>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Kolarstwo 2010 - Tour De France

Status
Zamknięty.
D 3,3K

davey_watt

Użytkownik
Organizator Tour de France, ASO ogłosił listę drużyn, które otrzymają tzw. &quot;dzikie karty&quot; a tym samym zaproszenie do startu w tegorocznej edycji wyścigu (2-24 lipca).

&quot;Dzikie karty&quot; otrzymały cztery francuskie zespoły: FDJ, Cofidis, Saur-Sojasun i Europcar. Zgodnie z wcześniejszymi pogłoskami, w wyścigu nie wystąpi ekipa Geox-TMC, w składzie której ścigają się m.in takie gwiazdy jak Denis Mienszow i zwycięzca z 2008 Carlos Sastre.

Tym samym zamknięto listę 22. drużyn, które pojawią się na starcie tegorocznego Tour de France w Vendée. 18 ekip ProTour zaproszenia otrzymało automatycznie.

Lista zespołów, które wystartują w Tour de France 2011:

AG2R
BMC
Euskaltel-Euskadi
HTC-Highroad
Katiusza
Lampre-ISD
Liquigas-Cannondale
Movistar Team
Omega Pharma-Lotto
Astana
Quick Step
Rabobank
Saxo Bank-SunGard
Sky
Garmin-Cervélo
Leopard-Trek
RadioShack
Vacansoleil
FDJ
Cofidis
Saur-Sojasun
Europcar

ASO opublikował też listę drużyn, które zostały zaproszone do wyścigu Paryż-Nicea (6-13 marca). Skład jest niemal identyczny, jak w przypadku TdF. Jedyna różnicą jest brak zespołu Saur-Sojasun. Zamiast niego w wyścigu wystąpi inna francuska drużyna - Bretagne-Schuller.
za szosa.rowery
farsa...

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
Hiszpańska Federacja Kolarska (RFEC) na rok zawiesiła Alberto Contadora za stosowanie dopingu - poinformowała gazeta &quot;El Pais&quot;. Trzykrotny zwycięzca Tour de France oraz Międzynarodowa Unia Kolarska (UCI) mają dziesięć dni na złożenie odwołania.

Podobną informację przekazała agencja prasowa EFE, powołując się na źródło z federacji. Wcześniej RFEC zapowiedziała, że oficjalną decyzję ogłosi w czwartek.

W lipcu ubiegłego roku podczas Tour de France Contador miał &quot;anormalny&quot; wynik testu antydopingowego. W próbce jego moczu wykryto mikroskopijną ilość clenbuterolu, specyfiku pomagającego zarówno w budowie masy mięśniowej, jak i w zrzuceniu wagi. Kolarz twierdzi, że nieświadomie zjadł mięso wołowe skażone tym środkiem. Grozi mu dwuletnia dyskwalifikacja i pozbawienie zwycięstwa w &quot;Wielkiej Pętli&quot;.

Ewentualną apelację będzie rozpatrywał Międzynarodowy Trybunał Arbitrażowy ds. Sportu (CAS) w Lozannie, który jest ostatnią instancją.
http://forums.rowery.org

Jednak, o czym się mówiło od dłuższego czasu.Wychodzi na to, że nie wystartuje w TdF 11.Nie będzie jego, Menchova, Sastre.Sam Tour straci na randze przez brak tych kolarzy.Wychodzi, że murowany jest Schleck.

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
Dwie ciekawe infromacje, w tym jedna smutna.

Prezydent RFEC, czyli „bohater główny” sensacji dnia, Juan Carlos Castano, jest święcie przekonany, że UCI i WADA zaskarżą jego decyzję: - Uważam, że to dopiero pierwsza połowa meczu.

Castano przy okazjo poskarżył się, że czuł presję ze strony pewnych wysoko pozytywnych ze świata polityki. Za Contadorem opowiedział się m.in. premier Hiszpanii Jose Luis Zapatero.

UCI zakomunikowała, że otrzymała pisemne uzasadnienie wyroku RFEC. Unia zamierza na samym początku sprawdzić, czy RFEC postępował prawidłowo. Dopiero później w procedurę zostanie włączona WADA.

- Ulżyło mi. Jestem szczęśliwy z takiej decyzji. Mam za mną bardzo stresujące miesiące. Byłem przekonany, że coś się w mojej sprawie zmieni. Że coś się zacznie dziać. Nie myliłem się – powiedział Contador.

Z uniewinnienia „El Pistolero” cieszył się manager Saxo Bank-SunGard Bjarne Riis: - Nie będę owijać się w bawełnę. Cieszymy się. Nie jest to jakaś wielka niespodzianka, ponieważ w ostatnich dniach prasa wielokrotnie o tym pisała, ale za to miła niespodzianka – oznajmił Riis w wywiadzie dla duńskiej telewizji TV2.
Lance Armstrong w wywiadzie dla agencji Associated Press ogłosił zakończenie swojej kariery sportowej. 39-letni Teksańczyk miał w bieżącym sezonie uczestniczyć w wyścigach na terenie Stanów Zjednoczonych, ale ostatnim startem był styczniowy Tour Down Under.

Armstrong powiedział, że nie żałuje swojego powrotu do peletonu w 2009 roku, który zakończył bez 8 zwycięstwa w Tour de France. - To była wspaniała jazda. Naprawdę wierzyłem, że ponownie wygram Tour.

- Nie mam żalu za zeszły rok - dodał. - Upadki, problemy z rowerem, to wszystko znalazło się poza moją kontrolą.

Amerykanin odchodzi ze sportu w cieniu dochodzenia w sprawie praktyk dopingowych za czasów US Postal. - Nie mam wpływu na to co dzieje się w odniesieniu do dochodzenia, dlatego zatrudniam ludzi, którzy mają pomóc mi w tej sprawie. Staram się by mocno mnie to nie zajmowało. Wiem swoje. Wiem co robię, wiem co zrobiłem. To nie ulegnie zmianie.

Amerykanin przyjedzie w tym roku na &quot;Wielką Pętlę&quot; w towarzystwie najstarszego syna 11-letniego Luka. Nie wyklucza, że na kilku etapach wsiądzie do samochodu RadioShack, aby pomóc zawodnikom drużyny.
http://forums.rowery.org

Contador już zapowiedział start w Giro, start w Pętli też wydaje się realny także aby tyle dla wyścigu.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom