Okienko transferowe w
NHL dobiegło końca, nie było jakiś szczególnie spektakularnych transferów czy wymian jednak doszło do kilku znaczących ruchów kadrowych o których każdy szanujący się fan National
Hockey League powinien wiedzieć, pozwolę sobie na krótką prezentacje najciekawszych według mnie ruchów w tym okienku (kolejność przypadkowa) :
Wymiana w której udział wzięli Toronto Maple Leafs oraz Tampa Bay Lightning, bardzo ciekawa ponieważ podmiotem tej wymiany są aż 4 zawodnicy, szczególnie istotnym jest tutaj jednak postać
Olafa Kolziga bramkarza który w Lightning nie odnalazł się i od pewnego czasu jest kontuzjowany, w Toronto wiążą z nim dosyć duże nadzieje bo z pewnością Olaf bronić potrafi
W ramach wyrównania sił w ataku Edmonton będzie występował Ales Kotalik, w innej wymianie bowiem zespół Oilers pozwolił odejść napastnikowi PATRICK O'SULLIVAN
Kolejny ciekawy Trade z udziałem zespołu z Toronto, tym razem podjęli oni decyzje o pozbyciu się Nicka Antropova, niewątpliwie bardzo uzdolnionego centra który będzie dużym wzmocnieniem najsłabszego ataku w lidze (Rangers). Ruch ze strony Rangers oceniam na duży plus, Antropov to zawodnik o dużej fantazji i swobodzie ruchów, dobrze wyszkolony technicznie z pewnością przyda się zespołowi z Nowego Jorku, zespołowi którego głównym mankamentem jest zdobywanie bramek.
Najlepszy strzelec ekipy Islanders trafił w tym okienku transferowym do zespołu Pingwinów którzy ostro walczą o udział w tegorocznych PO. W tej chwili PIT wyglądają wręcz na zespół kompletny, silne linie ataku na czele z Malkinem Crossbym Satanem czy właśnie GUERINem wsparte coraz solidniejszą obroną za sprawą Gonchara czy Orpik'a. Jeśli tej ekipy zabraknie w Play Off będzie można mówić o sporej sensacji, widać jednak po tym ruchu trade'owym że Pingwinom naprawdę zależy nie tylko na awansie do PO ale także na skutecznej walce o Puchar Stanleya
Opiszę może zawodników biorących udział w tej wymianie, Oli Jokinen, jeden z najjaśniejszych jak do tej pory punktów Kojotów z Phoenix, wielki gość dysponujący mocnym strzałem, dobrze się czuje w grze w PP w razie konieczności może także występować na skrzydle. MATTHEW LOMBARDI bardzo szybki zawodnik, jego ulubionym elementem jest strzelanie bramek podczas gry w osłabieniu, świetnie jeździ na łyżwach. Oprócz personaliów muszę tutaj wtrącić swoje "trzy grosze" na temat polityki zespołu PHX, dużo mówiło się że w tej ekipie nadchodzą zmiany i to chyba ich początek. Nie najlepszy początek bo Jokinen był podporą tego zespołu i oddanie go uważam za błąd, aczkolwiek trzeba zauważyć że Phoenix dostało w zamian za tego gracza także możliwość wyboru w pierwszej rundzie draftu w roku 2009 lub 2010 co zgadzało by się z chęcią przebudowy zespołu. Trener Gretzky lubi młodzież i lubi stawiać na tych głodnych sukcesów, pytanie tylko czy dostarczą mu odpowiednich zawodników
Boston zrobił bardzo dobry interes inkasując z Tampa Bay weterana lodowisk
NHL Marka Recchiego, ten niezwykle doświadczony skrzydłowy ma niezwykłe umiejętności budowania ataku i hokejowego zamka i chociaż najlepsze lata już za nim, wciąż może okazać się bardzo przydatny. Tampa także nie straciła bo zyskała solidnego obrońce, Matt Lashoff jest dobre w odbiorze a także potrafi się w kluczowych momentach skutecznie włączyć do ataku
Moim zdaniem ten ruch ze strony działaczy Phoenix dobitnie wskazuje że ten sezon Kojoty już odpuszczają. Skazują się na grę praktycznie jednym wartościowym bramkarzem do końca tegorocznego sezonu i oddają nie najgorszego w sumie bramkarza za śmieszną możliwość w odległym drafcie. Być może kontrakt TELLQVISTa był na tyle niewygodny że lepiej było się go pozbyć jak najszybciej
Trade troszkę starszy bo minęły już blisko trzy tygodnie odkąd Schneider gra dla Canadiens i trzeba otwarcie przyznać był to strzał w dziesiątkę ze strony działaczy Montrealu. Schneider wniósł wiele spokoju w tyłach MTL a dodatkowo zdobył już kilka ważnych punktów na korzyść Canadiens, okazało się że takiego właśnie zawodnika w ekipie z Kanady brakowało, od czasu przyjścia Schneidera do zespołu Montreal zaczął ponownie przypominać sobie o co powinien walczyć i w jakim stylu powinien gra.
To chyba wszystkie wymiany jakie chciałem opisać i jakie konkretnie mnie zainteresowały. Uznałem za istotne dla przyszłych wyników omówienie tych kilku transferów, pełną listę tego okienka transferowego można znaleźć pod linkiem
http://www.nhl.com/ice/page.htm?id=30230