Jeśli chodzi o nowy system to uważam, że na pewno jest w nim sporo do poprawienia. Poza tym trochę dziwnie wygląda gdy zawodnik skacze 210 i jest 17 a wyprzedza go inny skoczek, który skoczył 186m.
Patrząc na czołówkę widać było, że prezentowała się inaczej niż zdążyliśmy się przyzwyczaić. Dla nas to dobrze bo Adam był wysoko, ale np. Gregor nie zmiażdżył rywali jakby można się spodziewać. Moim zdaniem na pewno nie można tak szachować belką startową. Zmienianie jej pozycji w tak dużej rozciągłości to według mnie ośmieszenie sędziów, którzy nie potrafią dobrać w miarę optymalnego ustawienia belki i ewentualnie zmienić o tylko o +/- 2 pozycje.
Przed zawodami w Klingentahl optymizmem napawa bardzo dobra forma Adama Małysza. Wierzę, że w tym konkursie na Orzeł w końcu stanie na podium. Chociaż przy takim systemie oceniania ciężko coś przewidywać. W kwalifikacjach błysnął Miętus, zajmując bardzo dobre 7 miejsce. Niestety patrząc na ogólną formę jego oraz pozostałych naszych skoczków śmiem twierdzić, że był to jedynie "wypadek przy pracy". Chociaż z drugiej strony mam nadzieję, że się bardzo mylę.
Jeśli chodzi o typowanie to z racji testowanego systemu ciężko mi się pokusić o jakieś propozycje. Ale myślę, że można rozważyć typ, że Małysz będzie w top3. Przy jego aktualnej formie sądzę, że jest to realne. Także zakład head to head: Harri Olli vs Adam Małysz wygląda bardzo interesująco. Jak wiemy Fin skacze bardzo nierówno. Stać go na bardzo daleki skok i równocześnie może skoczyc najsłabiej w konkursie. Nie sądzę, był w stanie w Klingentahl oddac dwa równe i dalekie skoki. Natomiast Adam Małysz i owszem. Kurs na Polaka w bwin wynosi 1.75. Dla mnie jest to zakład wart zagrania.
Moje propozycje:
Adam Małysz w top3
H. Olli - Adam Małysz typ: Adam Małysz; kurs. 1.75 bwin