Napisałeś:
a na blogu strasznie przeceniasz Malmo, widać ze zadnego spotkania ligi szwedzkiej nie widziales.
Homel
Widzisz łatwo ferować podobne opinie tylko dla tego, ze jest się bardzo wielkim fanem Rangers i wszystkie inne drużyny są po prostu "śmieszne" Co do mojej znajomości ligi Szweckiej to tak się dziwnie ułożyło w moim życiu ze po 2005 roku mieszkałem przez trzy lata najpierw w Finlandii potem w Szwecji i dość często chodziłem na mecze tej ligi, a jeżeli byś się przyjrzał statystyką tego bloga to też byś pewnie zauważył, ze Szwecka liga jest jedną z najbardziej dochodowych lig jakie tam typuję i nie są to typy z kilku dni, a z kilku miesięcy, więc znajomość zagadnienia Liga Szwecka jest w moim przypadku troszkę większa niż sądzisz.
Co do Rangers to życie też czasem płata figle i po tych wojażach w Skandynawi ostatnie lata spędziłem w małym miasteczku Peslay
jakieś 5 mil za Glasgow,a jadąc autobusem miejskim lini 9 to od strony Peslay jakiś 15 minut od Ibrox Park na którym zasiadałem dość częśto na "main stand" tutaj od strony boiska treningowego, ale pewnie kojarzysz.
Oczywiście masz prawo mieć własne zdanie które szanuję i bardzo się cieszę,z ę mogę również zaprezentować własny pogląd troszkę odbiegający od Twojego w szczególności co do ustawienia i gry Rangers.
Dla mnie problemem tej drużyny na początku tego sezonu będzie ni mniej ni więcej jak osoba długoletniego asystenta W.Smitha. McCoist jako asystent zajmował się przygotowaniem motorycznym drużyny, a pod koniec kiedy już było wiadomo, że zajmie miejsce głównego trenera zaczoł się zajmować taktyką, a właściwie słowo zajmować, powinienem wziąść w wielki cudzysłów, bo tak naprawdę nigdy sam tego nie robił pod obecnosć Smitha. Tak naprawdę on jest bardzo mało doświadczonym trenerem. Powiem więcej ja po odejściu Smitha zupełnie nie widzę w poczynaniach tego człowieka jakieś własnej mysi przewodniej, własnego spojrzenia na sposób ustawienia drużyny. Ustawienie, które zdawało egazmin w meczach pucharowych w zeszłym sezonie to najczęściej 1-1-4-4 tak grał Rangers w Pucharach w zeszłym sezonie i tak gra teraz, tylko, ze nie wiedzieć czemu to ustawienie zostało zaprezentowane już w pierwszym meczu ligowym, co za kadencji Smitha zupełnie się nie zdarzało. Widać, że McCoist boi się zagrać odważniej do przodu, bo tak naprawdę eksploatowanie ciągłe kapitana D.Weira może się w końcu skończyć źle. Zresztą co prezentowała obrona Rangers w meczach sparingowych to po prostu żal było to oglądać. Pozbycie się kreatywnych i bardzo ofensywnie nastawionych pomocników to również w moim mniemaniu złe posuniecie, bo mając takich ludzi w pomocy można było częściej odciążać linie obronne, a teraz?
Na warunki Szkockie to może i wystarczy ale na mecze pucharowe to juz mam wątpliwości.
No ale jak napisałem McCoist to raczej naśladowca niż prekursor. Doszło nawet do tego,z ę "małpuje" zachowania W. Smitha w czasie meczy ligowych co ostatnio było nawet zauważone przez komentatora ESPN, który zwrócił uwagę,z ę pierwszy raz widzi, zęby McCoista nie było na ławce rezerwowych!!!
Gdzie był? W miejscu z którego jego poprzednik zazwyczaj oglądał pierwsze połowy spotkań Rangers, co więcej tak jak Smith również ubrany był w garnitur i krawat co do tej pory mu się nie zdarzało.
A co do gry w spotkaniu z Hearts wystarczyło, zęby jeden zawodnik gości potrafił trochę lepiej dryblować, co jest rzeczą rzadko spotykaną w lidze Szkockiej, a już włączały się a wszelkie alarmy pod bramką Gregora.
I teraz wrócę do Malmo w której na nieszczęście Rangers w ostatnich czasy troche sie zmieniło. Gra bardzo techniczny Wilton Aquairr, świetnie dryblujący Dardan czy typowy egzekutor Larsson.
Kończac już nie twierdzę, zę Rangers tego meczu nie może wygrać,a
le będzie to bardzo trudne zadanie przed zespołem, który w spotkaniu z Hearts bał się własnego cienia, atakując niemrawo i bez pomysłu. Granie w tym spotkaniu jakiś handicapów na Rangers jest w moim odczuciu przejawem jedynie typowej kibicowskiej miłości do klubu któremu kibicuję. A przy okazji ja również jestem kibicem Rangers ale w tym wypadku będę się cieszył jeżeli Rangers nie straci bramki, a jak wygra 1-0 to po prostu będę w siódmym niebie.
Pozdrawiam
Andrzej...
Zawsze do usług na gg 36360630