>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Matura 2010

Status
Zamknięty.
akarin 0

akarin

Forum VIP
Ludzie, jaki Potop?

Darujcie, proszę :p to jest raczej jedyna lektura o której nie mam żadnego pojecia.
Żadnego Potopu :wink:

damianczyk 0

damianczyk

Użytkownik
&quot;Inny świat&quot; to wg mnie jedna z najlepszych lektur!!!
Pozostałe to: &quot;Zbrodnia i kara&quot;&#39; &quot;Śluby panieńskie&quot;, &quot;Dżuma&quot;

masz racje..przeczytałem i stwierdzam, że lektura jest świetna..co prawda streszczenie, ale POLECAM ????

PRZEROBIŁEM WSZYSTKO DOSŁOWNIE CO SIĘ DAŁO...

TZN. SAME STRESSZCZENIA....nawet LALKE ???? ....

Jestem gotów ???? ... a jak bedzie...zobaczymy ????

TERAZ NAUKA...NA......... W O S :-?

damianczyk 0

damianczyk

Użytkownik
Ludzie, jaki Potop?

Darujcie, proszę :p to jest raczej jedyna lektura o której nie mam żadnego pojecia.
Żadnego Potopu :wink:

hehe ogólnie powiesć jest OK.. nie czytałem bo za długie ???? dlatego.. polecam...oglądnąć FILM ???? co prawda 6 godzinny ( na dwie części się dzieli ).... ale wszystko wiem z FIlmu....

to jest najlepsze rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą tego czytac ????

pzdr

lolek1 0

lolek1

Użytkownik
Tak sobie myślę, że bez żadnego przypominania lektur jestem w stanie spokojnie zdać tą maturę.
Może jest zbyt pewny siebie, ale szczerze nie chce mi się czytać żadnych streszczeń. Chyba, że nastawie się na 3-4, na pewno nie będzie jakiegoś Wertera. Po pierwsze myślę, że książka znana i polskiego autora tj. Chłopi, Dziady, Lalka, albo Inny Świat, Zdążyć przed Panem Bogiem, lub coś innego w tym &quot;klimacie&quot;.

bananas007 0

bananas007

Użytkownik
Werter to jak najbardziej książka znana ;p Na jednej maturze była Zbrodnia i Kara z Ferdydurke. Nijak się to nie ma do Twojej tezy ;p zaskoczą nas, zobaczycie

olo 2,4K

olo

Użytkownik
to ja wam powiem z własnego doświadczenia coś o maturze z polskiego.
w ogólniaku przeczytałem 2 książki (lektury znaczy się tylko 2) &quot;Kamizelka&quot; (na lekcji :p) i &quot;Potop&quot;, próbowałem się zabierać do &quot;Przedwiośnia&quot; ale jakoś szybko poległem. Wielu książek to nawet na oczy nie widziałem, np &quot;Lalki&quot; lub &quot;Zbrodni i kary&quot; dopóki ktoś ich nie przyniósł na lekcje, no ale tam generalnie też rzadko bywałem xD
na maturze walneli nam &quot;Lalkę&quot; i jakiś wiersz. Wiersz wiadomo jakiś głupi temat od razu odrzuciłem no i trzeba było pisać z &quot;Lalki&quot;. Kawałek tekstu był to coś z niego wyciągnąłem i w sumie 55% z podstawy weszło :p
tak naprawdę to matura z polskiego jest mega prosta jeśli się ma chociaż ogólne pojęcie o tych ważniejszych lekturach. No ja takiego nie miałem, co prawda o &quot;Potopie&quot; wiedziałem wszystko, ale o innych nic, i jakoś zdałem. Po prostu olejcie te streszczenia i całą resztę, nie ma co czasu tracić na to.

pasiak_forever 55

pasiak_forever

Użytkownik
ja panowie cos sadze ze bedzie o zydach nie wiem czemu ???? lub i sadze ze beda dwa teksty np.potop i nad niemnem (powstancy) lub wszystko inne ale nie sadze zeby dali zbrodnie i kare !!!!!!!!
oby potop siadl lub kordiana ciekawe lektorki
bardziej sie boje gegry bo nic prawie nie powtarzalem ;(
obyś miał racje o tych żydach ???? ja mam taką pracę na ustny.

damianczyk 0

damianczyk

Użytkownik
MATURA z Polskiego jest prosta.... chodzi tu tylko jednak o to... że wielu z nas niechce jej Zdać.....a chce.... DOBRZE ZDAć :-D (chociaż też nie pogardze niczym jak zdam...)hehe

A co do ustnej... wybrałem... Ksiązka i jej adaptacja filmowa...porównaj na jednym przykladzie jakos tak i omow różnice....

WYbrałem FORREST GUMPA...ksiazke czytalem..film znam na pamięć ????
będzie dobrze

Ustna matura to też pomyłka...każdy to zdaje...

Ja się tylko boje WOSU pisemnego, ale bedzie co ma być i tyle ????

lolek1 0

lolek1

Użytkownik
Ale do czego jest potrzebna dobrze zdana matura z polskiego?
Bo u mnie jakoś nigdzie na to nie patrzą.
Chyba, że idziecie na filologię. :]

olo 2,4K

olo

Użytkownik
no to żeby w miare dobrze zdać to wystarczy ogólne pojęcie, i wyciągnąć jak najwięcej z tekstu
a ustna...z ustnej miałem 14 pkt. mimo że nie wiedziałem prawie nic. Miałem symbolika tańca w literaturze, pół księgi Pana Tadeusza i 2 wiersze w bibliografii, jak mnie nauczyciel zaczął pytać o Wesele albo jakiś chocholi taniec to nic ;p

sawas 27

sawas

Użytkownik
Ale do czego jest potrzebna dobrze zdana matura z polskiego?
Bo u mnie jakoś nigdzie na to nie patrzą.
Chyba, że idziecie na filologię. :]
Większość nie-technicznych kierunków uwzględnia polski w rekrutacji. I świadectwem z &lt;70% można sobie jedynie podetrzeć..

majkello 0

majkello

Użytkownik
Ja naszczescie ide na techniczny i jezyk polski mam w 4 literach 50% i bajabongo:p panowie damy rade tak jak napisał Olo 13 - z samego fragmentu mozna wycisnąc 50-60% wiec - nic tylko pisać:p

bananas007 0

bananas007

Użytkownik
Założę się że w poniedziałek wieczorem jak tu wejdziemy na forum wszyscy będziemy żałować że poświęciliśmy tyle czasu na streszczenia bo i bez nich napisalibyśmy na glant ;]

lolek1 0

lolek1

Użytkownik
Właśnie, po co zajmować się polskim (obym nie żałował) ????
Załóżcie tematy do innych przedmiotów, tj. geografia, matma ;)

lalo 36

lalo

Forum VIP
Ja się tam boję tego polaka ! :] Mam nadzieję że czytanie ze zrozumieniem będzie proste i że lekturka siądzie bo jak nie to będzie ciężko :]

bmt 0

bmt

Użytkownik
hehe ogólnie powiesć jest OK.. nie czytałem bo za długie ???? dlatego.. polecam...oglądnąć FILM ???? co prawda 6 godzinny ( na dwie części się dzieli ).... ale wszystko wiem z FIlmu....

to jest najlepsze rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą tego czytac ????
Czytałem książkę i potem obejrzałem film. Powiem Ci tylko, że z filmu nic się nie dowiesz, dużo rzeczy zostało pominiętych.

Osobiście bardzo bym się cieszył z Potopu, Wesela i Lalki. Mam tylko nadzieje że nie będzie Chłopów, Innego świata i Nad Niemnem...

floxal 30

floxal

Użytkownik
Maturalnie - wos ????
Chodzi mi szczególnie o rozszerzenie z wosu ???? jak wiadomo trzeba napisać wypracowanie... Czy może ma ktoś może jakiś szkielet, wzór jak ma wyglądać te wypracowanie ? Jak formuować wstęp, jak zakończenie, na co zwracać uwagę itd itp ????

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom