zawodnik marca- Marcin Gortat
Nie wiele uwagi poświęcaliśmy do tej pory naszemu rodzynkowi w najlepszej koszykarskiej lidze świata, zapewne dlatego, że jak dotąd w ekipie Wizards był jedynie jednym z kilku ważnych trybików w maszynie ze stolicy.
Przed sezonem kiedy Marcin mówił, że jego zespół stać na
50 zwycięstw w sezonie nawet najwięksi optymiści mieli mieszane uczucia. Dziś ten scenariusz jest możliwy choć niezmiernie trudny do zrealizowania gdyż
Bilans zespołu
30-28 i tylko 24 mecze do rozegrania. Realistycznie patrząc myślę, że drużyna ze stolicy zakończy sezon zasadniczy z bilansem ok
45-37.
Nie o tym jednak chciałem napisać.
W sporcie jak i w życiu pojawiają się nieprzewidziane wydarzenia,
kontuzje, choroby. Nie należy cieszyć się z niepowodzeń, pecha kolegów, ale gdy spada na nas większa rola w zespole/pracy trzeba stanąć na wysokości zadania i pokazać maximum swoich umiejętności ????
Nie cieszy mnie kontuzja Nene, jednak jest to okazja na pokazanie pełni umiejętności Marcina Gortata.
Jest to zawodnik, który spokojnie w każdym meczu powinien osiągać double double na poziomie
20 punktów/10 zbiórek tym bardziej kiedy ze składu wypada
Nene rzucający w tym sezonie 14.2 pkt na mecz i notujący 5.8 zbiórek.
Ile czasu ma Gortat?
Kontuzja jakiej nabawił się Nene to naciągnięcie MCL (medial collateral ligament) czyli więzadła pobocznego przyśrodkowego kolana.
Więzadło to jest jednym z 4
najważniejszych więzadeł w kolanie ( poza więzadłami krzyżowymi przednim i tylnym, więzadłem pobocznym bocznym) i często narażone jest na
duże obciążenia jako, że rola tego więzadła polega na stabilizacji kolana i uniemożliwieniu ruchów bocznych. Ból lokalizuje się w po przyśrodkowej stronie kolana. Często takie kontuzje spotykają piłkarzy jak i narciarzy.
Całe szczęście, jeśli tylko
naciągniemy to więzadło. W przypadku zerwania i dołączającego się stanu zapalnego można na wiele miesięcy pożegnać się ze sportem.
W przypadku Nene mamy do czynienia z bolesnym naciągnięciem, które wymaga
kilku tygodniowego leczenia zachowawczego.
Na pewno zajmą się nim znakomici specjaliści medycyny sportowej i ortopedii. Lekarze ze stolicy
USA powinni go w ciągu miesiąca postawić na nogi. Czas rekonwalescencji pewnie byłby nieznacznie szybszy gdyby kolanem Nene zajmowali się lekarze ze sztabu Phoenix Suns.
Pewnie część z Was wie, że
Phoenix Suns ma najlepszy sztab medyczny spośród zespołów NBA. Dzięki nim chociażby Steve Nash mimo swojego wieku mógł grać na wysokim poziomie ????
Dobra. Koniec tego nudnego wykładu. Przejdźmy do rzeczy.
Marcin Gortat powoli się rozkręcał
w ostatnim meczu z Toronto. Jak już wrzucił piąty bieg to był nie do zatrzymania. Rzucił 2 punkty, ratujące dogrywkę dla Wizards, sekundy później przeszkodził Kyle'owi Lowry'emu w zdobyciu decydujących o zwycięstwie punktów. Był kluczowym zawodnikiem w thrillerze z trzema dogrywkami. Dziś Wizards grają z kim? Z 76ers. Nie poświęcę tej drużynie nawet zdania. Szykuje się niezła strzelanina i jeśli nie będzie jakiegoś ogromnego blow-outu to Gortat 20 punktów spokojnie rzuci. Liczę, że Wizards zapomną trochę o obronie i urządzą sobie festiwal strzelecki i wynik zakręci się koło 120-98 dla przyjezdnych.
Podsumowanie:
Jeśli tylko pojawi się fajna oferta na
overek punktowy Gortata wchodzę w to bez wahania.
Nie jest to pewniak, gdyż jeśli Wizards szybko odskoczą na 20 punktów przewagi trener może trochę dać odpocząć starterom. Mimo to uważam że Marcin te 30 minut zagra, a to wystarczy, żeby pokryć linię 14-15 punktów jaką pewnie wystawią bukmacherzy na dzisiejszy mecz ????
Marcin Gortat over 15.5 punktów @1.9 marathonbet
Jako, że za moimi plecami toczyła się dyskusja użytkowników : lukascash i karmol, że powielam typy z forum covers.com co nie jest prawdą zastanawiam się nad sensem pisania czegokolwiek w tym temacie.
Mój typ na NYK +10 z Miami był moim własnym, a to że na jakimś forum przeczytałem kilka statystyk, które pokrywały się z moim myśleniem co do tego meczu i tutaj je przetłumaczyłem i przytoczyłem nie są niczym nieetycznym.
Chyba trzeba do analizy podawać bibliografię skąd bierzemy statystyki i argumenty popierające nasz typ.
Poświęcam swój czas, którego nie mam za dużo, a w zamian spotykam się z oskarżeniami.
Dlatego typ na Gortata będzie moim ostatnim na tym forum, a zaoszczędzony czas poświęcę w dziedzinie w której od czasu do czasu spotykam się z wdzięcznością i satysfakcją z dobrze wykonanej pracy.
Pozdrawiam i życzę samych trafnych typów ????