Zakończyła się 1. runda fazy pucharowej, oczywiście nie odbyło się bez kilku niespodzianek, jak to w sporcie, a w szczególności NHL. Druga runda rozpocznie się już najbliższej nocy, podczas której będziemy mogli śledzić poczynania Leafs i Panthers, a także Stars
i Kraken.
Co do rezultatów pierwszej rundy, może kilka słów na temat każdej pary.
Bruins vs Panthers: Wynik serii 3:4
Zdecydowanie największa niespodzianka tej rundy. Mało kto spodziewał się, że Panthers będą w stanie wyeliminować faworyta Pucharu Stanleya. Jeszcze większe brawa należą się Panthers za to, że Bruins wtopili mając wynik 3:1 po czterech meczach w serii. Co więcej, w ostatnim starciu Bruins prowadzili 3:2 na minutę przed końcem spotkania, ale Panthers zdołali wyrównać, aby ostatecznie dokonać zdawało się niemożliwego i wygrać w dogrywce ostateczny pojedynek o awans. Z jednej strony szkoda mi Bruins, ponieważ ten sezon w etapie zasadniczym należał do nich i było czystą przyjemnością śledzić ich mecze, z drugiej strony Panthers po takim comeback'u pokazali, że mogą jeszcze namieszać w dalszej części rozgrywek.
Leafs vs Lightning: Wynik serii 4:2
Po 19 latach oczekiwania ekipa z Toronto melduje się w drugiej rundzie fazy play-off. Osobiście myślałem, że Leafs nie dadzą sobie rady, ponieważ Lightning w ostatnich latach pokazywali jak mocno i pewnie czują się w pucharach. Brawa dla Leafs, ale trzeba tutaj wspomnieć o meczach w Tampa, gdzie na trzy rozegrane spotkania na terenie Lightning, trzykrotnie ekipa z Toronto wygrała po dogrywce. Sporo szczęścia, ale szczęście w hokeju odgrywa również ważną rolę.
Hurricanes vs Islanders: Wynik serii 4:2
W tym zestawieniu już bez niespodzianki. Hurricanes z awansem, lecz tak jak przewidywano, Isles pozostawili po sobie dobre wrażenie i nie oddali tak łatwo miejsca w drugiej rundzie.
Devils vs Rangers: Wynik serii 4:3
Zapowiadało się na wyrównane zestawienie i tak właśnie było, choć niewątpliwie seria ta miała dość dziwny przebieg. Devils należą się wielkie brawa za powrót ze stanu 0:2, gdzie przegrali oni dwa pierwsze mecze na własnym terenie. Teraz moim zdaniem czeka na nich znacznie mocniejszy rywal i będzie znacznie trudniej o awans do dalszej rundy, niż w przypadku walki z Rangers, którzy trochę zawiedli mnie swoją grą w pucharach.
Avalanche vs Kraken: Wynik serii 3:4
Kolejna niespodzianka, a więc debiutanci play-off'ów pokonują w serii broniących tytułu Avalanche. Nie skreślałem Kraken w tym zestawieniu, ale szczerze mówiąc nie sądziłem, że Avs mogą odpaść już na tym etapie. W sezonie zasadniczym ekipa z Colorado zmagała się z kontuzjami, ale druga część sezonu była w ich wykonaniu wyśmienita. Jednak w tegorocznych pucharach nie przypominali tej mocnej ekipy, a Kraken efektywnie to wykorzystali i zagrają dalej w swojej pierwszej w historii fazie pucharowej.
Stars vs Wild: Wynik serii 4:2
Tutaj zaskoczenia nie było, choć Wild na początku troszkę namieszali. Stars meldują się w drugiej rundzie, a do pochwały należy ich skuteczna gra w przewadze. Na 21 zdobytych goli, aż 9 z nich trafiali grając z przewagą zawodnika, dlatego Kraken muszą uważać na ten aspekt gry w dalszej części pucharów.
Knights vs Jets: Wynik serii 4:1
Zaczęło się wyśmienicie dla Jets, ale Knights szybko obudzili się i zaczęli grać swoje, tak jak na lidera Konferencji Zachodniej przystało. Mimo wszystko ekipa z Winnipeg pokazała się z dobrej strony, lecz to było zdecydowanie za mało, co w efekcie dało najkrótszą serię pierwszej rundy składającą się tylko z pięciu spotkań.
Oilers vs Kings: Wynik serii 4:2
Bardzo przyjemnie oglądało się mecze w tym zestawieniu. Jedna z najbardziej wyrównanych par, lecz zwycięzca mógł być tylko jeden i okazali się nim gracze z Edmonton. Oilers przed dużą szansą, jeżeli pokonają w drugiej rundzie Knights to według mnie finał Konferencji powinien być również w ich zasięgu.
Druga runda przed nami. Bardzo ciekawe zestawienia, ja niecierpliwie czekam na starcie pomiędzy Leafs i Panthers, mogą tam dziać się cuda na lodzie. Miłego oglądania i zachęcam do śledzenia kolejnych zmagań w fazie pucharowej na taflach
NHL