Małopolska zachód.
KS Soła Oświęcim - Niva Nowa Wieś
Soła Oświęcim @ 1.65 @ Tobet
Przeczytaj tą Analizę Zacząłem nie typowo. Ale naprawdę warto. Zaraz opiszę wam mecz, który nie może mieć innego rezultatu jak wygrana Soły. Mecz rozpocznie się o godzinie 17:00 tak więc kto zdąży grać - in all. Zakład dostępny bodajże tylko w
Tobet i
Betsafe - jednak kurs w tym drugim to też spora promocja bo 1.50. No proszę państwa to jest lokata. Już mówię dlaczego.
Soła Oświęcim, to klub jakich w Polsce mało... 2 sezony temu grali w A klasie, jednak wtedy to zdarzył się przełom. Do klubu wszedł sponsor który jest znany w całym kraju - Kredyty Chwilówki. O tej firmie chyba każdy słyszał. No i od razu postawiono sobie cel. Awans do Okręgówki, awans ten był tylko formalnością, bo przecież pościągali sobie zawodników którzy występowali na 3-4 ligowych boiskach. Jak nie trudno się domyślić po sezonie byli już w Okręgówce. No to trzeba iść wyżej... Kolejny cel na sezon - kolejny awans. No i prezesi znów zrobili niebagatelne wzmocnienia aby bez większych problemów wywalczyć awans do ligi 4. Skład wtedy był już złożony w większości z 3 ligowców. Tak więc znów sytuacja jak przed rokiem... Awans do 4 ligi był tylko formalnością. Na marginesie powiem, że zawodnicy którzy grali w Okręgówce mieli już kontrakty na kwotę ok 1500-2000 miesięcznie za mecz. Teraz przyszedł czas na 4 ligę w której to nie wypadało by się źle pokazać ( czytaj. wywalczyć awans do ligi 3 ) wymieniono 3/4 zespołu... Z zawodników którzy 2 lata temu wywalczyli awans do okręgówki a potem po części do 4 ligi , zrobiono drużynę rezerw która zaczęła w tym sezonie od B klasy. Ja się pytam czy zna ktoś jeszcze jakieś drużyny które grają w 4 lidze i mają swoje rezerwy ?
Ale wracając do pierwszej drużyny Soły... aby wywalczyć awans do 3, a potem 2 ligi trzeba się było wzmocnić no i wzmocnienia zrobili... i to jakie. Już opisuję. Kupiono 6 zawodników.
- Bramkarz : Kamil Talaga, Nowy nabytek Soły grał w takich klubach jak: Wisła Kraków, Płomień Jerzmanowice, Garbarz Zembrzyce, LKS Mogilany i Babia Góra Sucha Beskidzka. Co ciekawe, w barwach krakowskiej Wisły, za kadencji trenera Dana Petrescu był nawet drugim bramkarzem seniorskiego zespołu.
- Obrońcy : Adrian Stanek, Drugim wzmocnieniem Soły został Stanek z Wisły Kraków. Nowy gracz prawie od początku swojej kariery jest związany z Wisłą Kraków. W poprzednim sezonie 21-letni zawodnik wystąpił w 27 meczach Młodej Ekstraklasy i za każdym razem występował w podstawowym składzie.
- Pomocnik : Paweł Cygar, Pierwszym nowym nabytkiem zespołu z grodu nad Sołą jest Paweł Cygar, grający na pozycji środkowego pomocnika. Wychowanek Victorii Jaworzno ma już spore doświadczenie za sobą, o czym świadczy jego CV, które prezentuje się wręcz imponująco jak na IV-ligowy klub. Paweł Cygnar w przeszłości grał w takich zespołach jak: Przebój Wolbrom, Szczakowianka Jaworzno, Zagłębie Sosnowiec, Termalica Bruk-Bet Nieciecza, Resovia Rzeszów, czy Górnik Wesoła. W barwach Zagłębia zaliczył 18 spotkań w Ekstraklasie.
- Pomocnik : Michał Biskup, Michał od początku swojej kariery jest związany ze Szczakowianką Jaworzno, która w sezonie 2007/08 występowała pod nazwą KP Jaworzno. W rundzie jesiennej sezonu 2011/12 nowy gracz Soły był podstawowym zawodnikiem III ligowej ekipy prowadzonej wówczas przez Andrzeja Sermaka.
- Napastnik : Jakub Snadny, Jakub urodził się w Oświęcimiu. Swoją przygodę z piłką nożną rozpoczął w Unii Oświęcim, gdzie od najmłodszych lat był wyróżniającym się zawodnikiem. Napastnik strzelał dużo bramek i został doceniony przez działaczy Cracovii Kraków. Młody zawodnik spędził w krakowskim klubie pięć lat. Syn koordynatora grup młodzieżowych w Sole zagrał nawet w siedmiu spotkaniach na szczeblu Ekstraklasy
Pomocnik : Łukasz Ząbek, Z Janiny Libiąż przeszedł do Soły Łukasz Ząbek. 27 - latek może grać jako pomocnik lub napastnik. Piłkarz występował także w Victorii Jaworzno. W poprzednim sezonie Ząbek w barwach Janiny rozegrał 28 spotkań ligowych i strzelił w nich cztery gole.
Tak więc widzimy wszyscy jakim potencjałem dysponuje ta drużyna. Z Nivą wydaje mi się nie będą mieć większych problemów. Niva pierwszy mecz ligowy przegrała 2:3 z Świtem Krzeszowice... Soła w pierwszym ligowym meczu pokonała na wyjeździe 0:1 Borek Kraków, Borek który gdyby nie Soła, byłby w opinii wielu, jedynym kandydatem do awansu, ale niestety, takim w tym sezonie jest Soła, po takich wzmocnieniach nie ma co się dziwić, a kurs 1.65 ze zwykłą wiejską drużyną pobieram w ciemno. W Tamtym sezonie Niwa ukończyła rozgrywki w dolnej części tabeli, Soła jak już mówiłem zajęła pierwsze miejsce, po czym się wzmocniła, by wywalczyć awans do III ligi który w mojej ocenie jest formalnością.
Napiszę jeszcze o budowanym stadionie Soły... Ma on być gotowy za 1.5 roku i spełniać wymogi I logowe, a zaplecze wg. planów będzie spełniało wymogi Ekstraklasowe. Ma on pomieścić 3 000 osób, co na 4 (obecnie) ligę jest niewyobrażalne.
Tak więc polecam wszystkim. To 1.65 - 1.50 to jest lokata. Sami zobaczcie kto z kim gra... Myślę że doszczętnie przedstawiłem wam sytuacje obu klubów i szanse w tym meczu.