Tour de
France 2015 - Stage 15
Alexander Kristoff - Mark Cavendish
Typ:
Alexander Kristoff @ 2.32 betsejf
3 -151
Mam wątpliwości czy Cavendish przetrwa górki w czołowej grupie, co do Kristoffa też pewności nie ma, bo mocno rozczarowuje w tym wyścigu. Na 13 etapie Katiusza wyprowadziła go na świetną pozycję, ale ostatnia górka okazała się jednak dla niego zbyt stroma. Dzisiaj znowu na niego pojadą, wczoraj nawet odpuścili pomaganie Purito by się nie wystrzelać przed dzisiejszym etapem. Dlatego myślę, że dzisiaj ucieczka ma mniejsze szanse niż zwykle, bo jeszcze kilka innych ekip będzie zainteresowanych finiszem, jak choćby Tinkoff (Sagan) czy Giant (Degenkolb), a może i też Etixx. Nawet jeśli dowiozą Cavendisha, to finisz nie musi być formalnością, końcowe 4km dość techniczne, a nawet momentami lekko pod górę, z kilkoma rondami po drodze i zakrętami, w tym 400m przed kreską. To nie są ulubione końcówki dla Brytyjczyka.
Alexander Kristoff v Arnaud Demare
Typ:
Alexander Kristoff @ 1.61 3 - 160
Uzasadnienie powyżej.
Mark Cavendish v Andre Greipel
Typ:
Mark Cavendish @ 1.44 151-1
Ca vendish dzisiaj na wycieczce krajoznawczej
Nie ma szans żeby taki byczek jak Greipel utrzymał się w czołowej grupie przez pierwszą górzystą część etapu, nie ma za bardzo go też kto holować. Cavendish jednak ma dużo większe szanse dotrwania do finiszu, a przynajmniej przyjechania przed Niemcem. Zresztą po ciężkiej glebie na 12 etapie jego samopoczucie nie napawa optymizmem i ochoczo daje temu wyraz na twitterze.
Peter Sagan v John Degenkolb
Typ:
Peter Sagan @ 1.61 4- 2
Sagan wkurzony na siebie i mówi już to otwarcie, choćby po 2 miejscu na 13 etapie, ciągle w czołówce i ciągle bez wygranej. Zielona koszulka już jest jego, duża przewaga nad Greipelem (61pkt), który zresztą jest w odwrocie raczej. Teraz dla Słowaka liczy się tylko zwycięstwo etapowe i dzisiaj już ostatnia szansa, bo na Polach Elizejskich może być ciężko. W Tinkoffie ma mu kto pomagać i nie powinien mieć problemów z przejechaniem górek, zresztą nawet bez pomocy nie byłoby to problemem. Końcówka mu pasuje, znowu powinien być w czubie. Z Degenkolbem już takiej pewności nie ma, na 13 etapie zatrzymała go finiszowa górka, a wtedy Sagan już walczył o zwycięstwo z Van Avermaetem.
Edvald Boasson Hagen v Michael Matthews
Typ:
Michael Matthews @ 2.10 5-8
Ja bym nie lekceważył dzisiaj Blinga, fakt, że po ciężkim upadku na 3 etapie Australijczyk ciągle jedzie w wyścigu już zasługuje na uznanie. Większość kolarzy by się wycofało, a on obolały jakoś dotrwał do drugiego tygodnia i teraz z każdym dniem wraca do swojej normalnej dyspozycji. Zdążył już nawet sprawdzić nogę na 13 etapie (17. miejsce), gdzie na finiszowej górce objechał wielu mocnych sprinterów i puncherów, w tym i Hagena. Po prawie 2 tygodniach od upadku Blinga ja już nie widzę powodów, żeby dzisiaj miało to mieć znaczenie. Hagen nie pokazał wiele, żeby być faworytem w tej parze.
Kursy z Paddy Power