Rozkład jazdy i plan transmisji telewizyjnych podałem już na popzredniej stronie. Teraz pora skupic się na samych meczach i grupach, kto ma szanse awansowac, kto nas czymś zaskoczy i na co typowac w pierwszych meczach. Oto moje krótkie(pewnie wyjdą długie
) przemyślenia.
Zaczne od meczu
Polaków z
Niemcami. Widze w temacie głosy są podzielone. Też mam pewne obawy przed tym spotkaniem. Ostatnio z Niemcami grało nam się dobrze. Wygrywaliśmy z nimi czy to na IO, czy to na ME, teraz po raz kolejny los nas skojarzył. Ze składu jaki pojechał do Stuttgartu jak na moje oko to powinniśmy wyjśc w ustawieniu z Gruszką w ataku, Żygadło na rozegraniu, w przyjęciu Kurek, i właśnie tutaj pytanie kto tym drugim. Gdyby Bąkiewicz był już w pełnej dyspozycji to pewnie on, a tak to spodziewam się Ruciaka. Winiar poleciał jednak z kadrą, ale chyba jemu Castellani da odpocząc. Na środku Czarnowski i Możdzonek, a na libero ja sądze że będzie tak, że zacznie Zatorski. Daniel nie będzie bał się na niego postawic. Zatem tak patrząc z boku wcale źle nasz skład nie wygląda. Owszem mozna narzekac, że bez Zagumnego jest ciężko Naszym, ale Żygadło ładnie rozgrywał przecież w Trentino, kiedy to on grał w miejsce Raphaela to częściej Trento grało środkiem. Bardzo dobre wejście miał w meczach z Francuzami Patryk Czarnowski. Kto wie czy to nie będize objawienie tegorocznej LŚ. Przynajmniej początkowe mecze powinny byc dla niego ważne. Bo potem wróci Pliński, więc szansa pokazania się jest ogromna. Oby tylko Gacek nie grał na libero...
Niemcy wracają do LŚ po długiej nieobecności. Ostatni raz grali w "Światówce" w 2003r.
Niemcy jak wiemy od paru dni że bez Simona Tischera, na którego Raul Lozano i tak nie stawiał. Jego jakby "pupilkiem" jest Patrick Steuerwald. To on rozgrywał na ME. Po przekątnej chyba nie zobaczymy nowego gracza Resovii, bardziej spodziewam się Schoepsa w podstawowym składzie. -
Niemcy mają spory potencjał w to nie wątpie, ale znajac Raula Lozano, wszyscy pamiętamy jak Nasi zawodnicy się wypowiadali kiedy odszedł że zafundował im ogromnie cięzkie treningi. Myślę, że teraz może byc podobnie. W tych spotkaniach nie widze faworyta. Chciałbym, aby to Polacy wygrali. Jednak zostawie sobie możliwośc obejrzenia pierwszego meczu obu zespołów i po tym zdecyduje czy warto inwestowac środki w Biało Czerwonych w meczu niedizelnym. Kurs jeżeli będzie @1,50 tak jak teraz na mecz sobotni to możę to byc ciekawa oferta
--------------------
Jeszcze pozostając przy tej grupie na mecz
Kuby z
Argentyną widze tylko jedną możliwośc. Kuba -1,5seta. Kursy jednak nas nie rozpieszczają. Oczywiśćie wielka szkoda że jak to ktoś wcześńiej napisał nie możemy oglądac Osmany Juantoreny czy Dennisa Angela w tej reprezentacji, którzy zadziwiają nas swoją grą we Włoskiej SerieA, ale to już inna sprawa. Z poprzedniego roku Kube chciało się oglądac. Jeżeli tylko zawodnicy się nie obrażali na trenera i na cały świat to grali bardzo dobrze. Wygrane mecze z Rosjanami, Bułgarami były tego dowodem. Warto sobie przypomniec te ataki Wilfredo Leona. Chłopak rocznik 1993, a już stanowi o sile reprezentacji. Drugi z liderwów Leal Hidalgo, rocznik 1988. Jestem ciekaw jak długo będą grali w kadrze, bo pewnie w jakimś momencie zapragną siatkówki na światowym poziomie i uciekną poprostu z kraju! Środek to ogromna siła w grze Kubańczyków, same warunki i wyskok to jedno, a Simon Aties dodaje do tego jeszcze moc w ręce i skutecznośc na wysokim poziomie. Jeden z lepszych środkowych na świecie. Do tego baardzo regularny na zagrywce.W ogóle Kubańczycy na zagrywce są mocni.
Spodzeiwam się, że
Argentyna w pierwszych meczach bardziej postawi na selekcje zawodników pod kątem gry w Final Six. Oczywiście, że nie wolno ich lekceważyc bo kilku graczy jest tam ciekawych jak Scholtis, Spajic, Quiroga, Ocampo, ale jako zespół nie tworzą jeszcze takiej ogromnej siły jak Kubańczycy. Chciałbym wyższy kurs, ale buki nie dali prezentu póki co. Byc może ciekawszy zakład się znajdzie jescze w późniejszym czasie.
TYP : KUBA -1,5seta @ 1,30 Tobet 3:1
--------------------------
VS
Brazylijski trener Bernardinho podkreśla, że pierwsze mecze będą dla jego zespołu bardzo cieżkie. Wszystko przez drobne urazy z jakimi zmagają się jego podopieczni. I tak w meczach przeciwko Bułgarom ma nie zagrac przede wszystkim libero Sergio. Ponadto środkowy Eder nie zagra i mający skręconą kostke Joao Paulo Tavares. Nie wiadomo czy w pełni sił będzie Vissotto, w dodatku jego żona jest w siódmym miesiący ciąży. Jeżeli się okaże że Leandro nie zagra to jego miejsce zajmie Theo. Warto dodac że z zespołem trenuje Andre Nascimneto ten fenomenalny atakujący leworęczny, ale niestety na Lige Światową nie został zgłoszony, a szkoda. Mówi się, że
Brazylia jutro zagra w składzie z Bruno na rozegraniu, Theo lub Vissotto w ataku, na środku Sidao i Lucas, a na przyjęciu Murilo i Thiago Alves. Tak więc nie jest to taka mocna
Brazylia jak by się mogło wydawac, no i jeszcze na libero zobaczymy Mario Juniora. Wiadomo, że każdy tam umie grac w siatkówke na wysokim poziomie, ale na każdej pozycji można się doszukac braków, przyjęcie w optymalnym składzie to zapewne Dante z Gibą, na środku brakuje Rodrigao chyba że ten zacznie na ławce, cięzko powiedziec. No i tego fenomenalnego Sergio nie będzie. On to dodaje wiele zespołowi.
Bułgarzy do meczów w LŚ przygotowywali się m.in sparingami z Argentyną. W tym roku Bułgaria od samego poczatku mocno chce pograc w LS. W skłądzie są Kaziyski i Vlado Nikolow, jest dobry libero Salparov. W ogóle Bułgarzy prezentują się solidnie. Z osłabionymi Brazylijczykami są jak najbardziej w stanie ugrac seta. Kursy na takie zdarzenie atrakcyjne trzeba przyznac. Faworytem nadal są Canarinhos, ale dla mnie to może byc dłuższy niż trzysetowy pojedynek. Poszukam kursów na +2,5seta lub Over 160,5pkt.
TYP : Bułgaria +2,5seta @ 1,55 Unibet 3:1
Powyżej 160,5pkt @ 1,50 Tobet 190pkt
--------------------
Najbardziej wyrównana wydaje się grupa z
Serbami, Włochami i Francuzami. Serbowie jak wiemy w tej LŚ zagrają bez Nikoli Grbica, Ivana Milijkovica i Andrei Gerica. Przede wszystkim brak Ivana to wielka wyrwa w tym zespole. Jeżeli sobie przypomniec jak grał Grbic w poprzednich meczach Serbów to Ivan dostawął nawet ponad 40 piłek do ataku. Możnabyło iśc w ciemno do niego blokiem, ale zatrzymac go to co innego
Teraz ich brakuje, ogólnie to Serbowie wyglądają ciekawie, ale brak właśnie tego kogoś, takiego lidera jak Milijkovic. Po pzrekątnej atak- rozegranie będą pewnie grali Starovic - Petkovic.
Dla mnie faworytem tej grupy jest
Francja. Blain ogłosił już skład jaki zabierze na pierwsze mecze z Włochami. Oto jego wybrańcy : Rozgrywający
:
Yannick Bazin, Benjamin Toniutti;
Środkowi
:
Oliver Kieffer, Jean-Philippe Sol , Romain Vadeleux;
Przyjmujący:
Baptiste Geiler, Nicolas Maréchal, Earvin Ngapeth, Guillaume Samica, Edouard Rowlandson
Atakujący
:
Antonin Rouzier;
Libero
:
Hubert Henno.
Mimo braku Pujola czy Antigi, którego w ogóle podczas LŚ nie zobaczymy to i tak Wyjściowa szóstka wyglądac będzie ciekawie. Ciekawe jaką role odgrywał będize ten 19 letni młokos N'Gapeth, który bardzo dobrze zaprezentował się w Rzeszowie przeciwko Polakom. Jest Samica, jest Rouzier, bardzo dobry libero Henno. W sumie rozważam opcje zagrania na Francuzów w pierwszym meczu przeciwko Włochom. Włosi zawodzili w meczach kwalifikacji ME. przede wszystkim ta ich porażka z Turkami bardzo mnie zdziwiła. Kursy są atrakcyjne. Jak wiemy po Włochach można się spodziewac wszystkiego, ostatnio jednak bardziej im do sredniaka na świecie niż potentatów.
----------------------------
Ciekaw jestem jeszce co sądzicie o meczu Rosja - USA. Na ten moment nie znalazłem jeszcze dwunastki powołanej przez Bagnolego na ten mecz. Bo chciałem postawic właśnie na Sborną Rusije w tym meczu, ale musze jeszcze poczekac na to aż znajde oficjalne składy. Bo szeroka kadra jest odmłodzona, ale gdy w tej 12 zabraknie paru liderów to wtedy już warto pomyślec o stawianiu na Amerykanów. Ale jeżeli zagrali by w składzie Grankin, Mikhaylow,Volkov, Kazakow, Abramow, Berezko, Verbow to mi się widzi ich zwycięstwo, Tylko pytanie teraz czy wymienieni zawodnicy są w kadrze na ten mecz ... Jak ktoś ma info na ten temat to prosze podajcie
ZACHĘCAM DO DYSKUSJI