Lube Banca Marche Macerata - Bre Banca Lanutti Cuneo
Sporo już o tym spotkaniu zostało napisane.
Macerata według mnie jest obecnie drugą siłą we Włoszech. Trzon zespołu pozostał i to było bardzo ważne przed sezonem. Nowy rozgrywający Travica może do końca mnie nie przekonuje, ale jest to na pewno bardzo solidny zawodnik. Wydaje mi się, że czasami za dużo piłek posyła jednak do Igora Omrcena. Para środkowych Maceraty to na pewno jedna z lepszych par na świecie. Serbowie Podrascanin i Stankovic są już ograni i przede wszystkim szybko poruszają się pod siatką i nieźle czytają grę. Para przyjmujących Savani - Parodi doskonale się uzupełnia. Savani to typowo ofensywny zawodnik. Ostatnio może złapał lekką zadyszkę, ale zawsze jest groźny dla rywali. Parodi bardzo dobrze przyjmuje i nie jest ostatnią opcją w ataku.
Cuneo ma ostatnio sporo problemów. Z zespołem pożegnal się Trener Flavio Gulinelli, porażka w ćwierćfinale
Coppa Italia i kontuzja Grbica. Dzisiaj z tego co widziałem Nikoli w składzie znowu nie będzie. A jego zmiennik, Michele Baranowicz po prostu jest zdecydowanie słabszym zawodnikiem i zazwyczaj gra czytelną, prostą siatkówkę. W Lidze Mistrzów może zobaczymy środkowego Jakuba Veselego, który w A1 nie gra ze względu na limit obcokrajowców. Skrzydła wyglądają bardzo dobrze, ale tak jak pisałem. Przy Baranowiczu N'Gapeth, Wijsmans i Vissotto nie są w stanie wykorzystać swoijego potencjał i muszą się bardzo często mierzyć z równym, podwójnym blokiem.
Ciekawostką może być to, że na pozycji libero zobaczymy dwóch doskonałych Francuzów. Jean Francois-Exiga (Macerata) i Hubert Henno (Cuneo) na pewno zaliczają się do ścisłej czołówki libero na świecie.
Podsumowując uważam, że brak Grbica będzie bardzo widoczny i raczej ta dziura nie zostanie załatana. Cuneo mając w składzie Mastrangelo, N'Gapetha, Wijsmansa czy Vissotto to cały czas mocna drużyna, ale Macerata według mnie jest obecnie trochę lepsza.
Typ:
Lube Banca Marche Macerata (-7.5 pkt) @ 1.85 Betsafe
nie wiem kto wymyślił taką pierdołe że Cuneo nie traktuje poważnie
LM ani skąd takie coś się w ogóle wzięło
Volkov po odejściu z Cuneo powiedział w wywiadzie, że Cuneo nie traktuje
LM poważnie i skupia się przede wszystkim na A1 i
Coppa Italia. Podobno to było powodem odejścia środkowego reprezentacji Rosji i obecnie Zenitu Kazań.
Jak znajdę link do wywiadu to podrzucę Ci na PW.