Jutro decydujący etap tegorocznego TDF z finiszem na Tourmalet. Ostatni podjazd jest bardzo wymagający, pokonywany będzie w odwrotną stronę niż na poprzednim etapie. Jest to niespełna 19 km o średnim nachyleniu 7,5%, czyli podjazd długi a zarazem sztywny. Wszyscy spodziewają się wielkiej batalii pomiędzy Schleckiem i Contadorem , na pewno to Andy zaatakuje pierwszy, musi nadrobić tutaj sporo czasu jeśli chce myśleć o wygranej, mając w perspektywie czasówkę. Ciężko przewidzieć jak to się potoczy, ale myślę, że za 2.10 można na Shlecka
w parze z Contadorem spróbować zza mniejszą stawkę. Przeglądając ofertę Sportingbet znalazłem kilka ciekawych propozycji odnośnie pozostałych kolarzy:
Vinokourov - Hesjedal 1.85
Według mnie bardzo atrakcyjny typ. Jutro to kolarze Saxo będą narzucać tempo, co działa na korzyść Vino. Jego zadaniem będzie jak najdłużej pozostać przy Alberto. A, że forma jest świetna pokazał już kilka razy na tym TDF. Hesjedal, po stracie VandeVelde jest liderem Garminu i radzi sobie całkiem nieźle. Zamyka on pierwszą dziesiątkę ( Vino jest o jedno miejsce wyżej), w górach śmiga przyzwoicie. Jutro jednak może przy dużym tempie i tak sztywnym podjeździe mieć spore problemy i myślę, że odpadnie szybciej od Kazacha.
Menchov - Van den Broeck 1.55
Rosjanin w znakomitej formie, w trzecim tygodniu jest w stanie odpowiadać na przyspieszenia Contadora i Schlecka. Jak dla mnie główny kandydat do podium obok tej dwójki. Z kolei Belg jest rewelacją wyścigu, 5 w klasyfikacji generalnej, bardzo dobry w górach. Na ostatnich etapach tracił jednak nieco do Rosjanina ( nie liczę remisowego etapu do Pau) i jutro moim zdaniem też tak będzie
Na jutro taki kuponik główny, stawka 6/10. Wieczorem być może wrzucę jeszcze coś ciekawego.
Edit: Vino zawiódł kompletnie, Hesjedal dla odmiany pojechał etap życia. Więcej spodziewalm się po Menchov'ie, wprawdzie Belga pokonał ale z wielką dwójką nie zdołał się utrzymać. Andy na szczęście wygrał etap co pozwoliło odrobić straty, szkoda tylko, że nie zdołał "urwać" Contadora, ale dziś chyba nie było to możliwe.