Oferta na long termy rozkwitła i w mojej ocenie jest zdecydowanie bardziej korzystna niż w ubiegłym roku. Betsson nieco się pospieszył wystawiając niektóre kursy. Przygotowałem małe zestawienie tych w mojej ocenie najlepiej wyglądających.
Daniel Sedin - Total points (goals+assists) in regular season
Over 61,5
1,86 Betsson
Daniel nie przekroczy tej granicy tylko wtedy, kiedy wypadnie na +15 spotkań. Kiepski wynik w poprzednim roku i pierwsze od ponad 10 lat zejście poniżej progu 50 punktów (skróconego sezonu nie włączam) to zasługa Tortsa i jego wyimaginowanego systemu, dzięki któremu obaj bracia byli zarżnięci jak konie pociągowe zanim sezon na dobre się rozkręcił. Nawet tacy tytani złapali kilka urazów, co w poprzednich latach było zjawiskiem tak rzadkim, jak
polska kadra w Elicie. Daniel wciąż ma do zaoferowanie więcej, niż większość zdecydowanie młodszych zawodników. Razem z bratem będą wzorem dla młodego pokolenia Orek. Nie da się osiągnąć dobrego wyniku, nie mając w zespole weteranów. Wystarczy spojrzeć na Edmonton i kilka innych drużyn. Pre-season bardzo porządny w jego wykonaniu. Przedział punktowy 67-74 jak najbardziej w zasięgu, a linia jest naprawdę bardzo nisko ustawiona.
Mikael Granlund - Total points (goals+assists) in regular season
Over 44,5
1,86 Betsson
Tutaj mamy radosną twórczość załogi Betssona, bo jeżeli w tym przypadku żadna kontuzja nie pokrzyżuje planów, to Fin przekroczy granicę 45 punktów ze sporym handicapem. Taki zawodnik trafia się kilka razy na całą generację, dzięki niemu Finowie szybciej zapomną o Selanne. W sezonie 13/14 zdobył 41 punktów, ale przy 63 spotkaniach, czyli niemal 20 w plecy, a i tak niewiele brakło do przekroczenia linii 44,5. Za jakieś 3-4 lata Mikael będzie potrafił punktować na bardzo wysokich liniach (70-80 punktów). Pre-season na duży plus, a jeżeli RS zacznie mając po bokach Parise i Pommera, to samymi asystami pokryje naszą linię. Gorąco polecam.
Mikael Backlund - Total points (goals+assists) in regular season
Over 38,5
1,86 Betsson
Przy obecnym rosterze Flames mogą co najwyżej spróbować zatankować po McDavida. Żadnych konkretnych wzmocnień, młody trzon drużyny, dla którego ten rok ma być rokiem ogrywania się i parę uznanych nazwisk, które muszą zadbać o to, żeby kibice nie żałowali kupionych karnetów. Najbliższe lata pokażą, czy drużyna jest budowana w sposób mądry. Czwórka od której będzie się wymagać najwięcej, to niewątpliwie Glencross, Gio, Hudler i właśnie Mikael. Gdyby nie problemy z regularnością, Backlund spokojnie przekroczyłby nie tylko granicę 40, ale nawet 45-50 punktów. Wszystko wskazuje na to, że długie serie bez punktu już nie będą miały miejsca. Fantastyczne MŚ były tego potwierdzeniem. Pre-season średnio udany, ale też nie bardzo rozumiem, dlaczego na skrzydłach miał Joorisa i Jones'a, zamiast Gaudreau i Raymonda. W RS na pewno takich kołków nie dostanie. Ciężko mi sobie wyobrazić, że nie uzbiera tych przynajmniej 25 punktów w ES, i podobnej ilości w PP, co już pokrywa naszą linię. W dodatku Szwed potrafi zapunktować w PK. 4 gole strzelone w osłabieniu to wynik którego niektórzy zawodnicy nie potrafią powtórzyć nawet po zsumowaniu wszystkich ich sezonów w
NHL. 39 pts to absolutne minimum, osobiście stawiam na przedział 47-52.
Higher Save Percentage Regular Season
Howard - Rinne
Rinne 1,86 Betsson
W tym miejscu znacznie krócej. Zdrowego Rinne biorę w ciemno nie tylko przed Howardem, ale i przed większością starterów w
NHL. Są dwie postaci bez których drużyna funkcjonuje o 50% gorzej, a jedną z nich jest Pekka, czego efektem był poprzedni, zupełnie nieudany sezon. Preds są bardziej defensywnie usposobieni od Wings, Rinne jest IMHO znacznie lepszy od Howarda, dlatego jest duża szansa, że na koniec sezonu SVS% Fina będzie wyższy.
Tutaj stawka odpowiednio mniejsza, bo ciężko przewidzieć do kogo wpadną nagrody jeszcze przed rozpoczęciem sezonu. Po sezonie jest znacznie łatwiej i można się naprawdę nieźle obłowić (ostatnie dwa lata najlepiej to ukazują), ale kursy są, rzecz jasna, nieporównywalnie mniejsze.
Norris Memorial Trophy
Weber 6,0 Betsson
Bardzo chętnie posprzeczam się z osobą, która powie, że to nie Weber jest obecnie najlepszym all-around D-man w
NHL. Żadne Karlssony, Letangi, Subbany, Chary, Keithy, tylko właśnie Shea. Kombinacja fantastycznego skilla, piekielnie mocnego i celnego strzału, niepowtarzalnej gry na linii niebieskiej i doskonałej gry obronnej. Pełny pakiet, obrońca kompletny, w dodatku w swoim prime time. Gdyby tak Keith i Weber zamienili się w ubiegłym roku drużynami, to Shea wygrałby tego Norrisa w cuglach. Mam nadzieję, że w tym roku nie pozostawi cienia wątpliwości, kto jest wymiataczem, a panowie w krawatach wreszcie docenią kogoś grającego w mieście, które niekoniecznie żyje hokejem i na pewno nie jest tak medialne jak Chicago, LA czy inne Toronto. Byłoby to doskonałe ukoronowanie dotychczasowej kariery. Tak jak pisałem wcześniej, bez Rinne drużyna traci 50% jakości. Łatwo się zatem domyślić, kto odpowiada za pozostałe 50%.
Calder Memorial Trophy
Burakovsky 25,0 Betsson
Może i Drouin jest sporym faworytem, ale głupotą jest pakować się w kurs 3. Szukałem value i widzę je tutaj. Nie ma sensu, żebym się teraz rozpisywał, bo dla większości Andre jest zapewne anonimowy, ale mogę zapewnić, że śledzę jego karierę od dawien dawna, swego czasu miałem nawet kontakt mailowy z jego tatą (też gra w hokeja tak btw) i ma on wszystko, żeby być w przyszłości wiodącą postacią w
NHL. Nie ma co gdybać, bo nie takie talenty czystej wody marnowały się i prawie całkowicie schodziły z ust hokejowego światka, ale mam nadzieję, że w tym przypadku tak nie będzie. Równie dobrze Andre może nie przekonać do siebie sztabu i po kilku spotkaniach wróci do
AHL, ale zawsze jest ta druga strona medalu. Jeśli będzie robił to, co w Pre-seasonie, to jestem bardzo spokojny o jego postawę.
Na koniec coroczna peffka, Caps wygrywają Stana @40, all-in :smile: