???? ???? ????
http://www.eurosport.pl/pilka-nozna/la-liga/2010-2011/celnicy-strofuja-canal_sto2729417/story.shtml
http://www.eurosport.pl/pilka-nozna/la-liga/2010-2011/celnicy-strofuja-canal_sto2729417/story.shtml
Inaczej nie można tego nazwać. Celnicy, którzy dbają o przestrzeganie ustawy o grach, zarzucili stacji telewizyjnej nielegalną reklamę hazardu. Zdziwiony Canal Plus dowiedział się, że urząd wszczął przeciwko stacji postępowanie karnoskarbowe - czytamy w "Gazecie Wyborczej".
Wiosną telewizja zrobiła kampanię billboardową promującą swój produkt. Wykorzystała do tego mi.in. zdjęcie najbardziej rozpoznawalnego obecnie piłkarza na świecie Cristiano Ronaldo. Ale oprócz Portugalczyka na fotografii byli też inni piłkarze "w swoich strojach służbowych" jak to ładnie ujęła "Gazeta". Celnicy uznali, że koszulka Ronaldo jest reklamą hazardu.
Ale jak Portugalczyk biega po boisku w telewizji i widać reklamę, to już złamania przepisów nie ma? Absurd. - Nie rozumiemy, o co chodzi - powiedziała "Gazecie" Agata Słaby, rzeczniczka stacji. - Przecież absolutnie nie było naszą intencją reklamowanie hazardu. A zdjęcia piłkarzy dostaliśmy od organizatora rozgrywek, czyli hiszpańskiej ligi. Canal Plus nie ma prawa ingerowania w wizerunek zawodników - wyjaśnia i podaje inny przykład.
Kluby reklamują na koszulkach także producentów piwa. - Do tej pory nie było przypadku, żeby pokazywanie takiego piłkarza wywołało oskarżenie o naruszenie ustawy o wychowaniu w trzeźwości.
Komentarz
Otworzyłem dziś "Gazetę Wyborczą". Zmierzałem powoli do stron sportowych aż tu nagle, w gospodarczym dziale, mym oczom ukazał się ten artykuł. Absurd to i tak za delikatne słowo, by określić rozmiary tej głupoty. Nawet trudno działanie urzędu celnego jakoś nazwać, bo niby, co to jest? Stanie na straży prawa? Naprawdę bardzo bym sobie życzył, by w naszym pięknym kraju, wszyscy tak samo jednakowo - celnicy, urzędnicy państwowi, władze, w ogóle my wszyscy - pilnie egzekwowali nawet najmniejsze kruczki prawne.
Nie wiem, po co urząd celny zajął się tą sprawą? Chyba z nudów albo myśląc, że trafi się "łatwy hajs" jak teraz mawiają młodzi ludzie. Naprawdę nie ma nic ciekawszego do roboty, panowie celnicy?
Idąc dalej tym tropem, właśnie złamałem prawo, zamieszczając zdjęcia Cristiano Ronaldo. Przecież uatrakcyjniam niejako swój artykuł zdjęciem z reklamą owej firmy i ją reklamuję. Zamieszczając zdjęcia zachodnich drużyn siatkarskich też złamaliśmy prawo. Każdy internetowy serwis sportowy w Polsce łamie prawo, od kiedy weszła ta IDIOTYCZNA ustawa, która nie pozwala rozwijać polskiego sportu. "Gazeta Wyborcza" też złamała prawo ilustrując swój tekst zdjęciem Cristiano Ronaldo. Dzieciaki, które chodzą do szkoły w koszulkach Realu Madryt łamią prawo.
Generalnie cały kraj powinien za to beknąć, bo ŁAMIE PRAWO. Prawda panowie celnicy?
Mam dość tego, że każdego dnia mój piękny kraj dostarcza mi powodów sądzić, że w wielu dziedzinach życia brakuje jakiejkolwiek wyobraźni. Że wiele ustaw, przepisów, jest wprowadzanych w KOMPLETNYM ODERWANIU od rzeczywistości. Że w liczbie bubli, absurdów prawnych Z PEWNOŚCIĄ bijemy na głowę wszystkich jak glob długi i szeroki.
Mogę tylko żałować, że nie ma tutaj teraz Stanisława Barei. Lata mijają, ale jednak nic się nie zmienia. Wszystko, co było aktualne w jego filmach, aktualne jest również teraz.
A teraz najlepsze. Urząd celny powinien sam sobie wysłać takie samo pismo, które wydelegował do Canal Plus. O sprawie napiszą teraz wszystkie media, co oczywiście przyczyni się do zareklamowania niejako hazardowych usług firmy. Mam wrażenie, że nawet bardziej niż zrobił to Canal Plus.
I jak spece od "przestrzegania" prawa? Tak, tak, zgadza się, właśnie złamaliście prawo. Możecie już iść na pocztę, żeby wysłać sobie powiadomienie o wszczęciu postępowania.
Albo nie. Zakończę nomenklaturą piłkarską, jak przystało na serwis sportowy. Właśnie strzeliliście sobie samobója... Mam wrażenie, że samobója roku.