Dzisiaj ciężkie spotkania...
Yoga Forli - Acqua Paradiso Monza Brianza
Czym Yoga Forli może pokonać Monze ?
Podopieczni Trenera Piero Molducciego grają jak na razie bardzo, bardzo słabą siatkówkę. W 8 spotkaniach nie potrafili zgromadzić nawet jednego punktu. Ostatnio mieli również problemy kadrowe, ponieważ nie mógł grać ich podstawowy przyjmujący Toni Kovacevic. Nominalny atakujący Guillermo Falasca grał na jego pozycji i szło mu średnio. Miał spore problemy przede wszystkim w odbiorze zagrywki. Przyzwoicie radzi sobie drugi z przyjmujących Andrii Diachkov. Tak jak już kiedyś wspominałem. Dobrze w zespole z Forli wygląda środek siatki. Vigor Bovolenta to bardzo doświadczony zawodnik. Matti Oivanen jest znacznie młodszy, ale już w poprzednim sezonie pokazywał się z dobrej strony kiedy występował w Piacenzie. Obaj są skuteczni w ataku.
Czym Acqua Paradiso Monza Brianza może pokonać Forli ?
Po słabszym początku widać, że Acqua powoli łapie swój rytm. W poprzednim sezonie brylowali przede wszystkim na własnym parkiecie. W obecnym jak na razie lepiej radzą sobie na wyjazdach. Świetną decyzją tego zespołu było ściągnięcie przed sezonem przyjmującego Seana Rooneya. Reprezentant
USA wniósł do zespołu wiele dobrego. Świetnie spisuje się w ofensywie. Dostaje wiele piłek od Dragana Travicy. Drugim przyjmującym jest Holender Jeroen Rauwerdink. Strasznie podobała mi się jego gra w LŚ. Bardzo solidny zawodnik, świetnie radzi sobie w przyjęciu. Ma dobre warunki fizyczne i potrafi być również groźny w ataku. Na pozycji atakującego gra Mauro Gavotto. W poprzednim sezonie najwięcej w ataku zależało właśnie od niego. Teraz odciążył go troszkę Rooney. Świetnie spisuje się Libero Francuskiej reprezentacji Jean-Francois Exiga. Rewelacyjny w przyjęciu. Razem z Rauwerdinkiem mogą pokryć większą część parkietu.
Yoga Forli kiedyś zdobędzie swoje premierowe punkty w tym sezonie. Mam jednak nadzieję, że to nie nastąpi dzisiaj. Acqua jest drużyną solidną, dobrze poukładaną i zgraną. W poprzednim sezonie ich Trenerem był Mauro Berutto, znakomity fachowiec. Myślę, że Trener Luca Monti również będzie potrafił wycisnąć z tej drużyny jak najwięcej.
Propozycje:
Acqua Paradiso Monza Brianza @ 1.27
Unibet
Acqua Paradiso Monza Brianza -1.5 (Sets Handicap) @ 1.55
Unibet
RPA-LuigiBacchi.it San Giustino - Tonno Callipo Vibo Valentia
Czym RPA-LuigiBacchi.it San Giustino może pokonać Valentie ?
Druzyna, która w czasie przerwy między sezonami została kompletnie przebudowana powoli zaczyna grać na miarę oczekiwań. Bardzo dobrze spisuje się na własnym parkiecie. Według mnie całkiem dobrze wygląda gra podstawowych przyjmujących. Serbowie Milos Nikic i Goran Maric potrafią naprawdę dobrze i skutecznie grać w ataku. Milos ma słabsze warunki fizyczne od Gorana, ale nadrabia dynamiką i skocznością. Goran ma słabsze przyjęcie i to w niego zawodnicy Vibo Valentii powinni zagrywać. Na początku sezonu podstawowym atakującym był Brazylijczyk Fabricio Dias. Ostatnio zastąpił go jednak młody Belg, Bram Van Den Dries. Widziałem go w spotkaniu z Piacenzą i wtedy dał kapitalną zmianę. Nie podoba mi się pozycja środkowego w tym zespole. Roberto Braga, Enrico Cester czy Danilo Finazzi to zawodnicy według mnie przeciętni. Dobrze w przyjęciu radzi sobie Libero Marco Lo Bianco. Raczej należy omijać jego strefy boiska.
Czym Tonno Calippo Vibo Valentia może pokonać San Giustino ?
Siatkarze z Valentii podobnie jak drużyna San Giustino są mocni przede wszystkim na własnej hali. Wyjazdy jak na razie wychodziły im strasznie słabo. Według mnie najmocniejszym punktem w tej drużynie jest reprezentant
USA Matthew Anderson. W przyjęciu nie jest zawodnikiem wybitnym, ale prezentuje się całkiem nieźle. Posiada mocną i trudną zagrywkę. Przydaje się w bloku i jest bardzo skuteczny w ataku. Kolejnym zawodnikiem, od którego wiele zależy jest atakujący Ventceslav Simeonov. Bardzo doświadczony, silnie atakujący zawodnik. Charyzmatyczna postać, lider zespołu. Drugim przyjmującym obok Andersona jest Jose Manuel Rivera, którego dobrze znamy z występów w Jastrzębskim Węglu. Leworęczny Portorykańczyk dobrze radzi sobie w przyjęciu. W ataku raczej otrzymuje mniej piłek od pozostałej dwójki skrzydłowych. Ma dobrą zagrywkę. Świetnie spisuje się środkowy Nikolay Nikolov. Według mnie jest to świetne wzmocnienie jak na możliwości klubu z Valentii. Dobra zagrywka, skuteczny atak i świetna gra w bloku.
Trochę obawiam się tego spotkania. San Giustino dobrze radzi sobie na własnym parkiecie, a Valentia słabiej na wyjazdach. Jeżeli chodzi o poziom sportowy to obie drużyny w tym momencie prezentują podobny poziom. Gospodarze dzisiejszego spotkania mają jednak czasami dłuższe przestoje. Mam nadzieję, że podopieczni Trenera Vincenzo Di Pinto to wykorzystają.
Propozycje:
Tonno Calippo Vibo Valentia +1.5 (Sets Handicap) @ 1.60
Unibet
M.Roma Volley - Casa Modena
Czym M.Roma Volley może pokonać Modene ?
M.Roma Volley cały czas znajduje się w górnej części Tabeli. Świetnie radzili sobie z trochę słabszymi rywalami. Z Cuneo i Trentino ostatnio odnieśli porażki 0:3. Problemem może być ostatnia dyspozycja atakującego Raydela Poeya. Kubańczyk ma dobre warunki fizyczne, ma dobrą motorykę, ale czasami brakuje mu głowy. Często bije po prostu bez opamiętania przed siebie. Lepsze zespoły szybko potrafią go "rozpracować". Również strasznie siłowym zawodnikiem jest Ivan Zaytseb. Bardzo mocna zagrywka i potężny atak. Można go jednak zamęczyć zagrywką. Alberto Cisolla jest doświadczonym zawodnikiem, ale chyba najlepsze lata ma już za sobą. Jest dobrze wyszkolony technicznie, ale co raz częściej męczy się w ataku. Dobrze wygląda środek siatki. Martin Lebl i Viktor Yosifov potrafią być skuteczni w ataku. Potrzebne do tego jest dobre przyjęcie, którego w tym zespole często brakuje. Nicolas Uriarte lubi grać szybko i kombinacyjnie. Szkoda, że tak mało szans otrzymuje drugi atakujący Milan Bencz. Młody zawodnik, dobre warunki fizyczne. Czasami gorzej od Poeya zagrać się nie da. Warto dać mu szansę.
Czym Casa Modena może pokonać Rome ?
Modena na pewno liczy na wyższe miejsce w Tabeli niż obecnie. Dysponują dobrym składem i stać ich na lepszą grę. Warto zwrócić uwagę, że podopieczni Trenera Prandiego rozegrali już cztery TB i wszystkie zakończyli jako zwycięzcy. Na czołową postać zespołu wyrasta Luis Diaz. Wydaje się, że ma dobry wpływ na kolegów z zespołu. Bardzo energicznie reaguje po wszystkich akcjach. Żyje na parkiecie. Fajnie prezentuje się w ataku. Może odciążyć Angela Dennisa. Obok Diaza na przyjęciu wystąpi najprawdopodobniej Yury Berezhko. Reprezentant Rosji jak na razie nie pokazał wszystkich swoich umiejętności. Warto zwrócić uwagę na rozgrywającego Mikko Esko. Strasznie podoba mi się jego styl gry. Atakujacy Angel Dennis to bardzo dobry zawodnik. Leworęczny, dysponuje mocną zagrywką i jest regularny w ataku. Libero Loris Mania dobrze radzi sobie w obronie, ale słabiej przyjmuje. Na środku Sebastian Creus i Marco Piscopo. Rozgrywa Mikko Esko, więc radzą sobie w ataku całkiem dobrze. Cały czas do swojej optymalnej dyspozycji nie mogą wrócić Holendrzy Dick Kooy i Wytze Kooistra grali poniżej oczekiwań i stracili miejsce w podstawowym składzie.
Obie drużyny mają w swoim składzie doświadczonych zawodników. Wydaje mi się, że Modena jest lepiej poukładana taktycznie, a to za sprawą bardzo dobrego szkoleniowca jakim jest Silvano Prandi. Kluczem do zwycięstwa zespołu z Modeny jest powstrzymanie Poeya i Zaytseva. Obaj atakują bardzo mocno, ale raczej cały czas w tym samym tempie. Blok po jakimś czasie może to spokojnie odczytać.
Propozycje:
Casa Modena @ 1.95 Expekt
Casa Modena +1.5 (Sets Handicap) @ 1.50 Expekt
Andreoli Latina - Sisley Treviso
Czym Adreoli Latina może pokonać Treviso ?
Jak na razie druzyna z Latiny spisuje się całkiem dobrze. Na własnym parkiecie podopieczni Trenera Giampaolo Medei są groźni. Wspominałem kiedyś, że podoba mi się rozkład ataku. Odpowiada za to oczywiście rozgrywający Daniele Sottile. Siłą napędową tego zespołu są dwaj Serbowie i Czarnogórzec. Na pozycji atakującego występuje Sasa Starovic. Leworęczny atakujący, solidny i raczej regularny. Rzadko ściąga piłkę w ataku. Nie ma jakiegoś wybitnego zasięgu, ale atakuje dość specyficznie. Idzie do ataku strasznie późno i często wykorzystuje ręce blokujących. Na pozycji przyjmującego występują Nikola Kovacevic i Goran Vujevic. Nikola imponował mi kiedy grał w reprezentacji. Teraz również prezentuje się dobrze. Skoczny, niezwykle dynamiczny i inteligentny. Świetnie wyszkolony technicznie. Goran jest zawodnikiem dojrzałym, bardzo doświadczonym. Osobiście wolałbym za niego oglądać Jiri Popelke. Przyjęcie może wyglądałoby słabiej, ale siła w ataku znacznie by się podniosła. Sporo dobrego robią środkowi Emanuel Kohut i Riccardo Spairani. Bardzo skuteczni w ataku.
Czym Sisley Treviso może pokonać Latine ?
Sisley jak na razie rozczarowuje. Przede wszystkim strasznie słabo radzą sobie na wyjazdach. Również w
LM nie wiedzie im się najlepiej. Ostatnio w świetnej formie jest atakujący reprezentacji Włoch Alessandro Fei. Dostaje mnóstwo piłek, ale większość z nich kończy. Szkoda tylko, że żaden z partnerów go nie wspiera. Brakuje troszkę dobrej gry Roberta Horstinka. Jest to niezwykle wszechstronny zawodnik, ale ostatnio prezentował się nienajlepiej. Stać go na znacznie lepszą grę. Drugim przyjmującym jest Gabriele Maruotti. Dobry technicznie zawodnik, fajnie przyjmuje zagrywkę, ale nie ma wielkiej siły w ataku. Ostatnio na pozycji rozgrywającego Pierra Pujola zastąpił Dante Boninfante. Wydaje mi się, że jest to dobra decyzja. Drużyna z Treviso ma w swoich szeregach jedną z lepszych par środkowych w Włoskiej Lidze. Rob Bontje i Novica Bjelica są skuteczni w ataku. Novica jest jednym z szybszych środkowych jeżeli chodzi o poruszanie się przy siatce. Obaj dysponują trudną zagrywką.
Jeżeli gospodarze dzisiejszego spotkania znajdą sposób na powstrzymanie Alessandro Feia to powinni odnieść korzystny wynik. Sisley obecnie wydaje się być zbiorem indywidualności. Andreoli Latina to zespół. Zespół, który mam nadzieję, że odniesie dzisiaj zwycięstwo.
Propozycje:
Andreoli Latina @ 2.02
Unibet
Abdreoli Latina +1.5 (Sets Handicap) @
Unibet
Zapraszam do oglądania tego spotkania od godziny 18.00 na Rai Sport 1 !