Słoweńcy grają dobrze u siebie, ale jednak na mnie lepsze wrażenie w pierwszej kolejce zrobili tureccy siatkarze. Te pierwsze mecze nie dają na pewno pełnego obrazu możliwości zespołów, bo było kilka niespodzianek i też nie do końca wiadomo, na co niektórych stać. Jednak u Turków widzę taki spokój i pewność poczynań na parkiecie. Millar trzyma blok i takie opanowanie na środku, jego kolega Touzinsky także radzi sobie dobrze, Trommel - lewa ręka, dobra zagrywka i też doświadczenia z reprezentacji przelewa na zespół. W pierwszym meczu, świetnie wyłączyli z gry Gromadowskiego, blokowali go niemiłosiernie, pewna wygrana w pełni zasłużona, na mnie zrobili pozytywne wrażenie. Co do Słoweńców, to mecz mogli wygrać z Rzeszowem, ale jak pokazują ostatnie mecze, to niestety z Resovią może powalczyć o wygraną nawet średniaki, już nie mówię nawet o porażce w lidze, ale np. o 2 gładko przegranych setach z Olsztynem. Grają słabo i widać, że ta forma z pierwszych meczów się ulotniła, widoczny był brak Oivannena, teraz Fin wrócił, ale trochę minie aby wskoczyć na pełne obroty. Ale wracając do meczu, kadrowo także dla mnie lepiej prezentują się goście. Za gospodarzami oczywiście przemawia ich parkiet, gdzie byli groźni w poprzedniej edycji
LM,hmm, ja jednak chyba postawię lekko na gości.
Kurs 2.0
Ta kolejka może też nie być bardzo udana dla naszych zespołów. Wygrać powinna Skra, nie idzie im najlepiej ostatnio, jednak Radnicki, to najsłabszy zespół w grupie, Bełchatów gra "u siebie", Atlas Arena ma być zapełniona prawie całkowiecie, wiele tysięcy kibiców powinni dodać im sił aby nie odczuwać aż tak bardzo zmęczenia i pewnie wygrać. O tym że kryzys musi przyjść było wiadomo od początku sezonu, brak zdrowia kilku graczy, spowodował iż trener musiał cały czas korzystać z tego samego składu, niektórzy gracze nie mieli chwili wytchnienia, do tego Puchar mistrzów, turniej w Japonii i teraz widać efekty. Mam nadzieję, że humory trochę poprawią sobie dzisiaj, wygrywając z Serbami.
Reszta naszych reprezentantów w
LM wg mnie poniesie w tej kolejce porażkę. Rzeszów pokazał, że od top formy jest daleko, wymęczona wygrana u siebie z Ach Bled, gdzie chyba gdyby nie kibice, to nie wiem czy zdołaliby wygrać. Potem porażka w lidze i teraz wyjazd do Francji. Paris także za dobrze nie zagrał pierwszego meczu, porażka 0-3, jednak trzeba oddać, że Turcy zagrali bardzo dobry mecz i nie dali im za dużego pola manewru. Jednak u siebie są groźni i na pewno zdeterminowani aby wygrać. Ciężko wierzyć w nagłe przebudzenie rzeszowian, choć chciałbym aby takie miało miejsce, jednak grają bardzo słabo nie od wczoraj ale już od kilku meczów, więc wniosek można wyciągnąć z tego taki, że przegrają.
1,65 na Paris Voley
Zostaje jeszcze Jastrzębie, trafili do bardzo trudnej grupy, z której, co jest bardzo prawdopodobne nie awansują. Przegrali ostatnio z osłabionymi Grekami, rozbił ich Paweł Zagumny, który rozrzucał piłki swoim kolegom w takim sposób, że nie mieli kłopotów z kończeniem ataków. Teraz wyjazd na teren mistrza Włoch, Piacenzy. Włosi ponieśli porażkę z Niemcami na inaugurację, teraz także pewnie pełna mobilizacja aby sobie poprawić
humor i wygrać, zespół, który ma czynnie uczestniczyć w rozdawaniu najwyższych laurów w tych rozgrywkach powinien poradzić sobie z Węglem.