2 kolejka II Ligii Wschodniej
Kursów jeszcze nie ma (przynajmniej w Tobet) ale ciekawie wyglądają szczególnie 2 zdarzenia:
Wisła Płock - Jeziorak Iława
Świt NDM - Ruch WM
Ramzesa, można jakieś info z Płocka na temat składu ? są jakieś kontuzje ? Myśle że kurs powinien być w okolicach 1,50, czyli całkiem przyzwoicie. Wisła jako chyba najlepsza piłkarska ekipa tej ligii, powinna bez problemu awansować. Ostatnio 3 pkt w wyjazdowym meczu z Ruchem WM, i pewne 3:0, teraz Jeziorak, który też ma solidny skład, jednak bez szału, więcej pisał o tej ekipie n3r0. Myśle że granie na Płock to najciekawszy typ tej kolejki. Oby weszło, tylko poczekajmy jeszcze na kursy, bo jeszcze buki dowalą ~1,25 i to będzie wszystko ????
Co do postawienia na Świt, to bardziej mnie motywuje do tego raczej słabsza i przeciętna paka piłkarzy z Wysokiego Mazowieckiego niż w tamtym sezonie. Odszedł filar obrony do Resovii Ilja Zitka, oraz trener. Myśle że Ruch będzie przeciętnym zespołem w tym sezonie i nie poszaleją, a Świt jest kadrowo zdecydowanie mocniejszy.
Podobają mi się jeszcze 3 spotkania tej ligii:
Olimpia Elbląg - Start Otwock
Olimpia jest coraz stabilniejsza i wygląda zdecydowanie lepiej niż w poprzednim sezonie, gdzie i tak runde rewanżową mieli fantastyczną i uchronili się przed spadkiem. Wzmocnili się kadrowo, a z tego co wiem to dzieje się tam coraz lepiej, więc wydaje mi się że prędzej czy później zaczną grać i szczególnie teren w Elblągu będzie bardzo trudny do zdobycia. Start natomiast zaczął słabo, gdyż nawet nie wywalczyli punktu u siebie z co prawda mocnym Świtem, ale jednak przegrali. 1X wydaje mi się być najlepszą opcją tego spotkania, szkoda tylko że nie znamy jeszcze kursów.
Stomil Olsztyn - Pelikan Łowicz
Stomil w poprzednim sezonie miał bardzo poważne kłopoty finansowe, szczególnie w drugiej części rozgrywek, co "zaowocowało" spadkiem lige niżej, grali beznadziejną pikę w końcówce sezonu. Potem szczęście się do nich uśmiechnęło i kosztem Motoru (tego prawdziwego) mogli się cieszyć z pozostania w II lidze. I od tego momentu jak pisze Reggaenerator zaczęło się tam dziać coraz lepiej... Informacji na ten temat nie mam ale jeśli wierzyć w jego słowa, i przede wszystkim pieniądze grają, to może być tam nieźle. Pelikan nic specjalnego nie osiągnął w poprzednim sezonie, kadra znacząco sie nie zmieniła. Pozytywna wiadomość jest taka, że grają jednak u siebie w Łowiczu a nie w Kutnie. U siebie w pierwszym meczu zremisowali z solidną Olimpią. Myśle że 1X na to spotkanie to dobre rozwiązanie. Lepszym jednak powinien być, under 2,5 w tym spotkaniu. Pelikan z solidną obroną przeważnie traci niewiele bramek, teraz będą grać na wyjeździe więc myślę, że bardziej skupią się aby bramki nie stracić, co kształtować powinno mecz na underowy.
Resovia Rzeszów - Sokół Sokółka
Resovia po pokonaniu słabego Motoru Lubin (2:0) zagra po raz drugi z rzędu na własnym boisku, tym razem z beniaminkiem z Sokółki, z okolic Białegostoku. Kompletnie nie wiem co się można spodziewać po zespole Sokoła, aczkolwiek tamte rejony oprócz Jagi piłkarsko raczej nie powalają (chociaż tu podobnie jak Podkarpacie) W pierwszej kolejce nie grali bo nie mają stadionu, jest to typowa wichura zabita dechami, gdzie wokół "stadionu" a raczej boiska widnieją jakieś stodoły i chaty ???? Jak będzie się to miało w przełożeniu na grę piłkarzy, zobaczymy. Wzmocnień znaczących raczej nie dokonali, jednak na uwagę zwraca fakt, że swoją 3 lige wygrali zdecydowanie, wręcz miażdżąc pozostałych rywali, odnieśli 22 zwycięstwa, przy 5 remisach i tylko 3 porażkach, wyprzedzając 2 w tabeli zespół różnicą prawie.... 20 punktów. Wielka niewiadoma jak dla mnie. Resovia natomiast za cel ma awans, kadrę ma bardzo mocną jak na tą ligę, wielu nowych zawodników, co sprawia że jeszcze nie są do końca zgrani, i powinni grać jeszcze lepiej od połowy rundy. Gra w 1 spotkaniu wyglądała nieźle, ale to nie było jeszcze to czego oczekuje trener, choć z 3 pkt się cieszył bardzo. Gdy kurs na Resovię będzie wynosił w okolicach ~1,50 myśle że są do grania, za mniej raczej sie nie skusze.
Z pozostałych podkarpackich ekip, dla mnie ich spotkania są no-bet. Stal Rzeszów gra w Brzesku, gdzie pierwszy mecz rzeszowian na własnym obiekcie przegrali po raczej słabej grze, za to Okocimski poległ w Iławie. Słabym punktem Stali jest z pewnością obrona, gdzie stoperami są dwaj bardzo leciwi już gracze, doświadczenie mają na pewno, ale chyba już nie te lata. Obronę uzupełnia junior Hus, który mimo młodego wieku nawet sobie radził, ale pewnym punktem obrony nie jest też na pewno, oraz Duda, który poziomem dostosowuje sie do reszty. Występ bramkarza Stali w ostatnim meczu również pozostawił wiele do życzenia. W Brzesku nie zagra z powodu czerwonej kartki również Reiman, za to gotowy powinien być nowy serbski nabytek Prokić. Najlepszą formacją jest ofensywa, czyli skrzydła i atak. Nie mniej jednak jak dla mnie jest to mecz nie do grania, ponieważ słabsza forma obrony i bramkarza w 1 meczu może była tylko wypadkiem przy pracy.
Stal Stalowa wola gra z Puszczą Niepołomice, czyli dwie ekipy które jeszcze w tym sezonie nie grały. Spotkanie Spadkowicza z 1 ligii z zespołem który dopiero co awansował z 3 jak dla mnie również no-bet. Stalówka po roszadach kadrowych nie wiadomo co pokarze. Podobnie w przypadku Puszczy, nie wiem na co ich stać.
Tyle ode mnie, proszę o jakieś rzetelne informacje o zespołach z waszych regionów, i oby kolejka ułożyła się dla nas pomyślnie