Króciutko.
Dzisiaj kilka wyrównanych spotkań. Może być dobrze albo bardzo źle.
RPA-LuigiBacchi.it San Giustino - Bre Banca Lanutti Cuneo
San Giustino to ekipa własnego parkietu. Ostatnio zaczęli grać co raz lepiej i udało im się wskoczyć do czołowej ósemki
Lega Pallavolo (Obecnie 7 pozycja). Dzięki temu zagrają w ćwierćfinale Pucharu Włoch z... Bre Bancą Lanutti Cuneo. Całkiem nieźle wyglądają skrzydła w tym zespole. Leworęczny atakujący Fabricio Dias radzi sobie przyzwoicie. Goran Maric i Milos Nikic skutecznie grają w ataku. Cały czas wydaje mi się, że podstawowi środkowi: Enrico Cester i Danilo Finazzi to nie są zawodnicy na poziomie A1. Problemem dzisiaj może być niski wzrost Patricka Steuerwalda. Po drugiej stronie siatki będzie zapewne Nikola Grbic, który każdą obecność Niemca przy siatce będzie wykorzystywał.
Ostatnio Cuneo poległo w Trentino 0:3, ale z tego co widziałem to nie grał Nikola Grbic, Wout Wijsmans i Luigi Mastrangelo. Obecność każdego z tych zawodników jest bardzo ważna dla tego zespołu. Wnoszą bardzo dużo spokoju do gry swojej drużyny. Potencjał ekipy prowadzonej przez Trenera Giulianiego jest ogromny. Sporo doświadczonych, charyzmatycznych zawodników. Cuneo powinno mieć sporą przewagę na środku siatki. Alexander Volkov czy wspominany Mastrangelo to zawodnicy z najwyższej półki.
Mam nadzieję, że potencjał drużyny z Cuneo zostanie wykorzystany i wiceliderzy Tabeli zdobędą na trudnym terenie w San Giustino. Kluczem do zwycięstwa może być kosekwentna, trudna zagrywka w Gorana Marica.
Propozycje:
Bre Banca Lanutti Cuneo -1.5 (Sets Handicap) @ 1.55
Unibet
Acqua Paradiso Monza Brianza - Copra Morpho Piacenza
Monza w tym sezonie gra przeciętnie i to jest dla mnie spore zaskoczenie. Jeszcze większym zaskoczeniem są porażki tego zespołu na własnym parkiecie. Od początku sezonu zdecydowanie wyróżnia się Sean Rooney. Amerykański przyjmujący gra solidnie we wszystkich elementach. Trochę brakuje mu wsparcia ze strony drugiego przyjmującego. Zarówno Jeroen Rauwerdink jak i Marco Molteni nie potrafią złapać optymalnej formy. Mocnym punktem zespołu jest rozgrywający Dragan Travica. Posiada mocną zagrywkę i bardzo dobrze gra w bloku. Ostatnio z dobrej strony pokazał się też środkowy Marcelo Forni, który bardzo skutecznie grał w ataku i przez całe spotkanie straszył rywali z Modeny mocną zagrywką.
Piacenza obecnie jest w podobnym momencie co Monza. Forma podopiecznych Trenera Lorenzettiego cały czas jest wielką niewiadomą. Motorem napędowym jest oczywiście Hristo Zlatanov. Świetny zawodnik. Dobra zagrywka, skuteczny atak i dobra
praca w bloku. W przyjęciu również nie jest najgorzej. Według mnie troszkę zawodzi szwedzki atakujący Marcus Nilsson. Leworęczny zawodnik zagrał świetny mecz przeciwko Cuneo jednak w większości spotkań gra na słabej skuteczności. Ciekawym zawodnikiem jest rozgrywający Javier Gonzalez. Trudna i mocna zagrywka z wysokoku (Czasami brakuje regularności), całkiem niezła gra w bloku. Kubańczyk często też próbuje sam kończyć akcje swojego zespołu. Na środku siatki Luca Tencati i Maxwell Holt. Wyżej cenię Maxwella, który pomimo młodego wieku prezentuje się dobrze.
W obu zespołach na pozycji Libero występują bardzo dobrzy zawodnicy. Lekką przewagę ma chyba Monza, która po swojej stronie ma Jeana-Francoisa Exige. Davide Marra bardzo fajnie grał w reprezentacji, ale do Francuza trochę mu chyba brakuje.
Myślę, że Piacenza będzie chciała zrewanżować się za porażkę z Monzą (0:3) w 1 Kolejce. W tamtym starciu tej drużynie na pewno brakowało zgrania. Teraz po dłuższym okresie czasu i po kilkunastu kolejkach myślę, że to spotkanie może wyglądać zupełnie inaczej. Sporo będzie zależało od dyspozycji Marcusa Nilssona. Piacenza nie ma w tym sezonie najlepszego bilansu na wyjazdach, ale warto zwrócić uwagę, że Monza na własnym parkiecie nie gra najlepiej.
Propozycje:
Copra Morpho Piacenza @ 2.20
Unibet
Copra Morpho Piacenza +1.5 (Sets Handicap) @ 1.60
Unibet
Marmi Lanza Verona - M. Roma Volley
Verona w tym sezonie gra przeciętnie. Cztery zwycięstwa w trzynastu spotkaniach to raczej słaby wynik. W ostatnim spotkaniu podopieczni Trenera Bagnoliego grali bez Michała Łaski i na własnym parkiecie nie udało im się zdobyć nawet punktu z Vibo Valentią. Nie mogłem znaleźć informacji czy Michał zagra w dzisiejszym spotkaniu. Jeżeli znowu zabraknie Łaski to na pozycji atakującego znowu zagra Yosleyder Gerardo. Kubańczyk ma świetne warunki i w ataku potrafi grać bardzo dobrze. Słabiej radzi sobie w przyjęciu, ale jeżeli zagra po przekątnej z rozgrywającym nie będzie to miało żadnego znaczenia. Marco Meoni bardzo często wykorzystuje swoich środkowych. Theodore Brunner i Alen Pajenk są bardzo skuteczni. Moga być spore problemy na pozycji przyjmującego. W ostatnim spotkaniu z Valentią na tej pozycji grali: Paul Lotman, Renaud Herpe, Matteo Bolla i Maurizio Latelli. Żaden z nich nie zachwycił.
Roma po dobrym początku teraz troszkę spuściła z tonu. Głównie dlatego, że na swojej drodze spotyka silnych rywali. Na czołową postać swojego zespołu wyrasta młody Ivan Zaytsev. Przyjmujący reprezentacji Włoch jest bardzo mocny fizycznie. Posiada dobrą zagrywkę i całkiem przyzwoicie prezentuje się w przyjęciu. To w niego najczęściej celują zagrywką rywale. Gianluca Saraceni po tym jak zastąpił w podstawowym składzie kontuzjowanego Cisolle prezentuje się bardzo dobrze. Skuteczny w ataku i w miarę pewny w przyjęciu. Ostatnio zamiast chmierycznego Raydela Poeya na pozycji atakującego występuje Słowak Milan Bencz. Może podobać się gra młodego Nicolasa Uriarte, który ma świetne technicznie odbicie palcami. Na środku Martin Lebl i Viktor Yosifov. Szczególnie gra Bułgara może się podobać. Viktor utrzymał dobrą dyspozycję z sezonu reprezentacyjnego i w większości elementów gra dobrze.
Wydaje mi się, że Roma i Verona to dwa wyrównane zespoły. Roma prezentuje się całkiem nieźle szczególnie w polu serwisowym. Raydel Poey, Ivan Zaytsev czy Viktor Yosifov ten element mają szczególnie mocny. W poprzednim spotkaniu między tymi zespołami zwyciężyli podopieczni Trenera Gianiego, a Raydel Poey zdobył aż 30 punktów. Może jednak dzisiaj warto znowu na niego postawić ?
Propozycje:
M. Roma Voley @ 2.10
Unibet
M. Roma Voley +1.5 (Sets Handicap) @ 1.57
Unibet
Tonno Calippo Vibo Valentia - Lube Banca Marche Macerata
Gospodarze dzisiejszego spotkania ostatnio są w bardzo dobrej dyspozycji. Na własnym parkiecie są szczególnie groźni. Sporym zaskoczeniem jest obecność Valentii na szóstej pozycji w Tabeli. Najważniejszymi ogniwami w ekipie prowadzonej przez Trenera Vincenzo Di Pinto są atakujacy Ventceslav Simeonov, przyjmujący Matthew Anderson i środkowy Nikolay Nikolov. Ventceslav jest niezwykle doświadczonym zawodnikiem. Ostatnio w naprawdę dobrej formie. Gra bardzo skutecznie. Matthew w każdym elemencie potrafi dać swojej drużynie coś dobrego. Sporo zagrywek leci w jego kierunku, ale radzi sobie z nimi dobrze. Nikolay potrafi świetnie blokować i bardzo skutecznie grać w ataku.
Nie ukrywam, że Macerata to mój ulubiony zespół we Włoszech. Tak jak napisałem grają dzisiaj na ciężkim terenie w Valentii, ale jestem pewien, że potencjał którym dysponują pozwoli im na zwycięstwo w tym spotkaniu. Nie wiem jak ma się sprawa z Facundo Conte, który nie grał w ostatnim spotkaniu. Pomimo młodego wieku już prezentuje świetne umiejętności techniczne. Na tą chwilę wydaje się, że jest zawodnikiem lepszym od Matteo Martino. Trener Berutto dosyć szybko wszystko sobie poukładał i wydaje mi się, że Macerata może być mocniejsza i groźniejsza niż w poprzednim sezonie. Valerio Vermiglio świetnie prowadzi grę, Igor Omrcen w ataku prezentuje się skutecznie. Para środkowych z Serbii: Podrascanin i Stankovic to gwarancja wysokiego, równego poziomu. Mocnym punktem jest oczywiście Cristian Savani. Gdyby tylko lepiej radził sobie w przyjęciu...
Ciekawą sprawą jest to, że już 19 stycznia w ćwierćfinale Pucharu Włoch te ekipy spotkają się ponownie.
Faworytem jest oczywiście Macerata. Spotkanie może być zacięte, ale doświadczenie, zgranie i po prostu lepsi siatkarze sa po stronie gości. Po cichu liczę na komplet punktów.
Propozycje:
Lube Banca Marche Macerata @ 1.45
Unibet
Lube Banca Marche Macerata -1.5 (Sets Handicap) @ 1.90
Unibet
EDIT: Kiepski dzień dzisiaj.
Zapraszam do oglądania spotkania Casa Modena - Andreoli Latina od godziny 18.00 na Rai Sport 1 !