Igor Gorgonzola Novara - Eczacibasi Dynavit Istanbul
3:2 Tak jak mówiłem, kursy wystawione na ten mecz to było nieporozumienie.
Pierwsze półfinałowe spotkanie w lidze mistrzyń.
Novara w lidze Włoskiej nie prezentuje się najlepiej, zajmują dopiero 5 miejsce z 7 porażkami no ale już niżej nie spadną więc w sumie półfinał za pewne z Conegliano. No ale póki co jesteśmy w lidze mistrzyń i na tym się skupmy. Kurs na ich zwycięstwo jest moim zdaniem bardzo wysokie zwłaszcza, że grają u siebie.
Novara zajęła 1 miejsce w swojej grupie wyprzedzając Vakifbank a w ćwierćfinale już bez problemu pokonały Niemiecką drużynę Stuttgart w dwumeczu 6:1.
Eczacibasi to niekwestionowany lider w Tureckiej lidze z kompletem 22 zwycięstw (czy to nie przypomina czegoś...?)
W grupie zajęły 1 miejsce również z kompletem zwycięstw pokonując choćby Nasz Chemik Police 2x 3:1. W ćwierćfinale nie bez problemów wygrały z kolejnym Naszym zespołem Developres Rzeszów w dwu meczu 6:3. W pierwszym meczu Rzeszów miał ogromną szansę aby wygrać 4 seta i powalczyć w tie breaku. W rewanżu u siebie Eczacibasi przegrywały już 1:2 w setach i naprawdę blisko było sensacji i złotego seta jednak koniec końców wygrały 3:2 i awansowały do półfinału.
Kogo możemy wyróżnić w obu zespołach?
Novara: no zdecydowaną liderką w tym zespole jest atakująca E. Karakurt, która tylko w 1 meczu w lidze mistrzyń nie przekroczyła linii 20 punktów w wygranym meczu 3:0 z Crveną. M. Adams, C. Bosetti, solidne 2 środkowe Chirichella i Danesi.
Eczacibasi: tutaj także mamy niekwestionowaną liderkę atakującą Serbii T. Bosković, która jeśli gra to zdobywa mnóstwo punktów dla swojego zespołu.
I. Voronkova, S. Jack, Ognjenović czy H. Baladin.
Uważam, że nie ma aż takiej przepaści obu zespołów aby wystawiać takie kursy a to, że Eczacibasi póki co w najważniejszych rozgrywkach nie doznały jeszcze porażki (liga
i liga mistrzyń) nie oznacza, że są nie do pokonania - patrz przykład Perugii, który również wygrywał z każdym a teraz porażka w Pucharze Włoch, porażka w lidze mistrzów i 2 porażki już w lidze. Liczę na dobre spotkanie i co najważniejsze z co najmniej 4 setami.
powyżej 176,5 1,85
VakifBank Istanbul - Fenerbahce Opet Istanbul
0:3
Aż 3 drużyny z Istanbulu mamy w tych półfinałach. W sumie nie ma się co dziwić bo prezentują najlepszą siatkówkę i nie ma tutaj jakiś niespodzianek chociaż kto by pomyślał, że Fenerbahce aż tak rozbije zespół Conegliano w ćwierćfinale wygrywając pierwszych 5 setów! i zapewniając sobie awans? W grupie przegrały 2 spotkania i zajęły 2 miejsce a w play offach z Chemikiem Police wcale ten zespół nie wyglądał aż tak niesamowicie... skoro Nasze mocno przeciwstawiały się tej drużynie.
Ja oddzielam grubą kreską to co oglądaliśmy już i to co jest za nami a patrzę na teraz... W obu drużynach nie ma wątpliwości, że są zawodniczki, które potrafią pociągnąć cały mecz nawet nie tylko seta.
VakifBank: to oczywiście przede wszystkim Egonu, Gabi, Z. Gunes czy Ogbogu
Fenerbahce: tutaj zaś A. Cristina, M. Vargas i A. Fedorovtseva
Ja uważam, że jeśli VakifBank zatrzyma co najmniej 1 z tych 3 zawodniczek a i tak wydaje mi się, że Vargas ma jakieś problemy ostatnio w sensie nie z kontuzją jednak Jej gra jest na nieco niższym poziomie niż ten co pokazywała jeszcze z 1,2 miesiące temu to gospodynie wygrają ten mecz.
VakifBank 1,70
Sir Sicoma Monini Perugia - ZAKSA Azoty Kędzierzyn-Koźle
1:3
No i zawitamy na chwilkę do Panów bo przed Nami historyczny moment może być...
ZAKSA kapitalny wynik przed rewanżem, nie ważne co się stanie i tak zagwarantowany jest złoty set nawet przy porażce 0:3 jest to na pewno świetna informacja dla Polskiego zespołu bo wiadomo jak gra się we Włoszech w ich hali.
Długo się zastanawiałem co postawić... Perugia ewidentnie nie trafiła z formą na najważniejszy okres gry jednak nie należy Jej lekceważyć i ZAKSA na pewno nie zlekceważy.
Leon i spółka bo tak można określić drużynę Perugii ale to nie tylko Leon tam gra i było by to ogromnym błędem abym liczył tylko i wyłącznie na dobrą grę Leona.
F. Gualberto, S. Sole, S. Giannelli, J. Herrera, Leon. K. Semeniuk, O. Plotnytskyi, K. Rychlicki to są nazwiska naprawdę bardzo dobre. Przy słabszej formie atakujących zastanawiam się czy trener nie postawi na ... Leona i do przyjęcia da np Semeniuka i Plotnyskiego.
Ja osobiście nie przekreślam Perugii i uważam, że jeśli chcą walczyć o awans... muszą dobrze zacząć...
Może tak będzie, że i mi zakład wejdzie i ZAKSA awansuje? Oby!
Perugia/Perugia (1 set/mecz) 1,62
Jastrzębski Węgiel - Halkbank Ankara
2:3
4 zespoły Tureckie w półfinałach jest to na pewno sukces tego kraju patrząc nawet na ich tragedię jaka odbyła się kilka miesięcy temu. Już słychać, że E. Ngapeth ma zasilić szeregi Halkbanku no ale to po sezonie. W 1 meczu Jastrzębski wygrał pewnie 3:1 i wystarczy im zaledwie 2 sety do awansu.
Również i w tym meczu zastanawiałem się co obstawić i wydaje mi się, że dobrą opcją jest hmm... sety...
Jastrzębski mimo wygranej 3:1 wcale te poszczególne sety nie były jakieś bardzo łatwe 22, 23 i 22.
Halkbank pokonał m.in. Lube w ćwierćfinale u siebie 3:1 na wyjeździe 1:3 i wygrali w złotym secie. W grupie ograli u siebie Zawiercie 3:2 a na wyjeździe przegrali 1:3.
Nimir w poprzednim meczu nie grał na 100% swoich możliwości ale jutro już powinien być w dużo lepszej formie i tutaj pokładam właśnie nadzieję na lepszą grę.
Drużyna Turecka bardzo dobrze spisuje się na przyjęciu jest to ich mocna strona. Nawet przy wygranych 2óch setach Jastrzębskiego Węgla po cichu liczę, że i gospodarze może lekko odpuszczą? Oczywiście gdyby było po 2óch setach 2:0 i pewny awans.
powyżej 3,5 seta 1,65
Dla zabawy połączę te 4 typy w 1 kupon i rozdzielę również na 2 kupony po 2 mecze. Powodzenia!