Słowenia -
Polska under 141,5 punktów (pzbuk)
Celuję tutaj oczywiście w 3:0 dla reprezentantek Polski. Od kiedy Lavarini objął kadrę, możemy zobaczyć, jak rozwijają się dziewczyny jako zespół. Jest świetna atmosfera w drużynie, zaczęły się od jakiegoś czasu pojawiać wyniki. I to bardzo dobre wyniki. Według mnie kluczowym momentem dla tej grupy siatkarek były MŚ, na których o mało co nie sprawiły niespodzianki w ćwierćfinale z Serbkami (2:3).
Na ten turniej przyjeżdżają jako świeżo upieczone brązowe medalistki Ligi Narodów. Szczerze mówiąc, Słowenki oglądałem raz w życiu, ale szału ten mecz na mnie nie robił, więc go wyłączyłem po godzinie. Uważam jednak, że przewaga umiejętności naszych siatkarek powinna być widoczna. Linia 141,5 wydaje mi się być zbyt wysoka. Sam wystawiłbym 134,5. W zasadzie to jedynym argumentem przeciwko temu typowi jest to, że to będzie pierwszy mecz turnieju i różnie może być, ale biorąc pod uwagę doświadczenie i formę naszych siatkarek, powinno być raczej spokojnie 3:0. Lavariniego cechuje to, że nie kombinuje i jestem pewny, że wyjdzie możliwe najlepszym składem, mimo że nie będzie to mecz z Serbkami czy Belgijkami. Dziewczyny są ze sobą zgrane. Pewnie wyjdzie Wołosz na rozegraniu.. szczerze wolałbym, że ta Wenerska rozgrywała, ale mam nadzieję, że nie wpłynie to na jakość gry reprezentantek Polski.