Spotkanie: Indianapolis Colts (3-2) @ Washington Redskins (3-2)
Typ: Colts -3
Kurs: 1.935
Bukmacher: Pinnacle
Analiza:
Ofensywa Colts nie prezentowała się najlepiej w meczu z Chiefs. Nie wiem czy to był efekt świetnego planu gry Kansas City czy może tego, że skrzydłowi grali z urazami. A może wszystkiego po trochu? Tak czy siak, w tym meczu wszystko powinno wyglądać już lepiej. Redskins pozwalali na zdobycie przynajmniej 235 jardów każdemu rozgrywającemu, z którym grali. Fakt, że część z nich byłą naprawdę świetna (Aaron Rodgers, Tony Romo czy Matt Schaub), jednak Peyton Manning jest lepszy od każdego z nich. Do tego z zawodnikami, którzy będą w lepszej kondycji zdrowotnej niż w poprzedniej kolejce, ofensywnie Colts powinni zagrać naprawdę dobrze. Można mieć tutaj jedynie wątpliwości co do gry po ziemi. Donald Brown wznowił treningi jednak na pewno nie będzie w pełni sprawny, podobnie rzecz ma się z Josephem Addai. W tej sytuacji pozostanie Mike Hart. Jednak tak w zasadzie nie jest to wielki problem. Widzieliśmy już wielokrotnie świetnie funkcjonujący atak Indianapolis bez sensownej gry akcjami biegowymi.
Dwie kolejki wstecz, Clinton Portis oraz Ryan Torain, mieli całkiem dobry mecz przeciw Eagles. Jeśli Redskins chcą mieć szansę z Colts to muszą powtórzyć wyczyn z tego meczu i zdominować grę po ziemi. Jak już chyba wszyscy wiedzą, defensywa niebieskich w tej kategorii jest beznadziejna. W ten sposób zespół z Washingtonu będzie w stanie kontrolować czas gry, w sposób podobny do tego jak zrobili to niedawno Chiefs. Jedyne niebezpieczeństwo jest takie, że jeśli goście szybko wyjdą na wyższe prowadzenie, to Redskins nie mając wyjścia, będą musieli zacząć grać głównie podaniami. Wówczas Dwight Freeney i Robert Mathis będą stanowili ogromny problem dla rozgrywającego gospodarzy. Wprawdzie Donovan McNabb gra narazie nieźle, jednak obrońcy Colts pomimo niewielkiej ilości sacks, potrafią wywierać presję na rozgrywających, którzy zaczynają więcej grać powietrzem.
Od pewnego czasu wszyscy w kółko powtarzają pytanie - co złego dzieje się z Colts? Według mnie nic. Zespół powoli się rozkręca a główne ofensywne zagrożenia, jakimi dysponuje Manning, wracają do zdrowia. I, patrząc na kalendarz meczowy, nie będę zdziwiony jeśli ekipa z Indianapolis wygra swoje kolejne pięć spotkań z rzędu. Poza tym Manning wie, że ten mecz muszą wygrać. W dywizji zrobiło się bardzo ciasno, każde spotkanie teraz będzie tam miało spore znaczenie, więc na pewno koncentracja będzie ogromna. Czy po drugiej stronie będzie to samo? No nie wiem. Redskins wygrali ostatnio dwa ciężkie mecze, z Packers i Eagles, może ich dopaść lekkie zmęczenie psychiczne i małe rozprężenie. Moim zdaniem Colts są zespołem lepszym, który wie, że to spotkanie trzeba wygrać i tak też według mnie się stanie. Ponadto wszyscy fani będą w niedzielny wieczór patrzeć na ten jeden, jedyny mecz o tej porze. Rozgrywający Colts w takich sytuacjach jest bardzo niebezpieczny i już wielokrotnie pokazywał swoją potęgę i umiejętności. Goście powinni wygrać to spotkanie różnica w okolicy jednego przyłożenia.