Już za kilka dni MŚ w Budapeszcie, wiadomo, przed eliminacjami to trochę zgadywanie, bo nie do końca wiadomo kto w jakiej jest formie, ale kilka typów już teraz. Chyba tylko
Fortuna umożliwia łączenie typów.
Fuksiarz umożliwiał, ale już tą opcje zablokowali #kutasiarz.
200m kobiet - Shericka Jackson 1.40
100m kobiet - Shericka Jackson 5.50
Jeśli chodzi o 200m, jedyną rywalką wydaje się Gabby Thomas. Dopiero po biegach eliminacyjnych będzie widać w jakiej są dyspozycji, ale na papierze wydaje się lepsza i bardziej równa. Na 100m będzie o wiele trudniej, gdyż są jeszcze Shelly-Ann Fraser-Pryce, Ta lou i Sha'carri. Frase-Pryce startowała 2 razy, równo po 10:80. Ma 36 lat i nie może startować zbyt często, więc wyraźnie szykuje się na MŚ, ale czy będzie w stanie zrobić dwie przebieżki i w finale wygrać? Być może, być może pobiegnie te 10:60s i pozamiata, ale jest duża szansa, że w końcu przegra. Jeżeli ma przegrać, to albo z Jackson, albo z Sha'carri. W mojej opinii Ta Lou jest po prostu "średnia".
Skok w dal kobiet - Tara Davis 3,5 (w totolotku 4.30) Vuleta jest wielka!
To będzie z pewnością ciekawy
konkurs. Główną faworytką bukmacherów jest Iapichino. Bardzo mocna na 6.90 spokojnie. Vuleta też na pewno nie odpuści, są jeszcze Burks, Smith i De Sousa. Mihambo odpada przez kontuzję. Moim zdaniem Tara jest najmocniejsza, powinna przekroczyć 7.00m, pozostałe jak trafią jeden skok to też skoczą daleko, ale moim zdaniem to jest typ "perełka" na te mistrzostwa.
edit: Tara wygrała Q, ale Koala i Vuleta będą bardzo groźne.
Skok wzwyż kobiet - Nicola Olyslagers 2.35
50/50 Olyslagers albo Mahuchikh. Herashchenko raczej poziom niżej. Stawiam na wolniejszą na rozbiegu Australijkę. Trochę typ przez sympatię, ale Ukrainka już dwa razy była drugi i pewnie w końcu bardzo będzie chciała wygrać. Zobaczymy 50% szans
Skok o tyczce kobiet - Katie Moon 1.7
Główną konkurentką wydaje się McCartney. Nie widzi mi się jakoś, żeby Murto nawiązała walkę. Są jeszcze Newman, Sutej, Kennedy i zawsze niebezpieczna Morris. Ten sezon jednak jest zdominowany przez Moon i myślę, że na docelową imprezę będzie dobrze przygotowana.
100m mężczyzn - Fred Kerley 3.20 dramat.
Tegoroczne listy światowe są bardzo wyrównane, ale stawiam tutaj na doświadczenie i mistrza świata. Obawiam się głównie Noah Lyles, który zapowiada, że bedzię biegał 9.60s, Omanyala i Hughes i młodego Asinga. Kolejna konkurencja zapowiadająca się bardzo ciekawie, ale idę tutaj w Kerley, który nie startował ma mistrzostwach US na 100m i pewnie szykuje się na MŚ.
Skok w dal mężczyzn - Tentoglou 2.7
Nie kupuje randomowych azjatów. Ostatnio przegrał z randomowym azjatą w ostatniej kolejce i chyba już wystarczy.
Skok wzwyż mężczyzn - Mutaz 1.65
JuVaughn szaleje, Tamberi powalczy, ale myślę, że doświadczenie weźnie górę i Katarczyk znowu zwycięży i po raz 4 zostanie mistrzem świata.
Luźne przemyślenia
W oszczepie kobiet mocno niedoceniona Little, w młocie mężczyzn jak Fajdkowi coś w głowie przeskoczy to kto wie czy nie wygra. Może też się obrazić po 1. kolejce, a może walnąć 81m i pozamiatać. W 4x400 mix medal dla Polski bardzo prawdopobodny, bo wiadomo, że ta konkurencja jest olewana przez lepszych 400 metrowców, bo starty indywidualne oraz sztafety męskie/kobiece osobno. Baaardzo ciekawe będzie 100m płotki. Ja bym szedł w stronę "wracającej" Kendry bo kurs 5.80, a tam szanse są spore.
Więcej typów na bieżąco po elimiacjach, bo tam już będzie wiadomo co i jak