IV liga małopolska - wschód
vs
Bocheński KS - Ogniwo Piwniczna Zdrój
Typ: Bocheński KS (3:0)
Kurs: 1,65
Jak wiemy od tego roku zreorganizowane zostały niskie ligi w małopolsce. Dawniej mieliśmy jedną czwartą ligę, dwie piąte oraz cztery klasy okręgowe. Obecnie mamy dwie czwarte ligi - wschodnią i zachodnią, a już po nich klasy okręgowe. Do rzeczy. Drużyna z Bochni to od kilku lat średniak dawnych IV lig. Chyba tylko rezerwy Sandecji oraz Orkan Szczyrzyc będący w dołku mają podobne doświadczenie. Do tego Bochnia w końcu "zaskoczyła", piłkarze grają naprawdę ładną piłkę, i co ważne skuteczną. W każdym meczu po 3 bramki strzelone i komplet punktów.
Ogniwo raczej nie mierzy w czołowe pozycje w tabeli - narazie ich sukcesem będzie utrzymanie. Zresztą czego chcieć od beniaminka? U siebie są mocni, sporo kibiców pomaga drużynie. Na wyjeździe szału nie robią, to co prezentują starczało na nowosądecką okręgówkę, wielu wróżyło im spadek po wyjściu ligę do góry - tak źle nie powinno być, kilka drużyn boryka się z kłopotami, kadrowymi czy finansowymi, ale do czołowych pozycji w lidze Ogniwu brakuje sporo. Na pewno za dużo, żeby ograć tak doświadczony klub jak Bocheński KS
Komentarz: zaskoczenia nie ma, pewne zwycięstwo klubu z Bochni, meczu nie widziałem ani nie znam nikogo kto mógł go oglądać, także wiele nie napiszę, ale z tego co widzę kibice z Bochni bardzo optymistycznie patrzą na grę swojego zespołu. Swoją drogą w Bochni pomogło wprowadzenie kuratora, który wydaje się być osobą inteligentną. wiedzącą czego chce i wykonującą swoje obowiązki w sposób rzetelny i uczciwy. Mimo wszystko nie widzę Bochni ligę wyżej, ale z drugiej strony nie ma drużyny w IV lidze wschodniej w Małopolsce, która potrafiłaby w obecnym składzie skutecznie rywalizować ligę wyżej.
vs
Barciczanka Barcice - Helena Nowy Sącz
Typ: Barciczanka Barcice
Kurs: 1,80
ZWROT
Gospodarze to bardzo ostro grająca drużyna, może nawet nie tyle ostro ile twardo, ale na ich terenie gra się naprawdę bardzo ciężko. To powinno wystarczyć na nowosądecką Helenę, która jest raczej w dołku, w zeszłym sezonie weszła do IV ligi rzutem na taśmę, zajmując ostatnie premiowane miejsce, wszyscy widzieli już ją w okręgówce, a pierwsze kolejki pokazują, że chyba nie bez powodu. Helena gra chaotycznie, wygrała z równie słabym Orkanem Szczyrzyc, ale już tydzień wcześniej przegrana na wyjeździe 0:6 z beniaminkiem Ogniwem Piwniczna (o którym pisałem ciut wyżej i też do tuzów ligi nie należy)...no cóż chwały to nie przynosi. U siebie nowosądeczczanie są w stanie powalczyć ze średniakami ligi, na wyjeździe nawet Ci średniacy mogą okazać się za mocni i tak będzie w tym przypadku
W 23minucie mecz został przerwany na skutek śmierci jednego z kibiców obecnych na stadionie, później nie został już wznowiony, nie pamiętam dokładnie co mówi na ten temat regulamin rozgrywek, czy w ogóle zostało coś takiego przewidziane, ale mecz rozgrywany był o 17, tak więc nie było szans na jego dokończenie jeżeli był przerwany na dłużej
vs
Orkan Szczyrzyc - Dunajec Zakliczyn
Typ: Dunajec Zakliczyn (1:1)
Kurs: 2,55
Wow, kursy mnie zdziwiły. Spodziewałem się raczej odwrotnych a i tak chciałem zagrać. W Szczyrzycu się raczej nie układa, jeden występ na przyzwoitym poziomie, 3punkty, a reszte porażki. Tak zresztą przewidywano od początku sezonu, w pewnym momencie trener dysponował 14toma graczami [!] - a to trochę mało jak na IV ligę. Kibice też nie stoją murem za zawodnikami, na stronie widziałem jakieś sprawy związane z rasizmem i kłótnie o to (jeden z napastników jest czarnoskóry), to z czym do ludzi? Dunajec natomiast to obecnie trzecia drużyna w tabeli, a gdyby nie wpadka ze Skalnikiem Kamionka Wielka wówczas mielibyśmy drużynę lidera. O tych drużynach wiele nie napiszę, jedyne co przemawia za Orkanem to doświadczenie i własny stadion. Formy natomiast nie ma, a tą prezentuje Dunajec, może jedynie skuteczność nie jest wielkim atutem druzyny z Zakliczyna. Boję się o jakieś 0-0, lub głupią kontrę i obronę Częstochowy, ale po kursie 2,55 warte ryzyka
moje obawy się sprawdziły, wulgarne komentarze krytykujące grę gospodarzy pokazują, że Orkan gra tragicznie, nie ma jeszcze relacji na stronie gośći, ale skoro gospodarze twierdzą, że ich drużyna gra tragicznie, to oznacza, że u gości na pewno będzie coś w stylu remis jak porażka.