Cleveland Cavaliers - Milwaukee Bucks
1 @ 1.71 Unibet
124:117
Niby wyrównany mecz jednak dla mnie faworytem jest Cavs. Owszem są kontuzje, nie ma obrony, gra w kratkę ale po stronie gości nic lepiej to nie wygląda. Nie rozumiem kompletnie wyrzucenia trener Kidda. Od tamtego momentu grają jeszcze gorzej. Ostatnie 10 meczy to 4 zwycięstwa ale zaledwie jedno wartościowe z 76ers, pozostałe trzy to Grizzlies, Hawks i Knicks. Grają bardzo słabo w obronie ostatnio. Ostatnie wspomniane 10 meczy to 20 miejsce w defensive rating, Cavs 23 ale gospodarze nadrabiają to atakiem, 3 miejsce, Bucks dalekie 17. Nie wiem co się dzieje w tej drużynie ale po dobrej połowie sezonu "rozpadli" się. Utrata Brogdona tak wpłyneła ? Na pewno kosztowna strata ale żeby aż tak to nie sądzę. Dla mnie Bucks razem z 76ers są przyszłością ligi i za kilka lat mogą zdominować wschód jak niegdyś Pistons z Bulls. Co ciekawe Bucks są najgorzej zbierającą ekipą. Mają świetne warunki fizyczne a mimo to nie radzą sobie na tablicy. Dla Cavs jest to dobry znak gdyż bez wysokich trudno im również o zbiórki. Dzisiaj na szczęście trochę wzmocnią tablicę bo do składu wraca Love w końcu. Wiadomo pytania czy będzie po kontuzji gotowy czy nie, nie mają dla mnie sensu dla mnie jest to znaczne wzmocnienie, jestem pewny, że swoje trafi i przede wszystkim rozciągnie obronę a to będzie ułatwiało wejścia pod
kosz Jamesowi. James najlepszy sezon w karierze więc tutaj mamy gwarancje świetnego występu. Do tego Korver jest game time więc jest szansa na grę również. Bucks praktycznie nie grają już o nic. Mogą powalczyć o 7 miejsce z Miami ale czy to ma sens (nie wydaje mi się aby przeszli 76ers mają łatwy terminarz) ? Wydaje mi się, że lepiej grać z Raptors niż Celtics w PO. Cavs musi bronić 3 miejsca a jest zagrożenie spadkiem nawet na 5 miejsce wtedy była by katastrofa do Cavs. Warto wspomnieć, że dzisiaj nie będzie trenera Cavs Lue, gdyż od jakiegoś czasu zmaga się z kiepskim stanem zdrowia. Ciężko stwierdzić jak wpłynie to na grę gospodarzy może pójść w dwie strony, zmobilizować ich albo zdekoncentrować. Liczę jednak, że będą chcieli zagrać dla niego i wygrać.
San Antonio Spurs - Golden State Warriors
1 (-6.5) @ 1.78 Unibet
89:75
Konsekwentnie gram przeciwko GSW. Cały czas poza grą Curry, Durant, Thompson i Casspi. Z drobnymi urazami są Igoudala, Cook, Pachullia i Looney, zagrają dzisiaj ale maja swoje problemy. Czyżby Warriors przeszarżowali w tym sezonie ? Wygrali ostatnio ale z Suns bez Bookera i Chandlera. Nie oszukujmy się ale Cook nie będzie trafiał 3 mecz z 70% skutecznością. Atak w ostatnich 3 meczach to dopiero 12 miejsce w lidze. No nie ma komu rzucać a dzisiaj starcie z mocną defensywą i generałem Popovichem. Pop chyba potwierdza swój geniusz i z nożem na gardle gdy dużo osób przekreśliło już ich udział w PO zaczeli grać jak należy. Powrócił Aldridge do składu i od razu atak lepiej wygląda. Do tego wielu ekspertów upatrywało szanse w tym, że wracają do domu na serie meczy i na razie nie zawodzą bo są 3-0. Rozgromili Magic i wygrali dwa bardzo ważne pojedynki z Pelicans i Wolves. W obronie grą cały sezon dosyć regularnie to atak miewa przestoje, ale to obrona dzisiaj wygra to spotkanie. SAS mają obronę TOP 5 ligi może nawet wyżej a przy tych osłabieniach GSW to jest najmocniejszy argument. Spodziewam się dwucyfrowego zwycięstwa.
New York Knicks - Chicago Bulls
1 (-5.5) @ 1.98 Unibet
110:92
Nie gra się tankowiczów, ale nie może tu być innego wyniku. Bulls jak dą Big Apple bez LeVina, Markkanena i Dunn. Zostaje im Valentine i Portis i to wszytko. Atak nie będzie istniał a i obrona zostawia dużo do rzucenia ale to wiadome przecież. Do tego Bulls ostatnio trochę za "dużo" wygrali spotkań i muszą teraz przegrywać. Zresztą komisarz Silver zrugał Chicago, że oszczędza zdrowych zawodników. NYK ostatnio wręcz tragicznie, ale terminarz ich nie oszczędzał. Grają w MSG z słabeuszami więc nie będą chcieli zawieźć kibiców. No i nawet bez Portzingisa dysponują lepszym składem. Hardaway, Burke, Mudiay, Jack, Kanter, wraca Lee, swego czasu o każdym z tych nazwisk było głośno w mniejszym i większym stopniu. Gram nieco wyższy handicap bo nie dopuszczam opcji tutaj, że NYK tego spokojnie nie wygrają.