Dziń dybry.
To chyba pierwszy mój post w tym dziale. Trochę zajarałem się ostatnimi dwoma meczami, które oglądałem. W hp też często pisze się, że to najbardziej dochodowy sport/dział*
Mam kilka pytań:
1 Kiedy zaczyna się i kiedy kończy się sezon?
2 Czy turnieje są rozgrywane na podobnych zasadach jak w tenisie, różne rangi, różne "stoły"?
3 Na co należy zwrócić uwagę zaczynając uczyć się typować ten sport?
4 Jaka jest pierwsza dziesiątka (odpowiednik rankingu
ATP, o ile taki jest)?
5 Czy po UKChamps będzie kolejny turniej w którym warto zacząć samodzielnie coś typować?
* w wiadomo jakim kontekście, w końcu jesteśmy na forum bukmacherskim
Cześć.
1. Kończy się z dniem finału MŚ, czyli w granicach 5-7 maj, w zależności kiedy są MŚ, a zaczyna w zasadzie już od końcowki maja, z tym, że na poważnie startujemy mniej więcej w połowie czerwca. Konkretnych dat nie ma, bo ostatnio są ciągłe zmiany. Kalendarz ruchomy.
2. Tak, są turnieje rankingowe, nierankingowe. Są ważniejsze i mniej ważne. Są takie jak ten obecny, gdzie do wygrania jest prestiż, miejsce w historii i 150k funtów i takie jak ten w Gdynii czy Antwerpii gdzie będzie 20k euro i nic poza tym. W zależności od turnieju gramy też różne ilości frejmów.
3. Najlepiej na aktualną formę zawodników. To priorytet, wszystko inne idzie w tył. Dodatkowo warto wiedzieć różne ciekawostki, np to, że Williams zawsze ma pełne gacie jak gra z O'Sullivanem itd, ale tego nie nauczysz się w tydzień, do tego potrzeba dużo czasu.
4. Rankingi nie grają, od kilku lat ranking ma coraz mniejsze znaczenie. Od nowego sezonu będzie lista zarobkowa, obecnie jest jeszcze punktowa, od niej zależą rozstawienia i np. miejsce w zaproszeniowym, ale bardzo prestiżowym
Masters (styczeń). Niemniej, ranking to sprawa drugorzędna, bo np. taki O'Sullivan ma go w dupie i jest pod koniec trzeciej dziesiątki. Tu masz aktualny:
http://snooker.org/res/index.asp?template=19
5. Po UKC będa kwale do German
Masters i World Open, potem święta i w styczniu gramy znów, m.in.
Masters, o którym wspomniałem. Pełen kalendarz znajdziesz np tutaj:
http://147.com.pl/terminarz-profesjonalny-2013-2014/
W razie pytań pisz najlepiej na PW, postaram się pomóc.