tosterkm - z 4 kołami kupisz i laptopa i konsolę i jeszcze na bro zostanie.
jak już musisz brać laptopa (ja się przyzwyczaiłem do stacjonarek , przynajmniej do klawiatury - głupio laptop wyglada z podpięta klawiera usb
) skup się na Toshibie bądź HP - porzadne marki, można je nabyć w rozsądnych pieniądzach. Samsungi,Asusy, LG, Aristo, MSI - niektóre pewnie są świetnie zrobione, ale nie siedziałem w temacie by wypowiedzieć się na ich temat, musiałby być obadany konkretny model - Toshkę i HP można brać niemal w ciemno (jakościowo nie zawiedzie),IBM Lenovo - troszkę płaci się za markę. Sony Vaio za design - dlatego tych firm Ci nie polecałem.
Gdy ja chciałem (w końcu nie kupiłem i zostałem przy stacjonarce) kupić pół roku temu laptopa wybór padł na Toshibę a300 - masz rozmaite konfiguracje, za 2200 - 2500 kupisz coś z Dual Corem, jakims znośnym radeonem do filmów i słabszych gier i dyskiem 320 GB. Ten laptop może za bardzo się błyszczy ale mi to nie przeszkadza - ale przed zakupem obejrzyj ????
Arzoo - dziwny masz ten dekoder skoro oglądasz c+ sport i sport klub - chyba że ten canal nie jest po polsku, bo z tego co wiem c+ jest w cyfrze albo multipakiecie canal +, a sportklub na "n" (która ma sparowany dekoder z kartą - więc karty cyfry byś tam nie włożył) - tak że opcja że masz 2 karty w jednym dekoderze odpada. Nieważne jakoś to masz zrobione. Aby na 2
tv niezależnie oglądać programy musisz:
a) mieć konwerter twin (trzeba podpiąć dwa dekodery - czyli musisz kupić nowy dekoder)
b) kupić card splitter - i tu sa schody - urządzenie do dzielenia kart nie jest tanie, i jak masz "n" to na 99% nie zadziała (pisze 99% bo nie sledzięłm tematu od dobrych pół roku ale "n" jest chyba do dziś "nietykalna"
- cyfre możesz dzielić bez problemu, polsat chyba tez (nie wiem na 100% CP nigdy mnie zbytnio nie interesował).
Koszty (pi razy drzwi) - drugi dekoder 200 zł + konwerter (jesli nie amsz twina) 100 zł, card spliter z 500 zł ?? (tu strzelam gdyż ceny sa zależne od urządzenia możesz mieć splitery pociągnięte kablem do dwóch dekoderów, moga byc radiowe - jednak te 500 zł trzeba liczyć). Tak to mniej więcej wygląda.
Inaczej można podpiąć dekoder do internetu (musisz mieć drugi dekoder podpięty do konwertera) i bawić się w sharing - ale wtedy musisz mieć odpowiedni soft, listy kanałów i "dawcę" który przez net udostępnia Ci swoja kartę - a za darmo tego nie zrobi. Moim zdaniem dzielenie karty spliterem najlepsze, albo kupno drugiej platformy np. "n" jak masz cyfrę , czy cyfry jak masz "n" - masz wtedy bogatszą ofertę w rozsądnych pieniadzach coś koło 30-40 zł za multipakiet canal + (canal +, canal +
film i 2 canal + sport + orange sport chyba da sie dokupić)