Denver Nuggets vs. Washington Wizards / Denver -14,0
/ over 211
/ kurs:1,90/1,90 wynik: 116:105
Handicap przyzwoity jak na to spotkanie. Denver obecnie gra na równym poziomie. Ostatnimi czasy mocno krytykowany za fatalną grę, obecnie prezentuje się dobrym świetle. Ostatnio wymęczone zwycięstwo z OCT na wyjeździe za co im gratuluję, a wcześniej trzy spotkania w swojej hali. Może przeciwnicy nie byli z górnej półki, ale tutaj raczej chodzi mi o podejście Nuggets do takich spotkań. Wygrywali zawsze dwucyfrowo. -25, -13, -13 oraz dochodzi porażka z Houston. To ostatnie spotkanie oczywiście nas tutaj nie obchodzi, ponieważ analizujemy pod kątem spotkań zespołów pokroju Wizards. Te trzy w/w spotkania można do takich zaliczyć. Widać, że Denver nie grają asekuracyjnie, cały czas na pełnych obrotach rotując ławką i gra się klei co jest najważniejsze. Dzisiaj z Wash’ powinno być podobnie. Handik ok. 15 pktów powinien być pokryty bez problemów zważając na to, że Nuggets grają w optymalnym składzie, a w zespole gości jak zawsze pełna lista absencji… Co do overa. Obie ekipy lubią punktować, szczególnie Denver we własnej hali,a Waszki lubują sobie grę cios za ciosem do momentu, aż nie zdechną i wtedy liczę na zrobienie handicapa....
Golden State Warriors vs. Philadelphia 76ers / over 225,5 / kurs: 1,90
wynik: 119:111
GSW wydaje mi się, że jest najbardziej „otwartą” drużyną w NBA. Nawet Suns, którzy co prawda dużo rzucają i dużo tracą są teamem z odrobiną defensywy. W GS rzadko można to zauważyć, a nawet w ogóle. Takie typy gdzie GS gra u siebie z przeciwnikiem który umie dostosować się do gry różnych zespołów trzeba wykorzystywać. Sądzę, że padnie over mimo, że linia jest na wysokości 225,5 pktów. Nie chcę wskazywać faworyta tego spotkania, choć liczę na wygraną GSW, które nie świeci w tabeli i o PO co najwyżej mogą pomarzyć, ale są zespołem bardzo widowiskowym. Lubię oglądać ich poczynania i dzisiaj będę im kibicował. Szczególnie będę kibicował ich skuteczności i ogromu punktów, które dla nich są rzeczą normalną. W meczu z PHX gdzie linia znajdowała się na wysokości ok. 250 pktów większość i w tym ja przypuszczali, że under jest prawdopodobniejszy niż over. Jak było mieliśmy okazję się przekonać, ale co warto zauważyć w GS w tym dniu nie grali dwaj najskuteczniejsi gracze, czyli Crawford ( PPG 19,0) oraz Jackson ( PPG 21,0). Bez nich wrzucili 130 pktów. Ostatnio z Clipkami wrzucili 127 pktów, a na wyjeździe z LAL 106 pktów. Widać potencjał tej drużyny i chęć gry. Philadelphia natomiast zaskoczyła mnie pozytywnie w meczu z LAL, gdzie wygrali na wyjeździe. Świadczy to o tym, że chcą jeszcze coś zdziałać przed PO, a co najważniejsze zapewnić sobie spokojne miejsce. Dzisiaj także nie odpuszczą, a Phila lubi grać szybkie mecze co niejednokrotnie udowodniła chociażby w meczu z Suns wrzucając 116 pktów. Ze skutecznością także nie mają problemu jak i jedni tak i drudzy, więc statystycznie 113 pktów na team w tym starciu to optymalny wynik. Smaczku dodaje obecność najważniejszych graczy w obu teamach.w GS jedynie nie zobaczymy centra Biedrins'a, który niewątpliwie jest osłabieniem, ale wiadomo, że Warriors u siebie umieją grać całym zespołem wraz z ławką i w tym wypadku Turiaf powinien go godnie zastąpić.
Houston Rockets vs. Minnesota Timberwolves / under 192,5 / Kurs: 1,90
wynik: 107:88
Linia przyzwoita, choć leciutko napawa mnie wątpliwościami. Mimo to lubię obstawiać underki z udziałem Houston mimo, że czasami nie wchodzą. W tym przypadku nie ma mowy o remisie mam nadzieję... Dużo nie muszę pisać na temat Rockets jak grają we własnej hali bo pisałem już nie jednokrotnie. Co do Minnesoty. Grają bardzo słabo ostatnimi czasy. Wcześniej walczyli co było widać, ale obecnie to grają żeby zagrać. Tak już było w kilku poprzednich spotkaniach. Dzisiaj przewiduje podobny scenariusz jak zawsze w hali Toyota Center, czyli gra Houston pod Wolves. Zakładam wolną grę, z długimi akcjami i sporą liczą chybień z obu stron. Minne’ jako, że potrafili powalczyć z najlepszymi, obecnie grając nawet dobrze, zawzięcie i trzymając się przeciwnika nie umieją przechylić szali zwycięstwa na swoją stronę, a to zawsze dołuje. Wczoraj jednopunktowa porażka z NOH, wcześniej kilkupunktowa z SAS. Mają patent na mocne, defensywne drużyny, ale nie umieją go wprowadzić w życie. Może dzisiaj?.. Nie widzę problemu, byle tylko nie grali na over. Handicap plusowy na Minnesotę powinien wejść bez najmniejszego problemu, ale czy mogą wygrać. Pewnie, że mogą i nawet się nie zdziwię jak tego dokonają na Rakietach… Oba zespoły zagrają w optymalnych składach ( Dla sprostowania: czyli w tych w których grają już pewien czas. Może ktoś się doczepić do McGrady’ego bądź All’a ).
Detroit Pistons vs. Los Angeles Clippers / Detroit -6,5 / kurs: 1,90
wynik: 108:90
Handicap troszeczkę zastanawiający. Detroit mimo, że ostatnio grało bez swoich kluczowych zawodników, grało świetny basket. Dzisiaj grają u siebie, powraca Hamilton i Wallace i gra jeszcze bardzie powinna się ożywić. Grają cały czas bez AI. Clipki natomiast powoli się zbierają. Dzisiaj jak „absent” powinien być tylko Davis, a reszta powinna być gotowa do gry. Nie zmienia to faktu, że z Pistons w ich hali nie mają zbytnio szans co nawet potwierdzają to spotkania H2H. Detroit już od początku musi kontrolować grę, składnie konstruować akcje i skutecznie je wykorzystywać. Clipki natomiast całkowicie powinni podlegać gospodarzom i liczyć na jakieś kontry.
Ostanie spotkania w hali Pistons:
Detroit Pistons vs. L.A. Clippers 103:79 / - 24
Detroit Pistons vs. L.A. Clippers 92:74 / - 18
Detroit Pistons vs. L.A. Clippers 97:87 / - 10
Detroit Pistons vs. L.A. Clippers 97:84 / - 13
Detroit Pistons vs. L.A. Clippers 108:99 / - 9
Detroit Pistons vs. L.A. Clippers 89:80 / - 9
Edit: Hamilton i Wallace nie zagrają, czyli tak naprawdę
trójka AI-Wall'-Hami' jest out. Mimo to nie zmieniam typu.
...spotkania z udziałem Houston odpuszczam na pewien czas bo ewidentnie grają, żeby mi zaszkodzić, heh żartuje... ale znowu takie otarcie o 3 pkty... zawsze na Houston, cholipcia...
... co Denver to w przypadku Wizards zapomniałem o jednej rzeczy, że mimo iż różnią się totalne te teamy to Wash' grając offence basket nie odpuszczają. Kiedy grają z defnece na wyjeździe to grają do połowy a z offence jest na odwrót ????