Nikt nie pisze nic na temat meczu numer 6 więc ja zacznę. Zdecydowanym faworytem wydaje się być Miami. Ale przecież w każdym meczu tych finałów to drużyna Heat była typowana na zwycięzcę. Mimo tego przegrywają 3-2 w rywalizacji i grają dziś spotkanie o życie. Moim zdaniem wszystko dzisiaj zależy w drużynie z Florydy zależy od ławki. To czy Mario Chalmers, Mike Miller i może nawet Mike Bibby rzucą parę trójek jest kluczowe dla tego spotkania. Również tak jak w poprzednim meczu ważne czy Big 3 zagra na wysokim poziomie. LeBron zagrał w meczu numer 5 bardzo dobre zawody. Jednak zabrakło jego dobrej gry i celnych rzutów w ostatniej kwarcie. Nie wiem dlaczego nie wytrzymuje on najważniejszych fragmentów gry, bo to nie jest do niego zupełnie podobne. Powinien zaś pomóc prowadzić do zwycięstw niekwestionowanemu liderowi Heat, czyli Dwyane'owi. Wade'owi plany w poprzednim meczu pokrzyżowała kontuzja. Mimo tego zdobył 23 punkty i miał 8 asyst. Trzeci gracz z Big 3 Bosh wywiązuje się ze swoich zadań ofensywnych w tych finałach. Jego gra nie jest tak powalająca jak w finale konferencji z Chicago, lecz robi swoje. Natomiast dla Dallas ważne w tym spotkaniu jest nie dać się za bardzo rozkręcić Heat. Wszyscy wiedzą o tym, że mają patent w obronie na LeBron'a, trzeba więc to udowodnić również w tym meczu. W poprzednim meczu bardzo dobra była skuteczność rzutów dystansowych, trafili bowiem 13 z 19. Tak jak wspomniałem po ostatnim meczu Mavs są drużyną grającą zespołową koszykówkę. Mają jednego lidera, a poza nim reszta składu prezentuje wyrównany dobry poziom. Ten zespół jest moim zdaniem dobrze wyważony. Świetni gracze obwodowi połączeni z wysokimi, tzn. Dirkiem, Marion'em oraz Chandler'em. Sprawia to bardzo dobre wrażenie w grze i jest przyczyną tego, że mogą wykonać wiele różnych rozwiązań w ataku, zaskakując w ten sposób przeciwników. Miami natomiast jest nastawiona jedynie pod trzech graczy, którzy niewątpliwie są wielcy, lecz nie nieomylni. Ważny jest również fakt, że Heat muszą wygrać. Grają z nożem na gardle, a to może spowodować większą ilość strat i nerwową grę. Dallas natomiast poza tym meczem ma jeszcze jedną szansę na zdobycie upragnionego tytułu. Ważne dla tego meczu będą więc: HEAT dyspozycja Big 3 (jeśli chociażby jeden nie będzie skuteczny w ataku, Heat będą mieli wielki problem), wsparcie ławki i rzuty dystansowe graczy obwodowych, zdominowanie tablic przez James'a i Bosh'a, MAVS dyspozycja Dirka, który zapewne będzie już w pełni zdrowy, a w tych finałach nie schodzi poniżej wysokiego poziomu, rzuty dystansowe wielu graczy: Terry, Kidd, Barea, Stevenson, a nawet Nowitzki czy Cardinal, dyspozycja w czwartej kwarcie, w której z reguły prezentują się znakomicie, ważne moim zdaniem będą także akcje JJ Barei, który mimo niskiego wzrostu wbija się spektakularnie pod
kosz nakręcając w ten sposób swoich kolegów do lepszej gry.
Wydaję mi się, że kurs na Dallas w dzisiejszym meczu jest nieco zawyżony więc już wcześniej spróbowałem zagrać taki typ. Natomiast handi +5 jest moim zdaniem do grania za większą kwotę. Drużyna Mavs pokazała, że ma charakter i nie przegra tego meczu już w szatni, a że w decydujących momentach wykazują się zimniejszą głową, mogą rozstrzygnąć serię na swoją korzyść.
Jose Barea (Dallas Mavericks) Points
15 punktów
Typ: over 8,5 Kurs: 1,85
Bukmacher: Tobet
Myślę, że jest szansa pokrycia tej linii. Jose na pewno wykona parę rajdów do kosza. Wszyscy wiemy, że nie robi sobie nic z obrony wyższych zawodników rywali i trafia nieraz z bardzo trudnych pozycji. Stać go również na kilka rzutów trzypunktowych, które również są jego atutem. Bardzo ważne moim zdaniem jest dla Barei to, że zaczyna teraz mecze z Dallas w pierwszej piątce. To działa na niego niewątpliwie mobilizująco.
Zastanawiałem się również nad typem Kidd over 7,5 punktów. Jednak wydaje mi się, że typ na JJ'a jest pewniejszy. Pozdrawiam wszystkich fanów NBA i życzę udanego widowiska.
E: Typ miał szansę wejść już w pierwszej połowie. Barea zagrał dobre spotkanie. Wykonał parę ładnych wejść pod
kosz, rzutów z półdystansu oraz trafił jedną trójkę. Wykonał to co do niego należy i pomógł swojej ekipie w wywalczeniu mistrzostwa. Typ na plus jak większość z tegorocznych finałów. Pozdrawiam