Resovia Rzeszów - Stal Stalowa Wola 1 ~2.50
Kursy u różnych bukmacherów wahają się w granicach 2.40-2.60 i myślę, że są nadwymiar wysokie jak na to spotkanie, ale po kolei. Resovia jak wiemy przed sezonem miała spore aspiracje. Mówiło się o awansie itp., no i również w poprzednich latach radziła sobie bardzo dobrze. Rzeczywistość okazała się jednak lekko mówiąc brutalna i rzeszowianom przyszło walczyć o utrzymanie. W przeciągu ostatnich kolejek wygrali tylko raz (!) i dzisiaj najlepsza okazja na to, aby się przełamać i odbić trochę od dołu tabeli. Tym bardziej, że dwie ostatnie potyczki Resovia gra na wyjeździe w Suwałkach i Nadarzynie, czyli u ekip, które również walczą o utrzymanie. Dzisiejszy rywal ekipy z Rzeszowa, czyli Stal Stalowa Wola o nic już nie gra. Mają pewne utrzymanie i "nie grozi" im awans, także nie będą tak zmobilizowani jak rywale. Warto też zwrócić uwagę, że Stalowa Wola gra słabiutko na wyjazdach - można powiedzieć, że najgorzej z górnej części tabeli (bilans 3-7-5). Tak jak pisałem wyżej, kurs wysoki, Resovia nie ma wyjścia, musi wygrać, a o spadku pewnie nie chcą słyszeć, tym bardziej w konfrontacji z lokalnym rywalem - Stalą. Polecam typ. Początek już o godz. 17:00.
Wigry Suwałki - Jeziorak Iława 1X @1.35
, 1 @2.60 Tobet
Kilka słów jeszcze o moim Jezioraku. Otóż iławianie można powiedzieć zapewnili już sobie praktycznie utrzymanie w II lidze po ostatniej wygranej z Ruchem. Teraz jadą do Wigier, które są w głębokim kryzysie. Ostatnio mówiło się, że ekipa jest zdziesiątkowana przez kontuzje i kartki, ale z tego co wiem kilku piłkarzy wraca już na mecz z Jeziorakiem. Jest także nowy trener z Litwy, a Wigrom punkty potrzebne są naprawdę mocno. Ich sytuacja staje się coraz gorsza. Warto też zwrócić uwagę na fakt, że w bramce suwalczan stanie były wieloletni golkiper Jezioraka, czyli Tomek Staniszewski. To ten sam zawodnik, który najpierw praktycznie wybronił Jeziorakowi awans do II ligi, a następnie wybronił utrzymanie w II lidze w barażach. Piłkarz ten zapewne będzie chciał się pokazać z jak najlepszej strony i przed własną publicznością i kolegami z drużyny. Tym bardziej, że w ostatnim meczu Wigier zawinił przy utracie gola. Proponują zagrać na Wigry z podpórką, albo delikatnie na ich zwycięstwo. Jeziorakowi porażka nie zaszkodzi, a dla Wigier oznacza to poważne widmo spadku. Spotkanie dopiero w poniedziałek 30 maja w Olecku!