Po emocjach związanych z rozgrywkami Pucharu UEFA i Ligi Mistrzów, pora powrócić do świata
NHL ????
Dziś kolejna noc z wieloma bardzo interesującymi spotkaniami, tak jak ostatnio przedstawię swoje zdanie na temat kilku z nich.
Rozpocznę od spotkania
Dallas vs. St.Louis, kurs na zwycięstwo gospodarzy jest dość atrakcyjny jednak nie bierze się od tak, otóż w dzisiejszym meczu
nie wystąpią czołowe postacie Stars, takie jak Modano czy Richards jednak w moim mniemaniu nie będzie to znaczącym problemem by odprawić z kwitkiem drużynę Nutek. Dallas ma obecnie serię spotkań u siebie, jednak jak do tej pory wypada ona dość mizernie ponieważ z trzech spotkań zdołali wygrać tylko jedno. Dwa pozostałe z Chicago i San Jose to porażki i myślę że śmiało można powiedzieć, że na tą chwile właśnie tacy przeciwnicy są poza zasięgiem Dallas,
co więcej Dallas jest pod dużą presją ponieważ znajdują się na ostatniej pozycji premiującej grę w PO, a za plecami z identyczną ilością punktów Oilers i Ducks.
Blues od Stars dzielą trzy oczka, więc przewaga ta jest kwestią dwóch spotkań, dlatego też Dallas potrzebuje dziś zwycięstwa i chociaż bez swych liderów, myślę że stać ich pokonanie Nut w regulaminowym czasie.
Kolejnym bardzo ciekawym spotkaniem jest mecz
Edmonton vs. Columbus. Tak jak już wspominałem wyżej
Edmonton z 65 pkt. jest aktualnie na 9 pozycji ale ma cały czas kontakt z drużynami z pozycji 5-8 i właśnie drużyną z 6 pozycji są Kurtki, które mają w dorobku 66 pkt. Jak widać szykują nam się niesamowite emocje na koniec ligi, ale właśnie bezpośrednie spotkania mogą być tu decydujące, stąd też dzisiaj pokusiłbym się o
typ na Columbus ML. Nie są oni typowani jako faworyt, ale wiemy, że mają wiele elementów, które mogą przechylić szalę na ich korzyść, jak choćby
Steve Mason,
który na pewno dziś wystąpi, idąc dalej Columbus zanotował ostatnio dwie wpadki z Anaheim i Calgary, także myślę że pora przypomnieć sobie o formie jaką czarowali jeszcze nie tak dawno, faktem jest że głównie grali u siebie, ale na tym etapie sezonu już nikt nie jest faworytem z uwagi na to że gra u siebie, tylko buki tak rozpatrują sprawę.
Główne siły ofensywne Kurtek są zdrowe dlatego warto dziś podjąć wyzwanie zagrania na CBJ.
Ostatnie spotkanie, które dziś przykuwa moją uwagę to pojedynek w Nowym Yorku, gdzie
Strażnicy podejmą Pantery. Obie drużyny zanotowały w ostatnich spotkaniach porażki,
Rangers przegrali po karnych w Toronto, zaś Floryda została rozbita w Bostonie. Głównym problemem Panter
może być kolejna nieobecność w bramce Vokuna, póki co jest on przewidziany do składu jednak doznał infekcji ucha i jego występ w tym momencie stoi pod znakiem zapytania, jednak z nim czy bez niego Pantery powinny się wziąć w garść i pokazać że należy im się miejsce w PO, które póki co jest zagrożone.
Dzisiejszy gospodarz, aktualnie też może się cieszyć z PO, jednak mają oni tylko dwa punkty przewagi właśnie nad Florydą, a za nimi już grupa pościgowa składająca się z 3 zespołów z tym że Buffalo jest na 8 miejscu, poza PO są Huragany i Pingwiny. Strażnicy nawet po zmianie trenera nie mają szczęścia i przegrywają, dziś prawdopodobnie nadarza się dla nich świetna okazja by oddalić się trochę od pościgu jak i przełamać serię 3 kolejnych porażek. W mojej ocenie może to być trudne do zrealizowania z uwagi na przeciwnika i dlatego dziś swój
typ kieruje na Florydę ML. Pisałem już wcześniej że bezpośrednie pojedynki mogą mieć wielkie znaczenie i tak też jest w tym przypadku, żadna z drużyn póki co PO pewna być nie może,
kto będzie wygrywał właśnie takie spotkania w ostatecznym rozrachunku na pewno będzie wyżej.