Nie wiedziałem gdzie to wrzucić, wrzucę tutaj.
Zawodnik PGE Turowa Zgorzelec dostał ogromne wyróżnienie. Polski koszykarz został powołany na Mecz Gwiazd U-18. Taką decyzję podjęli uznany trener Svetislav Pesić i Michael Shwarz z FIBA Europe.
Impreza ta odbędzie się 18 września w katowickim Spodku. Szymański będzie jedynym zawodnikiem z Polski, który dostąpi zaszczytu występowania wśród najbardziej utalentowanych młodych graczy z całej Europy.
- Prawdę mówiąc, nie wiem, co będzie, bo jestem obecnie na wakacjach. Muszę porozmawiać z trenerem na temat tego, jaką rolę widzi dla mnie w drużynie. Chciałbym zagrać w meczu gwiazd, ale pod warunkiem, że trener Turowa nie będzie dla mnie widział miejsca na parkiecie podczas turnieju w Bormio. W innym wypadku chcę być z drużyną - mówi Szymański.
-------------------------------------------
Olympiakos Pireus podpisał kontrakt z 24-letnim Vonem Waferem. Amerykanin, który 4 ostatnie sezony spędził w NBA, podpisał z Grekami 2-letni kontrakt, w ramach którego zarobi 5 milionów dolarów.
Zawodnik, który na boisku pełni funkcję rzucającego obrońcy, ostatni rok spędził w barwach Houston Rockets. Wystąpił w 63 meczach, notując średnio w 19 minut 9.7 pkt, 1.8 zb i 1.1 as. Jego przeprowadzka do Grecji może być dla sympatyków koszykówki lekkim zaskoczeniem, gdyż po udanym sezonie w „Rakietach” wydawało się, iż mierzący 196 cm Wafer ma przed sobą ciekawą karierę na parkietach NBA.
Olympiakos znany jest jednak z dokonywania głośnych transferów i tak stało się także tym razem. Poza tym, klub ten bliski podpisania jest umowy z Linasem Kleizą. Trwają także poszukiwania zawodnika na pozycję rozgrywającego. W gronie kandydatów wymienia się m.in. klubowego kolegę Kleizy, Anthony’ego Cartera.
Skomplikowała się sytuacja znanego z występów w Turowie Zgorzelec Thomasa Kelatiego. Zawodnik pochodzący z Erytrei miał grać w nadchodzącym sezonie w barwach Olympiakosu, jednak nie przeszedł testów medycznych i jego kontrakt zostanie prawdopodobnie anulowany.
Znany z gry w Polsce, skrzydłowy Uvis Helmanis będzie kapitanem reprezentacji Łotwy, która zagra w grupie B zbliżającego się turnieju
EuroBasket 2009.
37-letni Helmanis ma za sobą m.in występy w Bobrach Bytom (1999-2000), Stali Ostrów Wlkp. (2000) i Śląsku Wrocław (2001), z którym wywalczył mistrzostwo Polski. Znakomicie rzucający za trzy, silny skrzydłowy dokona we wrześniu rzeczy historycznej i stanie się pierwszym łotewskim koszykarzem, który zagra w turnieju
EuroBasket po raz piąty.
Łotwa grać będzie w grupie z Rosją, Niemcami oraz z drużyną, która jako ostatnia zapewni sobie awans w trwających właśnie turniejach barażowych.
Ricky Rubio w przyszłym sezonie będzie reprezentował barwy DKT Joventutu Badalona. Taką informację podał klub na swoim twitterze.
- Po wszelkich zawirowaniach transferowych dotyczących Ricky'ego Rubio, w końcu znalazł on się tam gdzie powinien. Po wielu spekulacjach Rubio zadecydował o swojej przyszłości i postanowił pozostać w Joventucie. Obowiązuje go tutaj jeszcze dwuletni kontrakt - tak brzmi komunikat hiszpańskiego zespołu.
Jak przyznaje sam Rubio, duży wpływ na jego decyzje miały rozmowy z jego ojcem. Jak twierdzi razem uznali, że takie rozwiązanie będzie najlepsze dla jego przyszłości.
Przypomnijmy, iż Rubio został wybrany w tegorocznym drafcie z numerem piątym przez Minnesotę Timberwolves. Starania o niego prowadzili również działacze Realu Madryt.