Gdy przeszło rok temu postawiłem w Expekcie swój pierwszy (po wielu latach) zakład, rychło trafiłem w sieci na
Forum Bukmacherskie i zainspirowany opiniami forumowiczów, część wygranych pieniędzy przeznaczyłem na grę w Bet365 oraz Pinnacle. I jak zabawa z tą pierwszą firmą przypadła mi do gustu (zwłaszcza, że dużo gram
live, zwłaszcza tenisa), to za pośrednictwem Pinnacle, rychło zredukowałem swój kapitał początkowy do kilkunastu złotych. I niemal rok nie zaglądałem na swoje konto użytkownika. Na początku grudnia, jako osoba ambitna, po rocznych doświadczeniach z typowaniem, postanowiłem jeszcze raz spróbować z tym bukmacherem i postawiłem pierwszy zakład za minimalną, wymagalną przez Pinnacle stawkę.
Tu cytat z pierwszej strony internetowej tej firmy, zakładka sprawdź nasze limity:
"Niska wpłata minimalna – witamy małych graczy z otwartymi ramionami
Mimo że nasze limity są najwyższe w sieci, nie zapominamy również o mniejszych graczach. Minimalna kwota zakładu to zaledwie 1 dolar (lub jego równowartość w Twojej walucie). Niezależnie od kwot, które stawiasz, u nas masz szansę skorzystać z najlepszych kursów w sieci, które zwiększą Twoje zyski do maksimum."
Stawka minimalna wynosiła więc 3,37 zł., zakład przegrałem, ale stawiając maksymalnie kilka razy dziennie, począwszy od 3 grudnia mój "kapitał" wzrósł od 11,36 zł. do 82,65 zł.
I choć było to "nieprofesjonalne", bo najpopularniejsza "szkoła bukmacherska" zaleca, by jednorazowo nie obracać kwotą większą, niż 2% kapitału początkowego, zaryzykowałem dysponując taką, a nie inną sumą wyjściową. Z rezultatów byłem zadowolony, moja wyobraźnia ogarniała już te kultowe na forum stosy ze sztabami złota, ale firma Pinnacle postanowiła zmienić zasady zabawy w trakcie zabawy.
Każda próba postawienia przeze mnie zakładu za stawkę minimalną od 17 grudnia jest niemożliwa, a pojawiający się komunikat głosi:
"
Zakład nie został przyjęty. Kwota zakładu jest niższa od kwoty minimalnej. Stawka została zmieniona, tak aby spełniała warunki minimalnej kwoty zakładu ".
Przez ostatnie trzy dni próba uzyskania rzetelnych informacji w języku polskim spełzła na niczym (pracownik znający język polski w tej światowej i ponoć najlepszej na świecie firmie bukmacherskiej jest cały czas niedostępny), a wymiana "myśli" po angielsku, choć doprowadziła mnie do wniosku, że nie uzyskałem odpowiedzi na swe pytania, potwierdziły moje obserwacje i przemyślenia.
Może wydadzą się one śmieszne dla tych, którzy przy jednym zakładzie obracają tysiącami lub milionami, ale zasady to zasady i wbrew temu co firma Pinnacle ogłasza całemu światu, zakład za 1 USD jest niemożliwy, bo domniemana przeze mnie polityka firmy "uszczęśliwia" mnie koniecznością wygrania minimum 1 USD.
A każdy, kto kiedykolwiek obstawiał jakieś wydarzenie wie, jak duża, ale i mała, może być różnica między kwotą zakładu, a kwotą wygraną.
Nie chodzi o to, że umieram, lub oczekuję informacji od osób, dla których zakład poniżej stawki 2,0 nie ma sensu, nie wspominając o kwocie 1 USD, ale może ktoś spotkał się z tym problemem i wie coś, czego ja się nie domyślam.
Bo chyba mnie nie "zlimitowano" w dół u bukmachera, który ponoć nie limituje
A ponieważ po rocznej zabawie z obstawieniem wiem jedno, że nieważna jest kwota zakładu i nieważna jest stawka, bo zakłady tak naprawdę dzielą się, oprócz tych niepostawionych, na wygrane i przegrane, to stawianie w preferowany przeze mnie sposób może wyczerpać mój obecny "kapitał" nawet po jednym lub ledwie kilku zakładach.
I w obecnej sytuacji pozostaje, albo zasilenie konta, albo przeczekanie na lepsze czasy. Ale czy one nadejdą nie wiem, wszak firma Pinnacle nadal utrzymuje, że minimalna kwota zakładu wynosi 1 dolar US lub jego równowartość.