Ding Junhui - Zhou Yuelong
Poniedziałek, 17 kwietnia, godzina 11:00.
Typ: under 15,5 frames, kurs: 2,10
Unibet.
(10:5)
Tych 2 zawodników obok siebie stawiają 2 osiągnięcia: paszport chiński (wcale niełatwy do zdobycia z powodu polityki regulacji urodzin) i rozpoczęcie profesjonalnej kariery w wieku 16 lat. Inne porównania wypadają na korzyść Ding JunHui'a:
1) Ding jest profesjonalistą snookera od lat 14, a Zhou od lat 3. Doświadczenie daje więc przewagę starszemu Chińczykowi,
2) wszyscy profesjonalni gracze chińscy błyszczą techniką gry, jednak aby osiągać sukcesy w tej grze potrzebne są i inne umiejętności: strategiczne, taktyczne, talenty psychiczne i psychologiczne. Nie odmawiając takich możliwości młodemu Zhou, łatwo stwierdzić, że spośród tych dwóch rywali potwierdził je Ding (choć psychika czasem mu robi problemy przy stole), wielokrotnie dochodząc do wysokich szczebli turniejów. Mam świadomość, że miał na to więcej czasu.
3) Ding ma udany sezon za sobą, 2 tytuły (w tym 1 nierankingowy), raz był finalistą, 2 razy półfinalistą, 2 razy ćwierćfinalistą. Zagrał 18 turniejów. Zhao Yuelong raptem raz dotarł do ćwierćfinału, poza tym jeszcze 2 razy dotarł do rundy Last 16. W tym sezonie zagrał 19 turniejów. Można powiedzieć, że poziom jego kompetencji ogranicza runda Last 32, w ramach której zagra mecz dzisiaj.
4) Panowie spotkali się 2 razy: w 2012 r. czternastolatek Zhou przegrał 1:6, a w 2017 r. powtórzyła się historia z wynikiem 0:5 w rundzie Last 32 turnieju China Open. Zwłaszcza ten drugi wynik jest wskazówką o możliwym wysokim zwycięstwie Ding Junhui'a.
5) Ding w 2 ostatnich turniejach przed Mistrzostwami doszedł najpierw do półfinału, a potem do ćwierćfinału, czyli można stwierdzić, że jest w dobrej formie. Zhou najlepszy rezultat, ćwierćfinał, osiągnął w Welsh Open w 2 dekadzie lutego. W ostatnich 2 turniejach dotarł do rundy Last 32. Nieźle, jak na jego osiągnięcia w tym sezonie, ale to porównanie również wypada na korzyść starszego Dinga.
Bingham - Ebdon (5:4)
Poniedziałek 17 kwietnia 2017 r., godz. 11:00
Typ: Ebdon AH(+2,5), kurs 2,20 Betway
(10:5)
Nie miałem możliwości oglądać I sesji tego meczu, ale śledziłem zmieniający się wynik. Muszę przyznać, że nie jestem zaskoczony, że Ebdon dobrze stawia się Binghamowi. Ci dżentelmeni rozegrali już 16 meczy i z reguły były to spotkania wyrównane, a bilans wypada na korzyść Ebdona 9:7. Gdy przejrzymy te statystyki to okaże się, że z pierwszych 5 pojedynków 4 wygrał Ebdon, a także z ostatnich 5 aż 4 wygrał Ebdon. Trzeba jednak pamiętać, że ich ostatni mecz odbył się w 2015 roku, po zdobyciu Mistrzostwa Świata przez Stuarta. Był to trudny czas dla Binghama, nie zmienia to jednak wymowy liczb.
Przyznam, że wolałem poczekać z typowaniem tego meczu do drugiej sesji, bo dawno nie widziałem Ebdona i nie wiedziałem co myśleć o jego dyspozycji. Natomiast dzisiaj atrakcyjny wydaje mi się wybór typu Ebdon (+ 2,5 frame'a).