filip_r2
Użytkownik
Ja od siebie dodam taką ciekawostkę że Vakifbank na ostatnie 14 meczy u siebie w europejskich pucharach przegrał tylko 1 dość dawno 03.03.2010r. z Asystelem Novara.Vakifbank TTelekom Istambul - RC Cannes
Polscy kibice będą mogli w tej rywalizacji oglądać i wspierać Małgosię Glinkę, która występuje w Vakifbanku na pozycji atakującej. Doświadczona zawodniczka, która otrzymuje zdecydowanie najwięcej piłek w ataku. Z ciekawszych zawodniczek są jeszcze Nikolic, Furst i Sonsirma. Jelena Nikolic to przede wszystkim doświadczenie i znakomite wyszkolenie techniczne. Parę przyjmujących z Nikolic tworzy wspomniana Sonsirma. Turczynka ma jednak trochę słabsze przyjęcie i to w jej kierunku Francuzki powinny kierować zagrywkę. Środkowa Christiane Furst potrafi grać skutecznie w ataku, ale jej największym atutem jest gra w bloku.
O Cannes pisałem już kilka razy w tej edycji LM. Zespół przygotowywany właśnie na Ligę Mistrzyń. Większość zawodniczek jest już ogranych i doświadczonych. Największym atutem Cannes jest rozkład ataku, o czym już kiedyś wspominałem. Przy dobrym przyjęciu Ana Antonijevic po prostu rozgrywa. Brzmi to banalnie, ale u kobiet rzadko mamy do czynienia z prawdziwym rozgrywaniem. Ana umiejętnie wykorzystuje swoje środkowe i nie ma w tym zespole wyraźnej liderki. Może się podobać gra Cannes na linii blok-obrona. Zespół doskonale się ustawia i widać efekty wieloletniej pracy Trenera Yan Fanga. Słabszym punktem może być Tina Lipicer Samec zwłaszcza w przyjęciu, ale w meczu z Muszyną znakomicie zastąpiła ją Tatyana Kozlova.
Cannes w tej edycji LM prezentuje się doskonale. Wszystkie mecze grane na wysokim poziomie. Zespół popełnia mało błędów własnych i w sumie rzadko zdarzają im się przestoje. Turczynki na własnym parkiecie będą groźne, ale to Cannes ma więcej atutów po swojej stronie.
Ciekawostka !
Środkowe Vakifbanku w 30 setach tegorocznej edycji Ligi Mistrzyń atakowały 182 razy.
Środkowe RC Cannes w 29 setach atakowały aż 280 razy !
Nikogo to oczywiście nie obchodzi, ale pokazuje to ogromny potencjał środkowych Cannes (Ravva i Rasic).
Typy:
RC Cannes (+1.5 seta) @ 1.45 Betsafe
RC Cannes @ 1.82 Betsafe
Dlatego Ja dzisiaj wolę sobie odpuścić granie na Cannes bo to jak dla mnie jest takie 50 na 50 z lekkim wskazaniem na gospodarzy.
Cannes pokonało na wyjedzie Eczacibasi ale prócz tego meczu moim zdaniem ta drużyna nie miała poważniejszego sprawdzianu z dobrym zespołem na obcym terenie. Bo wygrana 3-2 z rezerwami Cortese to na pewno nie był poważny sprawdzian. Czy wygrana 3-0 z Muszyną która w ataku miała tylko jedną zawodniczkę Rourke.
Szukając różnic między drużynami Eczacibasi a Vakifbankiem to na pewno te drugie w tej edycji LM pokazują się lepiej w elemencie bloku i nie mają tak słabego punktu w przyjęciu jakim w Eczacibasi była Mirka Francia. Zagrywka na dosyć podobnym poziomie chociaż stabilniejsza wydaje się być w zespole Vakifbaku.
Dlatego też wydaje mi się że Cannes będzie miało dzisiaj o wiele trudniejsze zadanie aniżeli miały w meczu grupowym z Eczacibasi.