Krol strzelcow: Neymar @ 11.00
Analizujac logicznie a pozniej idac droga dedukcji i patrzac na rozklad grup oraz pozniejszych rywali wedlug mnie wyglada to tak:
Najdalej zajda najmocniejsze druzyny, zatem to napastnicy tych druzyn beda mieli najwieksze szanse na zdobycie tytulu krola strzelcow MS.
Brazylia,
Hiszpania,
Niemcy, Wlochy,
Anglia,
Francja,
Argentyna i
Portugalia - te druzyny powinny zagrac w cwiercfinalach. Do tego trzeba wziac pod uwage sklady grup (czyli inaczej "latwosc"
.
Grupy "latwe", gdzie mozna nastrzelac duzo goli maja:
Brazylia,
Hiszpania,
Francja,
Argentyna. W grupach o wyzszym poziomie rywali znajduja sie
Niemcy z
Portugalia (graja ze soba w grupie G) oraz Wlochy z
Anglia (graja ze soba w grupie D, maja tez do tego grozny Urugwaj).
Przypuszczalnie pary 1/4 finalu beda wygladac tak:
Brazylia - Wlochy/
Anglia,
Francja -
Niemcy,
Hiszpania - Wlochy/
Anglia i
Argentyna -
Portugalia.
Brazylijczycy oraz Hiszpanie trafia na mocnego rywala (nie jestem w stanie do konca przewidziec kto wygra grupe D) - albo na Wlochow albo na Anglikow i powinni sobie poradzic, ale jakiejs strzelaniny nie nalezy sie spodziewac, to beda raczej mecze bardzo zamkniete.
Niemcy raczej poradza sobie bez problemow z Francuzami. Co do ostatniego cwiercfinalu to nie mam pojecia - ten mecz moze byc kosmiczny, chociaz
Portugalia jest bardziej zbilansowana druzyna (maja mniejsza sile ataku, ale w przeciwienstwie do Argentyny wiedza co to jest obrona) i to w stronie Portugalii bym sie sklanial.
Trzeba tez wziac pod uwage czy druzyna ma jakiegos jednego strzelca, czy gole rozkladaja sie rownomiernie. W druzynach Niemiec, Hiszpanii, Argentyny i Wloch bilans strzelecki rozklada sie na kilku zawodnikow, co zmniejsza szanse na triumf jednego zawodnika.
Odmienna sytuacja jest w ekipach Brazylii, Francji, Portugalii i Anglii - tam strzela glownie tylko jeden zawodnik.
Podsumowujac:
1. Najwiecej goli w poczatkowej fazie imprezy powinny wbic
Brazylia,
Hiszpania,
Francja,
Argentyna.
2. Najwiecej bramek z mocnych ekip na koniec MS powinni miec:
Brazylia - Neymar
Anglia - Wayne Rooney
Niemcy - trudno wytypowac, wiec nie oplaca sie stawiac na jakiegokolwiek Niemca
Hiszpania - David Villa i Fernando Torres podziela sie golami, wiec szanse obydwu pilkarzy na krola strzelcow automatycznie maleja
Portugalia - Cristiano Ronaldo
Francja - Karim Benzema
Argentyna - Lionel Messi (troche bardziej prawdopodobny kandydat niz Aguero lub Higuain)
Wlochy - trudno wytypowac, wiec nie oplaca sie stawiac na jakiegokolwiek Wlocha
3. Najwiecej meczow prawdopobnie rozegraja
Brazylia,
Niemcy,
Hiszpania + ktos z pary
Argentyna -
Portugalia (w tym meczu na pewno moze pasc sporo bramek).
Biorac to wszystko pod uwage wychodzi mi, ze krolem strzelcow MS zostanie Neymar - jedynym godnym rywalem dla niego w moich rozwazaniach przez wiekszosc czasy byl Messi, ale
Argentyna ma troche trudniejsza droge do finalu od Brazylii, do tego w Argentynie sa jeszcze Aguero i Higuain, wiec troche goli zabiora Messiemu. Do tego dochodzi fakt, ze
Brazylia gra u SIebie, Neymar na pewno bedzie dodatkowo zdetereminowany do strzelania.