Macedonia-Austria
Macedonia 1.90 MarathonBet 2/10
Mecz o drugie miejsce w grupie B i starcie dwóch europejskich ekip, które do tej pory prezentowały się nieźle na tym turnieju. Moim zdaniem jednak to Kiril z kolegami pokazali lepszy
handball. Wreszcie udało im się zrónowazyc grę i nie zawsze opiera się ona na bramkach Lazarova. Widać aktywne skrzydła, pokazujące się koło i dobrze grające rozegrania. Dochodzi także bramka, która wydatnie pomaga graczom z pola. U Austriaków nie widzę takiej "kompletności". Jak już pisałem, są dobre skrzydła, niezły środek i bramka. Jednak Ristovski w bramce Macedonii znaczy moim zdaniem więcej dla swojej ekipy, niż Marinovic u Austriaków. Kolejną przewagą moich faworytów są połówki. U Austriaków na lewym rozegraniu jest młody, nieopierzony gracz, podobnie na drugiej stronie, czyli bez rewelacji. Ich rywale za to mają spore pole manewru na tych pozycjach. Dwóch braci Lazarov, Vugrinec, środkowi, którzy spokojnie poradzą sobie na lewej połówce. Na skrzydłach Manaskov i Georgievski. Ten pierwszy w szczególności wypada dobrze na tych Mistrzostwach. Stwarza sobie sporo sytuacji w ataku pozycyjnym, jak i w kontrze.
Podsumowując, u Macedończyków jest tak szeroka kadra, która pozwala na spoojne granie w każdym meczu. Jeśli jednemu nie idzie, to grę na swoje barki bierze drugi, bądź trzeci i dalej wygląda to ok. Zaś u Austriaków wielu takich manewrów trener nie ma. Uważam, że umiejętności, jak i skład stoja po stronie ekipy z Bałkanów i to w ich kierunku idę.
Hiszpania 1.333
Chorwacja 1.30
Ako 1.733 SportingBet 4/10
Hiszpanie pokazali, że nawet gdy mają słabszy dzień potrafią wskoczyć na wyższy bieg i ograć niewygodnego rywala. Słoweńcy za to pokazali w meczu z Brazylią, że nie potrafią utrzymać koncentracji przez pełne 60 minut. Przy takim podejściu ciężko wygrać z obrońcami tytułu. Dodatkowo podopieczni Cadenasa muszą wygrać, by zapewnić sobie końcowy triumf w fazie grupowej i szansę na łatwiejszego rywala w pierwszym meczu fazy play off. U Chorwatów sytuacja wygląda trochę inaczej. Pierwsze miejsce jest już pewne. Jednak już w poprzednim meczu pokazali, że nawet jeśli Goluza da pograć rezerwowym, to ich poziom mocno nie spada. Pokazuje to tylko szerokość kadry Chorwatów. Bośniacy za to w każdym meczu Mistrzostw uwydatniają swoje mankamenty. Słabe wyprowadzenie kontry, brak równowagi na rozegraniach i często dziwne decyzje powodują, iż widzę w Chorwatach sporych faworytów. W mojej opinii powinni dzisiaj przypieczętować triumf w grupie z kompletem zwycięstw.
Wiem. Źle się wyraziłem. Chodziło mi o łatwiejszego rywala w pierwszej rundzie play off, czyli kogoś z 4 miejsca w innej grupie.