GP CHIN - Kwalifikacje
Kimi Raikkonen vs Romain Grosjean
W treningach lepszy Kimi. Bardziej doświadczony, lepiej znający tor. Ice Man to klasa sama w sobie, a w kwalifikacjach do tego wyścigu powinien spokojnie awansować do Q3. Romain może mieć z tym problemy, i prawie na pewno nie będzie lepszy od Fina.
Kimi Raikkonen @1.44 Bet365 6/10
5-10
Paul di Resta vs Nico Hulkenberg
Szanse 50/50 więc lekkie faworyzowanie di Resty to wg mnie przesada. Nico to dobry kierowca i nie rozumiem dlaczego nie doceniają go bukmacherzy. W najważniejszym pod względem kwalifikacji treningu (3 trening) był lepszy od kolegi z drużyny. W poprzednim byli obok siebie, a w pierwszym Paul nie jeździł.
Nico Hulkenberg @2.00 Bet365 4/10
15-16
Kamui Kobayashi vs Sergio Perez
Obydwaj zaskakują mnie w tym sezonie. Fantastyczny występ Pereza w Malezji i drugie miejsce zawdzięcza m.in. pogodzie i genialnej strategii, ale i tak należy docenić sukces młodego meksykanina, który jakby na przekór wszystkim którzy mówili, ze jego 2 miejsce to dzieło przypadku w pierwszym treningu był 4. i pokazał, że szybko jeźdić potrafi. Myślę, że spekulacje o jego przejściu do Ferrari nie są przesadzone i to tylko kwestia czasu.
Sergio Perez @1.66 Bet365 4/10
4-8
Heikki Kovalainen vs Vitaly Petrov
Petrov raz na jakiś czas potrafi pojechać szybkie kółko, ale jeśli dochodzi do tego presja związana z kwalifikacjami nie potrafi tego zrobić. Mam wrażenie, że gdyby ktoś mu powiedział "Vitaly idź zrób szybkie kółko" to zrobił by to tak szybko jak tylko się da, lecz jeśli ktoś by powiedział "Vitaly idź zrób szybkie kółko zostało 5 minut Q1" nie pojechałby nawet w 50%. Chłopak po prostu nie radzi sobie z presją i dlatego stawiam na Fina który potrafi pojechać swoje
Heikki Kovalainen @1.57 Bet365 5/10
19-20
Pedro de la Rosa vs Narain Karthikeyan
Narain w żadnym z treningów nie był wyżej niż na 23 miejscu. Jak dla mnie to normalne, ale w pierwszym pokonał Kimiego który miał problemy z bolidem, w drugim był ostatni, a w 3 jakimś cudem był szybszy ode de la Rosy. Owszem szybszy, ale tylko o 0.236s. Dla porównania w pierwszym de la Rosa był szybszy od niego o prawie 3s. w drugim o 0.8 s. Tak więc ten cud w 3 treningu uznaję za dzieło przypadku.
Pedro de la Rosa @1.40 Bet365 5/10
23-24