realne. Także zakład head to head: Harri Olli vs Adam Małysz wygląda bardzo interesująco. Jak wiemy Fin skacze bardzo nierówno. Stać go na bardzo daleki skok i równocześnie może skoczyc najsłabiej w konkursie. Nie sądzę, był w stanie w Klingentahl oddac dwa równe i dalekie skoki. Natomiast Adam Małysz i owszem. Kurs na Polaka w bwin wynosi 1.75. Dla mnie jest to zakład wart zagrania.
Moje propozycje:
Adam Małysz w top3
H. Olli - Adam Małysz typ: Adam Małysz; kurs. 1.75 bwin

D 0

domelinho1701

Użytkownik
Do Ramzesa: Kofler będzie skakał.

Spotkanie: (Klingenthal/GER) Who will finish in the Top 3?
Typ: Adam Małysz
Kurs: 4,00
Bukmacher: bwin
Analiza:
Już dziś o godzinie 16.30 na dużej skoczni w Klingenthal odbędzie się kolejny indywidualny konkurs Pucharu Świata w skokach narciarskich. Moim najlepszym typem na dziś jest to, że Adam Małysz stanie na podium w dzisiejszym konkursie. Orzeł z Wisły od początku sezonu trzyma kontakt z czołówką, choć na podium w tym sezonie stanął tylko raz. Jednak wiadomym było to, że celem nr 1 naszego reprezentanta na ten sezon to Igrzyska Olimpijskie. Praca z Hannu Lepistoe przynosi spodziewane efekty. Widać, że Adam Małysz jest obecnie na fali wznoszącej. W konkursach w Zakopanem zajął 5 i 4 miejsce. W w ostatnim konkursie w Oberstdorfie na mamuciej skoczni zajął 6 miejsce, choć po pierwszej serii był 3. Małysz skacze już na naprawdę wysokim poziomie. Dziś w walce o zwycięstwo na pewno nie będą się już liczyć lotnicy, tacy jak Evensen, Kranjec czy Koch. Forma Gregora Schlierenzauera także nie wydaje się ostatnio optymalna. Również kwalifikacje świadczą o rosnącej formie Adam Małysza. Spośród pierwszej dziesiątki Pucharu Świata najdalej skoczył właśnie nasz reprezentant bo lądował ąz na 132,5 metrze. # metry bliżej skoczył Ammann, 4 metry bliżej lądował zwycięzca z Oberstdorfu Jacobsen, a aż 5,5 bliżej skoczył Gregor Schlierenzauer. Również zwycięzca kwalifikacji Harri Olli, po dodaniu Adamowi punktów za belkę startową i wiatr, wylądowałby na niższej pozycji niż Polak. Sądzę, że konkursem w Klingenthal Adam Małysz udowodni wszystkim, że będzie się liczył w walce o medale na Igrzyskach Olimpijskich.

karoluhu 10

karoluhu

Użytkownik
Panowie ja takie krótkie pytanie , skoki na TVP1 będą takie jak zawsze czy tylko skrót, bo nie wiem czy jest sens biec do domu ;) Proszę o szybką odp ;)
Pozdrawiam ;)

snajper 322

snajper

Forum VIP
Panowie ja takie krótkie pytanie , skoki na TVP1 będą takie jak zawsze czy tylko skrót, bo nie wiem czy jest sens biec do domu ;) Proszę o szybką odp ;)
Pozdrawiam ;)
a z jakiego powodu mialby byc skrót?
Skoki Narciarskie - Klingenthal
Czy A. Małysz bedzie w TOP6?
Typ: TAK @ 1.95
wynik: 2 miejsce ✅
bwin

Zimowe Igrzyska Olimpijskie co raz blizej, a forma u naszego Orła z Wisly jest zwyżkowa. Treningi byly takie sobie, ale kwalifikacje juz byly przedsmakiem tego co bedzie nas dzis czekalo w konkursie. Adaś skoczyl na odleglosc 132.5m co bylo najlepszym wynikiem z calej TOP10.
Jestem w stanie zaryzykowac ze Malysz dzis bedzie wysoko w konkursie, kto wie moze nawet i podium. Tak teoretycznie wyprzedzic go moga Schlirenzauer oraz Ammann. Wiec jak dla mnie spokojnie dzis zajmie miejsce w TOP6, a ze bwin dal taki fajny kurs to szkoda tego nie wykorzystac. Miejmy nadzieje ze system wiatrowy nie bedzie dzis tak kontrowersyjny jak ostatnio
W Obersdorfie bylo blisko podium, a przeciez lotnikiem nie jest. W sezonie 2006/2007 tuż przed Mistrzostwami Świata zajął 3 miejsce, jak sie potem skonczylo doskonale wiemy ????

asus2008 0

asus2008

Użytkownik
zakład: Group of 5 (Kofler, Małysz, Olli, Schmitt, Kuttel)
typ: Adam Małysz
kurs: 2,75

Adam pokazał we wczorajszych kwalifikacjach, że jest w bardzo dobrej formie. Oddał najlepszy skok i myśle, że jest w stanie dzisiaj to powtórzyć. Kofler skacze nieźle, ale jego forma od pewnego czasu idzie powoli w dół. Olli jest nieobliczalny i 2 dobre skoki w jego wykonaniu to rzadkość. Oprócz tego zakładu pomyśle też nad typem na miejsce w trójce Adama.

ramzesa 13,8K

ramzesa

Forum VIP
Brawo Adam ! ???? Konkurs ciekawy i emocjonujący. Bez niespodzianek - dziś dało się zarobić ;) Miętus w pierwszym skoku ładnie się zachował i dobrze wykorzystał dobre warunki. Patrząc na obecną formę Orła z Wisły pod kątem igrzysk w Vancouver to naprawdę dobrze się to wszystko zapowiada.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom