Kolega wyżej trochę mnie ubiegł, ale i tak wrzucam analizę którą pisałem do typów dnia. W pełni zgadzam się z zagraniem na Colorado i na over 6, co do Edmonton.. mam mieszane uczucia, jeszcze nie wiem co bym tu wybrał.
Toronto Maple Leafs - Colorado Avalanche
Powtórka z wczoraj - tak jak kurs na Flyers w meczu z Toronto był za wysoki, tak uważam, że dzisiaj kurs na Colorado jest bardzo korzystny i warto spróbować.
Co napisałem wczoraj o Toronto:
Po przeciwnej stronie Toronto - po zmianie trenera zagrali kilka fajnych meczów, udało im się wygrać wyjazdy do Arizony i Colorado, oraz w Detroit 6:0, ale z Detroit wygrywa każdy i o niczym to nie świadczy. Ale właśnie - moim zdaniem jednak nadal powinniśmy pisać, że się "udało", bo porażka 4:6 w Buffalo, a potem wygrana w rewanżu u siebie 2:1 po dogrywce wrażenia nie robią. Dla takiej drużyny jak Toronto takie ekipy jak Sabres powinny być łatwym celem i pewnymi punktami, a nie ledwo wywalczonymi dwoma w 2 meczach. Toronto w listopadzie zaliczyło bilans 6-6-1, w tym serię 6 kolejnych przegranych - w tym z Flyers 2:3 po karnych.
Tak więc do powyższego dodajmy, że przegrali dziś w nocy z Flyers 1:6. To był wyjazd, dodajmy więc bilans Toronto u siebie: 7-3-4, statystyk ostatnich meczów u siebie nie ma sensu podawać, bo grali mecz z Sabres 1 grudnia (2:1 po dogrywce) a poprzedni 16 listopada, więc nie ma to żadnego znaczenia.
Goście? Po doskonałym początku sezonu (7 wygranych w 8 meczach), potem dopadł ich kryzys, wywołany poniekąd przez kontuzje kluczowych zawodników. Mniej więcej od połowy listopada wracają na właściwe tory, od 8 listopada wygrali 8 z 11 spotkań. Co ciekawe, jedna z tych 3 porażek to wtopa z Toronto u siebie 3:5 24 listopada - to był właśnie jeden z tych meczów po zwolnieniu trenera w Toronto, gdzie drużyna Leafs odzyskała na chwilę oddech.
Od meczu tych drużyn Colorado zagrało 3 razy i 3 razy efektownie wygrało. 4:1 u siebie z Oilers, 5:2 w Chicago i potem u siebie 7:3 też z Chicago. Czyli ostatnie 3 mecze to 16 strzelonych goli i 6 straconych. Stawiając to obok ilości bramek traconych przez Toronto (13 w 3 ostatnich meczach) to uważam, że wysoki kurs na gości w dzisiejszym spotkaniu to okazja. Colorado na wyjazdach prezentuje się poprawnie, bilans 8-5-1, ostatnie 4 wyjazdy to 3 wygrane.
Dodajmy chęć rewanżu za porażkę u siebie, fakt, że Toronto grają mecze dzień po dniu i to po porażce 1:6, zagra u gospodarzy drugi bramkarz, a obydwa zespoły rzadko grają na remis - Colorado tylko 5 remisów w 26 meczach, Toronto 8 w 29, więc typ na wygraną gości w 3 tercjach wydaje się być dobrze uzasadniony.
Colorado reg. time (60 min.) 2.80