Liga grecka - mecze niedzielne
Kalamaria - OFI Crete
1:1
- dwa sąsiadujące ze sobą w dole tabeli zespoły - 14 i 13, przy czym w ostatnich 10 spotkaniach trochę lepiej prezentowała się Kalamaria. Za to OFI dwie kolejki temu sensacyjnie pokonało na wyjeździe Panionos. Dla mnie -
no bet.
Larissa AE - Asteras Tripolis
Królowa remisów podejmuje czwarty zespół ligi. Larissa na swoim boisku zanotowała na 6 spotkań 5 remisów i 1 zwycięstwo. Asteras na wyjeździe 2 zwycięstwa, 2 remisy, 2 porażki. Asteras jest aktualnie w bardzo wysokiej formie - w ostatniej kolejce pokonał u siebie 2:1 AEK. Ma też porachunki z Larissą - przegrał z nią we wrzesniu u siebie 0:1. Jak dla mnie bezpieczne
x2 i zapowiada się
under (Larissa u siebie i Asteras na wyjeździe średnio strzelają i tracą jedną bramkę).
Levad Levadia - Halkidona
2:1
15 zespół ligi podejmuje 8. Jednakże Halkidona nie jest aż w takiej formie, jak wskazuje jej miejsce. W ostatnich 6 meczach tylko 1 zwycięstwo - nad Verią.
Levad jednakże nie wygrał od 6 spotkań. Dwa ostatnie spotkania u siebie to bezbramkowe remisy (i coś tak mi tytaj pachnie). Ale wydaje mi się, że najprawdopodobniejszy jest
under. Levad u siebie na 6 meczy bilans bramkowy 4-9 (z czego 4 wpakował jej Panathinaikos), Halkidona na 6 meczy na wyjeździe 3-5.
PAOK Saloniki - Xanthi
0:1
PAOK to drużyna własnego boiska - na 8 meczy 7 zwycięstw, 1 remis. Xanthi natomiast na wyjeździe fatalnie na 7 meczy 3 remisy i 4 porażki. Jednakże w ostatnich dniach drużyna została dość silnie wzmocniona kadrowo, co zaowocowało zwycięstwem w Pucharze nad AEK-iem 2:0. Jednak w tym przypadku postawiłbym na PAOK i czystą 1
.
Olympiakos Piraeus - Panathinaikos Athens
Zdecydowanie najważniejszy mecz kolejki (który zresztą powtórzony zostanie w środę w Pucharze Grecji). Pierwszy i drugi zespół ligi - różniące się tylko jednym punktem w bilansie. Stawiam na Olympiakos
- bo na swoim stadionie jeszcze nie przegrali i jak sami zapowiadają będą chcieli śrubować tuta rekord ligi - 8 spotkań - 8 zwycięstw, publiczność jest dla nich silnym wsparciem, a ponadto wydaje mi się, że maja lepszy skład od Pananthinaikosu. Są solidną europejską drużyną, co dowiedli swoimi występami w Lidze Mistrzów. Jedno jest pewne mecz będzie bardzo zacięty.
Kontuzjowani w zespole gospodarzy to piłkarze środka pola, a mianowicie Christian Ledesma oraz Ieroklis Stoltidis, Christos Patsatzoglou, Konstantinos Mendrinos czy Georgios Katsikoyannis. Wystąpic powienien anatomiast nowy nabytek - Argentyńczyk Fernando Daniel BELLUSCHI.
W ekipie przyjezdnych zabraknie powołanego na Puchar Narodów Afryki do reprezentacji RPA - Nasiefa Morrisa, dlatego szansę powinien dostać Yosu Sarriegui oraz powracający po kontuzji Ezequiel González.
Ergotelis - Iraklis Saloniki
1:0
Ostatnia drużyna ligi podejmować będzie 11. Ergotelis jak na razie u siebie 4 remisy i 4 porażki, Iraklis na wyjeździe 2 zwycięstwa, 2 remisy i 2 porazki.
W pierwszej kolejce ligi Ergotelis pokonał na wyjeździe Iraklis 1:0 i było to jego dotychczas jedyne zwycięstwo. Iraklis prezentuje się jednak o wiele lepiej i stawiałbym
x2 . Prawdopodobny wydaje się też under, bo Iraklis do najbardziej bramokostrzelnych nie należy
.
Tym razem skuteczność typów słaba poniżej 50%, ale tylko
zwycięstwo Xanthi to niespodzianka, ten zespół się ostatnio mocno wzmocnił, no i bramki w nim strzela Radziński
niespodzianka to też over w meczu Levadii, ale trzecia bramka padła już w doliczonym czasie gry