W tym sezonie może być na prawdę ciekawie. Wisła jeśli wejdzie do fazy grupowej może mieć problemy z grą na 3 frontach i może być nieciekawie. Jednakże pomimo tego, nadal powinni liczyć się w walce o mistrzostwo.
Muszę oddać honor Bakero, którego przed rozpoczęciem tego sezonu skreślałem. Nie uważałem go za trenera, który może dać rade na tym stanowisku. Jego decyzje z poprzedniego sezonu, były często komletnie nie trafione, jak np Stilic jako wysuniety napastnik. Po pierwszych meczach mogę powiedzieć, że się jednak myliłem. Ich gra wygląda na prawdę dobrze i można sądzić, że wreście Bakero znalazł dobrą taktykę dla tego zespołu. Jeśli zostanie do końca sezonu Rudnevs i Stilic a dodatkowo utrzymają dotychczasową formę to mogą być głównymi faworytami.
Pozostali kandydaci to :
- Legia, która póki co gra nieźle i wątpie żęby się powtórzyła sytuacja z ubiegłego sezonu, w której zaliczają kolejne wpadki itp. Mogą jedynie stracić szanse na mistrzostwo jeśli będą grać na 3 frontach, bo nie mają równie dobrych zmienników co zawodników pierwszego składu i poprostu mogą nie dać rady.
- Śląśk, który powinien potwierdzić formę z ubiegłego seoznu.Nie mają praktycznie już szans, żeby wystapić w fazie grupowej
LE wieć powinny znów włączyc się do walki o czołówkę.
- Polonia, która przeszła troche zmiany kadrowe (stracili jednych z najlepszych piłkarzy ubiegłego sezonu: Mierzejewski, Sobiech i Smolarek) Jednakże sądze, że pomimo tych zmian są w stanie włączyć się do walki o pozycje 1-5. Głównie dlatego, że wreście jest jakaś ciągłość na ławce trenerskiej.
Najwazniejsze jest to, że w porównaniu do poprzedniego sezonu na ławce trenerskiej zachowała się ciągłość. Każda z podanych wyżej drużyn przed tamtym sezonem lub w trakcie zmieniała swoich trenerów. Teraz każdy trener pracuje z drużyna przynajmiej pół sezonu, wiec walka może być ciekawa.
Wydaje mi się, że miejsca 1-5 wyglądać bedą tak.
1. Lech
2. Wisła
3. Legia
4. Ślask
5. Polonia
Na dalszych pozycjach od 6 do 10 znajdzie się na pewno Zagłębie i Jagielonia. (wg mojej opinni)