Generalnie największe szanse na zostanie mistrzem ma Śląsk. W praktyce i teorii. Zaczynają dwoma spotkaniami u siebie: Ruch i Legia, myślę że zwycięstwo w tych meczach da ekipie z Wrocławia mistrzostwo. Można zauważyć, że to Polonia ma w zasadzie najłatwiejszy początek i to ona powinna również włączyć się do walki o mistrzostwo, ale wg mnie ta drużyna mentalnie i piłkarsko nie zasługuje na to. Moim zdaniem w kwestiach sportowych Polonia nie dorównuje Legii, Wiśle czy też mądrze budowanemu Śląskowi. Gdyby nie ogromna strata moim faworytem byłaby Wisła, jednak w 13 kolejek odrobić 10 punktów to chyba rzecz niemożliwa, biorę jeszcze pod uwagę że grają w pucharach oraz "jakieś punkty stracą na pewno". Wisła zawaliła pierwszą rundę, traciła momentami punkty w sposób żenujący, a to ma teraz przełożenie na sytuację w tabeli.
Śląsk nie osłabił się, dodatkowo przyszło dwóch wartościowych graczy, których ceni Lenczyk, a to ważne. Dochodzi Kaz, który powinien być dużo mocniejszy niż na jesień. Sobota również kształtuje się na coraz to lepszego grajka. Stabilna i silna defensywa, dwóch dobrych jak na nasze warunki napastników, wyróżniający się rozgrywający, bardzo dobrzy bramkarze. Śląsk stworzył dobrą ekipę. Po wynikach sparingów też widać, iż w dalszym ciągu coś sobą prezentują i nie zanosi się na klapę bo udanej jesieni.
Legia to dla mnie zagadka, drużyna z niesamowitym potencjałem wśród młodych. Po odejściu Borysiuka to drużyna straci mimo wszystko bardzo dużo. Żewłakow w wielu wywiadach wskazywał, że jest on pod wrażeniem czytania gry przez Ariela. Borysiuk bardzo dobrze pośredniczył między obroną a pomocą, choć nie zawsze to widziałem z ekranu
tv. Mimo to wierzę bardziej stoperowi Legii, niektóre sprawy inaczej wyglądają z poziomu boiska. Rybus też grał dobre zawody na jesień, w sumie to każdego porządnego gracza szkoda.
Przy braku wzmocnień, większe ciśnienie będzie ciążyło na młodych: Żyro, Wolski, Kosecki. Pytanie tylko czy oni są w tym momencie w stanie pociągnąć Legię do mistrzostwa. Rybus i Borysiuk w moim mniemaniu byli w stanie.
Tak czy inaczej czas nam pokaże czy te analizy miały jakikolwiek sens. Jestem zdania, że w przypadku dwóch wygranych na początku Śląska, ta ekipa zdobędzie mistrzostwo. Wszystko w nogach piłkarzy.