Oklahoma City Thunder -3 - Miami Heat 1,869 93:75
Troszkę mnie zaskoczyła linia na OKC bo mimo, że grają bez KD to wg. mnie są dużo lepszą ekipą aniżeli Miami. Przede wszystkim trzeba napisać, że OKC bez KD grają naprawdę dobrze i walczą z całych sił o mejsce w PO. Po All-Star game przegrali tylko 5 z 16 spotkań. I to nie z byle jakimi ekipami: Dallas(A), Clippers(H), Chicago(A), Portland(A), Phoenix(A). Jak widać domowa porażka zdarzyła się tylko z Clippersami. Warto dodać, że ostatnia przed Clippersami domowa porażka to 6 lutego i porażka u siebie z NO. A potrafili pokonywać Memphis, Dallas, Clippersów, Chicago, Toronto czyli drużyny, które są dużej lepsze aniżeli Miami. Ok Ci po ASG też wyglądają solidnie. Ale po pierwsze 11 z 16 spotkań grali na własnym parkiecie. A w ich przypadku to bardzo ważny czynnik. W wyjazdowych spotkaniach w tym czasie mają bilans 2-3 z czego wygrane z Orlando czy Knicks nie robią na nikim wrażenia. Ostatnie trzy wygrane nad Cleveland, Portland i Denver też mnie tutaj skłaniają do pójścia w stronę gospodarzy bo Miami nie jest w moim mniemaniu ekipą, która w tak krótkim czasie jest w stanie wygrywać regularnie z lepszymi od siebie. Tym bardziej, że Oklahoma to bardzo trudny teren. Co dodatkowo działa na ich niekorzyść to szybka gra jaką ostatnio preferują. Wydaje mi się, że OKC będzie lepiej sprawdzać się w tego typu spotkaniu i szybkie tempo będzie zdecydowanie bardziej faworyzować gospodarzy. Fajnie jakby zagrał Kanter, aczkolwiek póki co jego występ jest niepewny.
Podsumowując wydaje mi się, że ta linia jest o jakieś 2 punkty za niska. Heat to typowo domowa ekipa i fakt ostatnie wyniki robią wrażenie, ale tak jak pisałem Heat to zbyt chimeryczna ekipa w moim mniemaniu by po takich spotkaniach w końcu nie zagrać słabszego. Inna sprawa, że nawet w wypadku zagrania dobrego spotkania będzie im niezwykle ciężko na tak trudnym parkiecie.
San Antonio Spurs over 101 2,15 114
Spurs ostatnio w ofensywie wyglądają rewelacyjnie. W ostatnich 11 meczach zdobywali 100 i więcej punktów. Jest to głównie typ właśnie pod Spurs. Atlanta dzisiaj z Korverem i raczej spodziewam się szybszego tempa bo oni w wolnej grze przeciwko Spurs imo nie mają szans. Do tego Spurs ostatnio rewelacyjnie w wykańczaniu akcji, do tego grają coraz lepiej bo widać to jak rozkładają się zdobycze punktowe w poszczególnych spotkaniach. Dzielą się piłką wybornie, podejmują dobre decyzje i widać, że w ofensywie się klei a Atlanta to nie jest ekipa, która broni wybitniew tej części sezonu. Mają kilka braków w defensywie(m.in. wspomniany Korver) i przy tak rozłożonej ofensywie Spurs imo nie są ich tutaj w stanie zatrzymać na <100 punktów jeżeli tylko Ci nie będą mieć jakiegoś słabszego dnia.
Linia jest bardzo przyjemna wg. mnie do zaatakowania.
Chodzi mi po głowie jeszcze kilka rzeczy ale czekam na info o składach.
NBA 2014/2015 72:57:2